Κι ενώ ο σάλος για τον διευθυντή Γυμνασίου της Λάρνακας, εναντίον του οποίου υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά, συνεχίζεται, στο υπουργείο Παιδείας η έρευνα που διατάχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για το επεισόδιο που προκλήθηκε λόγω του κουρέματος των μαθητών, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε πριν καν αρχίσει απαλλάσσοντας… πανηγυρικά τον γυμνασιάρχη. 

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω διευθυντής, δεν επέτρεψε σε έξι μαθητές, λόγω των… μαλλιών τους να πάρουν απολυτήριο, κατά την επίσημη διαδικασία της τελετής αποφοίτησης, κάτι που εξόργισε παρευρισκόμενους γονείς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονιών, στον χώρο δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποστέλλοντας φωτογραφίες με το περιβόητο κούρεμα που θεωρήθηκε… προκλητικό από τον γυμνασιάρχη, μαθητής από τη Συρία, που ανέβηκε κατά την τελετή αποφοίτησης στη σκηνή, λέγοντας πως είναι αδικία να μην του δοθεί απολυτήριο, μοιράστηκε, έπειτα από τη συγκατάθεση της μητέρας του, την ιστορία του στον «Φ». Μια ιστορία που μόνο συγκίνηση προκαλεί. 

 

Όπως ανέφερε ο 15χρονος, λόγω προβλημάτων υγείας των γονιών του, τους οποίους συνόδευε στο νοσοκομείο αφού δεν μιλούν ελληνικά, αναγκάστηκε να κάνει πολλές απουσίες στο σχολείο και τελικά του επιτράπηκε να δώσει εξετάσεις στη δεύτερη σειρά. Έπρεπε, όπως λέει, να πάρει τουλάχιστον 10 σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα για να πάρει απολυτήριο. «Εδιάβασα πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και ήθελα να πετύχω. Έπιασα ιστορία και βιολογία 19 από τα 20, φυσική και χημεία 17, Ελληνικά 15 και μαθηματικά 13. Οι καθηγητές είπαν μου “μπράβο σου, εν το περιμέναμε, μας έκανες πολλά χαρούμενους”. Γι’ αυτό ήθελα να βκω πάνω να πάρω απολυτήριο, επειδή πάλεψα πάρα πολλά. Ήθελα να βγω να με δει ο κόσμος, να με δουν οι καθηγητές, να με δουν οι γονείς μου, επειδή δεν περίμεναν να περάσω». 

Συνεχίζοντας ανέφερε, πως το πρωί της Τρίτης, πήγε στο σχολείο και βοήθησε να στηθεί η σκηνή και οι καρέκλες για την τελετή αποφοίτησης. «Είχαμε υποσχεθεί στους καθηγητές, ότι αν περάσουμε, θα τους βοηθούσαμε να στήσουν τη σκηνή. Σε κάποια φάση ήρθε ο διευθυντής, μας είδε ότι βοηθούσαμε και μας είπε, “εσείς εν θα βγείτε πάνω στη σκηνή τη νύκτα, λόγω των μαλλιών σας”».

Το βράδυ της αποφοίτησης, ο 15χρονος είχε πάει κανονικά στο σχολείο όπως και οι υπόλοιποι πέντε μαθητές που… κόπηκαν λόγω κουρέματος. «Κανονικά οι κοπέλες απαγορεύεται να έχουν βαμμένα νύχια και σκουλαρίκια, σύμφωνα με τους κανονισμούς του σχολείου. Σε κάποια φάση βγαίνει μια μαθήτρια στη σκηνή που είχε βαμμένα νύχια και σκουλαρίκια. Τότε όταν θα ήταν κανονικά η σειρά μου να πάρω απολυτήριο, βγήκα στη σκηνή επειδή ένιωθα πολλή αδικία προς εμένα και τους συμμαθητές μου. Ήρθε ο βοηθός και προσπαθούσε να με κατεβάσει. Είπα στον κόσμο πως δεν μας έδωσε απολυτήριο λόγω των μαλλιών. Οι γονείς σηκώθηκαν πάνω όλοι και προσπαθούσαν να με προστατεύσουν. Ένας πατέρας, τον κατήγγειλε ο διευθυντής ότι έσυρε τσάκρες, σας λέω ότι δεν έσυρε, επειδή ήμουν εκεί. Οι τσάκρες που ακουστήκαν ήταν που πολλά μακριά». 

Καταλήγοντας, μοιράστηκε το όνειρό του, να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα. «Εγώ να σου πω την αλήθεια, νιώθω Κυπραίος. Θέλω να πάω στρατό στην Κύπρο. Οι φίλοι μου λεν μου, “εμείς οι Κυπραίοι δεν θέλουμε να πάμε στρατό, εσύ γιατί θέλεις;” Τους λέω ότι «εγώ σε αυτήν την χώρα έζησα τις καλύτερες μου μέρες, έχω μεγαλώσει δαμέ και έχω καταλάβει τον κόσμο δαμέ. Θέλω να είμαι Κυπραίος, ξέρω ότι δυστυχώς έχει πολλούς ανθρώπους που εν τους αρέσκει να λέω αυτό το πράμα, αλλά εγώ θα συνεχίσω να το λέω. Θέλω να ξυπνήσω ένα πρωί και να είμαι Κυπραίος, να μην φοβάμαι ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράματα για τους πρόσφυγες και να με διώξουν».

