Σε ψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού Υγείας και οργανωμένων ασθενών με φόντο το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενή, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να απαντά στις καταγγελίες της ΟΣΑΚ για ύπαρξη βαθέως κράτους στο υπουργείο του, λέγοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος όλη την ευθύνη και υποδεικνύοντας ότι δεν ανέχεται από κανέναν να καταγγέλλει λειτουργούς του και την Ομοσπονδία να του απαντά ότι «αυτό το βαθύ κράτος αγνοεί ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και να υποστηρίζει ότι «ο υπουργός μάλλον δεν διάβασε ούτε το αρχικό αλλά ούτε το τροποποιημένο νομοσχέδιο για να τοποθετείται με αυτό τον τρόπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον έχουμε πρόβλημα». 

Η δημόσια αντιπαράθεση ΟΣΑΚ και υπουργού Υγείας, άρχισε από νωρίς το πρωί, όταν το φως της δημοσιότητας είδαν καταγγελίες της Ομοσπονδίας για «ξεδόντιασμα» του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία του θεσμού του Συνήγορου του Ασθενή από κάποιους οι οποίοι «αποτελούν ένα βαθύ κράτος στο υπουργείο Υγείας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο υπουργός υπεραμυνόμενος των χειρισμών των λειτουργών του, απάντησε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, πως «ό,τι έχει σχέση με το υπουργείο Υγείας που είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος, είναι κατηγορίες προς εμένα. Εγώ δεν ανέχομαι κανένας να κατηγορά λειτουργούς του υπουργείου Υγείας. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά δεν υπάρχει βαθύ κράτος στο υπουργείο Υγείας». 

Η απάντηση δόθηκε λίγη ώρα αργότερα από τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ Μάριο Κουλούμα ο οποίος υπέδειξε στον υπουργό ότι «οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή, αποτελούν την απόδειξη για το βαθύ κράτος που λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν σέβεται ούτε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι το θέμα του Συνηγόρου, ήταν μια συμφωνία μεταξύ του οργανωμένου κινήματος των ασθενών με τον ίδιο τον Πρόεδρο και οι οδηγίες δόθηκαν στην παρουσία του υπουργού Υγείας». 

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει και αργότερα τις καταγγελίες της ΟΣΑΚ και επανέλαβε ότι «αυτό το νομοσχέδιο ήταν στα συρτάρια για αρκετά χρόνια. Εμείς έχουμε τη θέληση να το προωθήσουμε στη Βουλή. Το έχουμε δώσει για διαβούλευση. Σημαίνει ακούμε τις παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. Εάν είναι δικαιολογημένες θα τις υιοθετήσουμε εάν δεν είναι δεν θα τις υιοθετήσουμε. Εάν είναι απόφαση από τον Πρόεδρο θα τη σεβαστούμε, εάν έχουμε κάνει λάθος θα το διορθώσουμε. Όταν κάνεις πράγματα μπορεί κάποτε να κάνεις λάθη αλλά δεν ανεχόμαστε να μας κατηγορούν τη στιγμή που προσπαθούμε να το προωθήσουμε». 

Αυτή τη φορά, απάντηση στον υπουργό Υγείας δόθηκε από τον γραμματέα της ΟΣΑΚ Πάμπο Παπαδόπουλο ο οποίος μιλώντας στον «Active» υπέδειξε ότι «από τον τρόπο που ο υπουργός τοποθετείται εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν διάβασε ούτε το αρχικό νομοσχέδιο που του παραδώσαμε, ούτε το νομοσχέδιο όπως το άλλαξαν κάποιοι στο υπουργείο Υγείας και αυτό δείχνει ότι μάλλον έχουμε πρόβλημα». 

Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που κάποιοι στο υπουργείο Υγείας αποφάσισαν μόνοι τους ότι ο Συνήγορος του Ασθενή, θα είναι Συνήγορος μόνο για τους ασθενείς που πάνε στα εκτός ΓεΣΥ νοσοκομεία και στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, τη στιγμή που ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του, τότε δεν νομίζω να υπάρχει χώρος για διαβούλευση. Δεν υπάρχει ούτε και λόγος να γίνει ο Συνήγορος διότι μάλλον αυτός είναι κατά βάθος ο σκοπός τους». Εξήγησε παράλληλα ότι «μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΟΣΑΚ με τη βοήθεια Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγκριτων νομικών ετοίμασε το νομοσχέδιο και το παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας με τις οδηγίες του Νίκου Αναστασιάδη να είναι, «στείλτε το για νομοτεχνικό έλεγχο και κατευθείαν στη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές». Αντί να γίνει αυτό, το νομοσχέδιο δόθηκε σε λειτουργούς του υπουργείου Υγείας, έκαναν τις αλλαγές που έκαναν και κυριολεκτικά το ξεδόντιασαν και στη συνέχεια το έθεσαν και σε δημόσια διαβούλευση χωρίς καν να επικοινωνήσουν με την ΟΣΑΚ, να συζητήσουμε τις αλλαγές που έκαναν. Άρα δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να λέει ότι διαμαρτυρόμαστε εμείς τη στιγμή που γίνεται δημόσια διαβούλευση. Σε ένα νομοσχέδιο που η ΟΣΑΚ ετοίμασε, το άλλαξαν και πρέπει να στείλουμε τώρα εισηγήσεις; Εκτός εάν ο υπουργός γνώριζε αυτές τις αλλαγές και γνώριζε ότι το νομοσχέδιο βγήκε στη δημόσια διαβούλευση και συμφωνεί με τις αλλαγές και αυτή την πρακτική. Εάν αυτό είναι που ισχύει, τότε και πάλι έχουμε πρόβλημα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο ΟΣΑΚ κατήγγειλε στον Πρόεδρο παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

«Απόφαση του δ.σ. της ΟΣΑΚ η διαμαρτυρία»

Η απόφαση για δημόσια διαμαρτυρία από πλευράς της ΟΣΑΚ, λήφθηκε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «συνολικά από την ΟΣΑΚ. Ψες (την Τρίτη), είχαμε τακτικό διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενημερώθηκαν όλοι και αποφασίστηκε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει και θα σταλθεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επίσης έχει γίνει. Για εμάς είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο αφιερώσαμε πολύ από τον χρόνο μας και αυτό το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους ασθενείς». 

Κατήγγειλαν στον Πρόεδρο παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΟΣΑΚ ανέφερε: «Ενώ είχατε δώσει σαφείς εντολές στον υπ. Υγείας, παρουσία αντιπροσωπείας της ΟΣΑΚ στις 18 Απριλίου όπου είχαμε εθιμοτυπική συνάντηση, όπως προχωρήσει άμεσα με την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του Συνηγόρου του Ασθενή, το οποίο είχε ετοιμάσει ο κύριος Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης του νομικού τμήματος του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ώστε να ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές, δυστυχώς υπήρξε παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας.

Αντί να κατατεθεί το νομοσχέδιο ως είχε, το υπουργείο Υγείας προχώρησε με τροποποιήσεις οι οποίες έχουν ξεδοντιάσει τον νόμο και τον έχουν παραποιήσει καθιστώντας τον Συνήγορο «υπάλληλο» του υπ. Υγείας και όχι ανεξάρτητο θεσμό ο οποίος διορίζεται από τον ίδιο τον ΠτΔ και πολλά άλλα που έχουν διαμορφώσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και που μεταξύ άλλων προνοεί ότι ο Συνήγορος θα ασχολείται μόνο με τα εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς.

Αναμφίβολα η διαμόρφωση του νομοσχεδίου αποτελεί οπισθοχώρηση στα δικαιώματα των ασθενών και ξεδόντιασμα του νόμου του 2005. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό καθώς συνιστά παραβίαση της ίδιας της εντολής και εξαγγελίας του ιδίου του ΠτΔ, αλλά και φανερή προσπάθεια να ξεγελαστεί το κίνημα των ασθενών με τον πιο αναίσχυντο τρόπο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα στη σωστή πορεία μέσω της απόσυρσης του νομοσχεδίου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που έχει επεξεργαστεί το ΠΚ».