Κακό προγραμματισμό και κακούς σχεδιασμούς όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατήγγειλε κακό προγραμματισμό και κακούς σχεδιασμούς, ενώ σημείωσε ότι δεν βελτιώθηκε η κατάσταση μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ και δεν λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός. Τα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν είναι πλέον η ραχοκοκαλιά της υγείας και δεν είναι ανταγωνιστικά.

Η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2024 και η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον Οργανισμό.

Τα θέματα που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής κατά την παρουσίαση της έκθεσής του αφορούσαν την οικονομική διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τις οικονομικές καταστάσεις που δεν υποβάλλονται εγκαίρως, ενώ αμφισβήτησε και τον οικονομικό σχεδιασμό για τη διετία 2022-2024. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι τα έσοδα του Οργανισμού μειώθηκαν, καθώς με την έναρξη του ΓεΣυ μειώθηκαν οι ασθενείς που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ εκτιμά ότι οι δαπάνες που προϋπολογίζονται είναι συντηρητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΑΚΕΛΟΣ ΓεΣΥ: «Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ελέγχου

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα των πολλών προσλήψεων, αφού, για παράδειγμα, το γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό αυξήθηκε από 184 το 2018 σε 519 άτομα το 2021, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε και για τα ψηλά επιδόματα με τα οποία αμείβονται οι γιατροί, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν, όπως είπε, τον μισθό τους. Ο Γενικός Ελεγκτής σχολίασε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου για τα επιδόματα και πρότεινε τον περιορισμό τους με νομοθετικό τρόπο.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή ήταν το ζήτημα των ΤΑΕΠ, τα οποία παραμένουν μόνο δημόσια, ενώ η εξυπηρέτηση των ασθενών χρήζει βελτίωσης, με τους βουλευτές να λένε ότι λαμβάνουν πληθώρα παραπόνων για αυτά.

ΚΥΠΕ