Έρευνα «ψεκάστε σκουπίστε» από το ΥΠΠΑΝ

Το υπουργείο Παιδείας, εν τω μεταξύ, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον γυμνασιάρχη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που το ίδιο διέταξε και χωρίς να ακούσει την πλευρά των ίδιων των παιδιών και των γονιών, δικαίωσε ήδη τον διευθυντή. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, μάλιστα, εν μέσω της έρευνας που διενεργεί η υπηρεσία του, ο αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, ανέλαβε ρόλο συνηγόρου του εν λόγω Γυμνασιάρχη και εμφανιζόμενος σε ΜΜΕ, ανέφερε πως «αδίκως κατηγορείται».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και την Ελένη Βρεττού, έκανε λόγο για έρευνα που διενήργησε το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. η έρευνα διατάχθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας), η οποία κατέδειξε πως «κατά τη διάρκεια της τελετής, γονιός σηκώθηκε όρθιος, έβρισε τον διευθυντή, είχε μαζί του κροτίδα και την πέταξε. Αυτά δεν τα λέει κανένας και τα λέω τώρα εγώ δημόσια. Η ιδιωτική Αστυνομία, ήταν έξω από το σχολείο και πήγε μετά από συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Γονέων, που παρευρίσκεται και σε άλλες τελετές του σχολείου, λόγω ιδιαιτεροτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Υποστήριξε επίσης, ότι την ένταση προκάλεσε κατά τη λήξη της τελετής, ομάδα αλλοδαπών μαθητών και πως γι’ αυτό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. «Άρα εύκολα καταδικάζουμε και στιγματίζουμε, χωρίς στοιχεία, χωρίς να είμαστε παρόντες στο επεισόδιο και εύκολα προπηλακίζουμε και σπιλώνουμε ονόματα. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, θα συλλέξω και άλλα στοιχεία, η εικόνα είναι αυτή».

Σε παρατήρηση ότι με τις τοποθετήσεις του απάλλαξε ήδη τον γυμνασιάρχη, απάντησε ότι «δεν έχω απαλλάξει κανένα». Κληθείς να πει εάν είναι ο ίδιος ο διευθυντής, που πέρσι δεν άφησε μαθήτρια από την Κένυα να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου, λόγω του ότι τα μαλλιά της ήταν πλεξούδες, αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει και στη συνέχεια είπε: «Εντάξει είναι ο ίδιος, και να είναι ο ίδιος, όμως, τι σχέση έχει;». 

Κληθείς από τον «Φ» να πει πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα, ο κ. Γιασουμής, ανέφερε πως πιθανόν να είναι έτοιμη ακόμα και σήμερα. Επανέλαβε μάλιστα πως «για το συγκεκριμένο περιστατικό αδίκως κατηγορείται ο διευθυντής και πως δεν έχει τίποτα στα χέρια του που να υποδηλώνει ρατσιστική συμπεριφορά από τον ίδιο». 

Σημειώνεται ότι ενώπιον του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν γραπτές καταγγελίες για τον εν λόγω γυμνασιάρχη, ανάμεσα στις οποίες, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ» και μία σοβαρότατη, από Ελληνοκύπρια μητέρα. Για σκοπούς προστασίας της ταυτότητας του μαθητή, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες, παρά μόνο η ουσία της καταγγελίας της μητέρας, που έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του παιδιού της, που δέχθηκε πολλές αποβολές λόγω του κουρέματός του. Η καταγγελία αυτή όπως ανέφερε ο κ. Γιασουμής, διερευνήθηκε και το θέμα «θεωρείται λήξαν». 

Διαψεύδουν οι γονείς

Γονείς που παρευρέθηκαν στην τελετή αποφοίτησης, πάντως, επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε και ο 15χρονος μαθητής, αναφέροντας πως δεν ήταν μόνο ένας γονιός που διαμαρτυρήθηκε, αλλά πολλοί. Μιλώντας στον «Φ», μητέρα μαθήτριας, που ενημέρωσε μέσω επιστολών, μετά το περιστατικό, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε πως ο διευθυντής «προκάλεσε ψυχική και συναισθηματική βία σε παιδιά κάνοντας διακρίσεις, με βάση τα μαλλιά τους».

Πρόσθεσε ακόμη πως είχαν και άλλα παιδιά το ίδιο κούρεμα, ωστόσο τους επιτράπηκε να πάρουν απολυτήριο. «Εγώ είδα μια συμπεριφορά που δεν ήταν δίκαια απέναντι σε κάποια παιδιά, που εκείνη τη στιγμή, είχαν άψογη συμπεριφορά, περιποιημένη εμφάνιση και μια χαρά ήταν το κούρεμά τους. Οι γονείς των υπόλοιπων μαθητών διαμαρτυρηθήκαμε, επειδή έπρεπε κάποιος να υποστηρίξει αυτά τα παιδιά και φωνάξαμε “αίσχος”». 

Σημειώνεται πως η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έπειτα από επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας ενημέρωσε πως ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες.