Ξεσηκώθηκαν κατά διευθυντή Γυμνασίου της Λάρνακας, που καταγγέλλεται για ρατσιστική συμπεριφορά, πολλοί γονείς με αφορμή την ενέργειά του να μην δώσει απολυτήριο σε 15χρονο από τη Συρία, το κούρεμα του οποίου δεν θεωρήθηκε «ευπρεπές». Τις οργίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η ενέργειά του Γυμνασιάρχη, κατά την τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, ακολούθησε σωρεία καταγγελιών, για κάποιες από τις οποίες, ήταν ενήμερο και μάλιστα γραπτώς το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι οργανωμένοι γονείς, δεν προχώρησε σε διερεύνησή τους. 

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος διευθυντής, είναι ο ίδιος που καταγγέλθηκε πέρσι, επειδή δεν άφησε μαθήτρια από την Κένυα να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου, λόγω του ότι τα μαλλιά της ήταν πλεξούδες.

Ξέσπασε μιλώντας στον «Φ» η μητέρα του 15χρονου μαθητή από τη Συρία, η οποία ανέφερε πως τα παιδιά που ενημερώθηκαν ότι δεν θα πάρουν απολυτήριο λόγω του κουρέματός τους, ήταν έξι, τα πλείστα εκ των οποίων δεν έχουν καταγωγή από την Κύπρο. 

«Του διευθυντή δεν του αρέσκουν οι ξένοι. Ξέρεις ότι δεν άφησε μαθητή από την Αφρική να κάνει φωτογράφηση με τα άλλα μωρά, επειδή είναι μαύρος; Μια άλλη μαθήτρια είχε φυσικά κόκκινα μαλλιά και της είπε “αυτό το χρώμα, δεν είναι χρώμα του σχολείου”. Είπεν του ότι έτσι γεννήθηκε». 

Φανερά αναστατωμένη η γυναίκα, ανέφερε πως ο σύζυγός, που είναι εργάτης, βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και 30 χρόνια και πως η οικογένεια έχει κυπριακή υπηκοότητα. 

«Εμείς πήγαμε στο σχολείο την Τρίτη, όπως κάθε γονιός για την αποφοίτηση του γιου μας. Όταν ήρθε η ώρα να πάρει το απολυτήριο, έδωκα στο μεγάλο μου γιο το τηλέφωνό μου, για να βγάλει φωτογραφία. Ο γιος μου όμως μου είπε, “δεν θα πάω τελικά, είπαν μας ότι δεν κουρευτήκαμε καλά”. Ρώτησα έναν καθηγητή γιατί έγινε αυτό και μου είπε πως είναι οδηγίες του διευθυντή. Ο γιος μου ήταν κουρεμένος γύρω γύρω, σαν καπελάκι. Εκείνη την ώρα ένιωσα σαν να ερχόταν ένας βραστός αέρας πάνω μου. Εκάτσαμε δύο ώρες και περιμέναμε να πάρει το απολυτήριο ο γιος μου και να μας λεν ότι απαγορεύεται να βγει ο γιος μου πάνω; Γίνεται έτσι πράμα;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υποδεικνύοντας πως ο συγκεκριμένος διευθυντής έκανε ξανά θέμα στο γιο της για τα μαλλιά και την ενδυμασία του, ανέφερε πως επηρεάστηκε πολύ η ψυχολογία του. «Όλη νύκτα ο γιος μου ήταν μαραζωμένος. Του έδωσαν μετά το απολυτήριο, αλλά όχι όμως όπως τα άλλα μωρά που βγήκαν πάνω και έβγαζαν φωτογραφίες και τα χαιρετούσε ο διευθυντής και οι καθηγητές». 

Επιστράτευσε ιδιωτικούς φρουρούς ο Γυμνασιάρχης

Όταν έφτασαν στην τελετή αποφοίτησης οι γονείς, όπως κατήγγειλε άλλος γονέας μαθητή, πρόσεξαν πως στον χώρο υπήρχαν ιδιωτικοί φρουροί, κάτι που τους προκάλεσε απορίες. «Η ένταση ξεκίνησε όταν ζητήθηκε από τον 15χρονο μαθητή από τη Συρία, να μην ανεβεί στη σκηνή, επειδή αποφασίστηκε να μην του δοθεί απολυτήριο λόγω του κουρέματος του». Αυτό, όπως είπε, εξόργισε γονείς που σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν «αίσχος» καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά. Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση πολλών γονιών, με τον εν λόγω διευθυντή να αποσύρεται στο γραφείο του και να καλεί Αστυνομία, που τον συνόδευσε στο σπίτι του.

