Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετέφερε τις διαπιστώσεις του για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επαναλαμβάνοντας τα όσα ανέφερε στη σχετική έκθεση του που έδωσε στη δημοσιότητα προ δεκαπενθημέρου, τόνισε ότι ο Οργανισμός «ό,τι επίδομα μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου το έχει δώσει στους γιατρούς». 

Τον δημόσιο διάλογο τις επόμενες ημέρες ωστόσο, αναμένεται ότι θα απασχολήσει η ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι «είναι κάθετη η θέση του υπουργείου αλλά και του υπουργού ότι η κρατική ενίσχυση του ΟΚΥπΥ δεν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί πέραν της 31ης Μαϊου 2024». Με τη θέση αυτή βεβαίως δεν συμφωνεί ο Οργανισμός με τον πρόεδρο του Μάριο Παναγίδη να επικαλείται σε δηλώσεις του την πανδημία και τις επιπτώσεις που αυτή είχε στη λειτουργία και κατ’ επέκταση στα οικονομικά των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Θα ήταν εύλογο να ζητήσουμε μια χρονική περίοδο, όχι πολύ μεγάλη, για τον σκοπό αυτό. Όμως θα πρέπει να μελετηθεί πολύ διεξοδικά το θέμα για να τεκμηριωθεί σωστά, αν θα προβούμε σε μια τέτοια παράταση. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά έργα υποδομών, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2024, επομένως, θα πρέπει να το δούμε πώς γίνεται με τα οικονομικά του κράτους».

Το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου, εντάχθηκε αστραπιαία και στις τηλεοπτικές συζητήσεις που ακολούθησαν της συνεδρίασης μερικές ώρες αργότερα με τους βουλευτές των διαφόρων κομμάτων να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.   

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε για τις απολαβές των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ότι «έχουν εντοπιστεί γιατροί οι οποίοι παίρνουν σε επίδομα μέχρι και τριάμισι φορές τον μισθό τους» και δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ειδικών γιατρών του Οργανισμού αναφέρθηκε και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λέγοντας ότι γιατρός, του οποίου ο μισθός, (ως δημόσιος υπάλληλος) δεν ξεπερνά τις €36.000, έλαβε το 2021 €165.000 «εξαιτίας αυτών των επιδομάτων». «Ο ΟΚΥπΥ έχει επιδοθεί σε μια άκρατη και άνευ ορίων παραχώρηση επιδομάτων η οποία δίνει το δικαίωμα σε γιατρούς να διπλασιάζουν ή να τριπλασιάζουν τον μισθό τους». 

Απαντώντας, μάλιστα, στην εξήγηση που έδωσε ο ΟΚΥπΥ, υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς του Δημοσίου κρίθηκε επιβεβλημένη, πρώτον εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που είχε παρατηρηθεί μεταξύ των απολαβών του γιατρού του Δημοσίου και των ιδιωτών γιατρών του ΓεΣΥ και δεύτερον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων γιατρών από το Δημόσιο (202), ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ στον δημόσιο τομέα εργοδοτούνταν 817 γιατροί και τώρα ο αριθμός τους έπεσε στους 751. «Υπάρχει μια μικρή μείωση αλλά αυτή η μείωση δεν δίνει την εικόνα ερήμωσης ή ξηλώματος των νοσοκομείων όπως κάποιοι άφηναν να εννοηθεί στα ΜΜΕ πριν από δύο χρόνια». Εάν μάλιστα, είπε, «λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί 20% μείωση στην ενδονοσομειακή νοσηλεία και 50% στην πρωτοβάθμια σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για αποψίλωση των νοσοκομείων». 

Απαντώντας, παράλληλα, σε ερώτημα βουλευτή για το τι πρέπει να πράξει η Βουλή για να σταματήσει αυτή η παραχώρηση επιδομάτων ανέφερε ότι «θα μπορούσατε να νομοθετήσετε ώστε κανένας να μην δικαιούται να λαμβάνει επιδόματα ύψους μεγαλύτερου του μισθού του, όπως ισχύει για τις υπερωρίες ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε, εώς δύο φορές το μισθό του, αλλά να μπει ένα όριο». 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οφείλει να ισοσκελίσει τις δαπάνες με τα έσοδα

Για τα οικονομικά του Οργανισμού, ο Γενικός Ελεγκτής αμφισβήτησε τις προβλέψεις του ΟΚΥπΥ για τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι η Υπηρεσία του δεν θεωρεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δυνατό να επιτευχθούν. Ο ΟΚΥπΥ οφείλει μέχρι την 31η Μαΐου 2024 να ισοσκελίσει τις δαπάνες με τα έσοδα του, τα οποία πρέπει να προέρχονται πλέον μόνο από τον ΟΑΥ», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι «δεν συμφωνούμε με αυτή την πρόβλεψη». 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σχολίασε και το γεγονός ότι ενώ πριν τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονταν 184 διοικητικοί λειτουργοί, αυτή τη στιγμή εργάζονται 519 και επεσήμανε πως στις αρχές «στον ΟΚΥπΥ τους αρκούσε ο χώρος στο υπουργείο Υγείας, μετά πήγαν σε ένα κτήριο και ενοικίασαν τέσσερις ορόφους και τώρα μαθαίνουμε ότι χρειάζονται κι άλλους για να καλυφθούν». 

«Η εικόνα που βλέπουμε μας ανησυχεί», είπε ο Γενικός Ελεγκτής εξηγώντας ότι «ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να προχωρήσει σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό με τον οποίο θα μπορούσε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση». Έγινε, είπε, «ένας στρατηγικός σχεδιασμός από τον ΟΚΥπΥ αλλά δεν είναι αυτό που εμείς περιγράφουμε». 

Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής, έκανε αναφορά στην «απουσία ικανοποιητικού μηχανισμού ελέγχου τόσο σε ό,τι αφορά τα επιδόματα όσο και γενικά. Δεν τηρούνται για παράδειγμα αξιόπιστα αρχεία για τα χειρουργεία που διενεργούνται» και αποκάλυψε ότι «υπήρξε περίπτωση γιατρού που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι επεμβάσεις έγιναν τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στην Αστυνομία». 

Τοποθετούμενος επί των επισημάνσεων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, ανέφερε ότι λαμβάνονται ιδιαίτερα σοβαρά. Για την οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού ανέφερε πως «ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει οικονομική αυτονομία τα επόμενα έτη και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον προϋπολογισμό του για την περίοδο 2022-2024, ο οποίος έχει καταρτιστεί στη βάση λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου».

Επίθεση κατά του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας. Αιτία, η αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παντελή απουσίασε από κάποιες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ του οποίου είναι μέλος ως εκ της θέσεως του. Μάλιστα, ο κ. Κουλίας επιτέθηκε και στην εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών η οποία απαντώντας στα έντονα σχόλια του, ανέφερε ότι ο κ. Παντελή «ακόμα και όταν είναι άρρωστος παρουσιάζεται στην εργασία του». Η στάση του προέδρου της Επιτροπής προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών οι οποίοι επιτέθηκαν λεκτικά στον κ. Κουλία όταν αυτός ζήτησε να του σταλθούν τα δεδομένα εργασίας του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών. 

Τη στενή συνεργασία του με τον Γιώργο Παντελή αλλά και την συμμετοχή του σε όλες τις ομάδες του ΟΚΥπΥ, τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Οργανισμού, Μάριος Παναγίδης.