«Απόψε κύριε πρόσβαλες παιδιά για τις τρίχες των μαλλιών τους! Δεν τους επέτρεψες να βγουν να πάρουν το απολυτήριο γιατί δεν σου άρεσαν τα μαλλιά τους. Επικαλέστηκες τον Αριστοτέλη μόνο στα λόγια… Απόψε δεν με άφησες να χαρώ το πρωτείο του παιδιού μου, γιατί δεν άφησες κάποια παιδιά που είχαν μια χαρά μαλλιά και περιποιημένα, να βγουν, να τα συγχαρείς και να πάρουν το απολυτήριό τους. Απόψε το επίπεδο της παιδείας ήταν μηδέν και δεν ήταν από τα παιδιά. Ντροπή και μόνο ντροπή», έγραψε μητέρα μαθήτριας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μητέρα Ελληνοκύπριου μαθητή, η οποία επικοινώνησε με τον «Φ», προέβη σε σοβαρότατη καταγγελία εναντίον του εν λόγω διευθυντή, την οποία έχει κοινοποιήσει εδώ και μέρες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Για σκοπούς προστασίας της ταυτότητας του μαθητή, δεν θα δοθούν πολλές λεπτομέρειες, παρά μόνο η ουσία της καταγγελίας της μητέρας, η οποία έκανε λόγο για ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του παιδιού της.

« Όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, ο γιος μου ψιλοκουρεύτηκε. Όταν τον είδε ο διευθυντής τον απέβαλε για τρεις ημέρες για το κούρεμά του. Όταν ξανακουρεύτηκε πάλι δεν του άρεσε και τον απέβαλε ξανά. Σε κάποια φάση, ένιωθε ότι έπιασε ψείρες και κούρεψε “πρώτο νούμερο” τα μαλλιά του. Όταν τον είδε ο διευθυντής, του έβαλε άλλες τρεις μέρες αποβολή. Σχεδόν κάθε μήνα, είχαμε αυτήν την ιστορία με το κούρεμα. Σε κάποια στιγμή, του είπε πως το σωστό κούρεμα, είναι όπως συγκεκριμένου ήρωα της ΕΟΚΑ».

Οι νέες καταγγελίες, προκάλεσαν την οργή και των οργανωμένων γονέων της Λάρνακας, που ζήτησαν άμεση διερεύνησή από το υπουργείο Παιδείας. «Η ενέργεια του διευθυντή είναι πλήρως καταδικαστέα και έρχεται ως συνέχεια πολλών καταγγελιών, που, δυστυχώς, δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο. Το ΥΠΠΑΝ, έχει την πλήρη αρμοδιότητα να επαναφέρει το σχολείο σε μια ομαλή εκπαιδευτική πορεία. Προσωπικά έχω δεχθεί πολλές καταγγελίες από γονιούς, οι οποίοι έχουν απηυδήσει και προσπαθούν να φύγουν τα μωρά τους από το συγκεκριμένο σχολείο», ανέφερε ο πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστας Κώστα.

Διατάχθηκε έρευνα από το ΥΠΠΑΝ

Έρευνα για τις καταγγελίες διέταξε το υπουργείο Παιδείας.« Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Μόλις ενημερωθούμε θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες», ανέφερε ο αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής.

Ο «Φ» ζήτησε και από την ΟΕΛΜΕΚ να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως υπήρξε επικοινωνία με τον εν λόγω διευθυντή. «Το ζήτημα που προέκυψε έχει να κάνει με την εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, αναφορικά με την ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών και συγκεκριμένα με το κούρεμα των μαλλιών τους. Ο ίδιος λέει πως ενημερώθηκαν μαθητές και γονείς, ότι πρέπει “οι μαθητές να έχουν κανονικό μαλλί”. Θεώρησε ότι δεν είχαν ευπρεπή εμφάνιση και ενημέρωσε τους μαθητές, πως τα απολυτήριά τους, θα τα έπαιρναν στο τέλος της τελετής αποφοίτησης». 

Ερωτηθείς εάν άλλοι διευθυντές εφαρμόζουν με τον ίδιο ζήλο, ένα κανονισμό που έτσι κι αλλιώς δεν δίνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το κούρεμα, ο κ. Χατζησάββας απάντησε πως δεν είναι ξεκάθαρος ο κανονισμός και πως εδώ και αρκετά χρόνια το θέμα συζητείται με το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, «η συζήτηση αυτή παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Μέσης Εκπαίδευσης».