Κορυφώνονται οι διεργασίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (COMP), λίγο πριν αποσταλεί το επίσημο αίτημα της Κύπρου για το σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης (Mortgage to Rent)». Το θέμα είναι ποια μεγέθη θα περιλαμβάνονται στην περίμετρο, γιατί, όπως φαίνεται, η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που διατηρεί το υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού οδηγεί σε αλλαγή αριθμητικών μεγεθών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με αρχηγούς – εκπροσώπους κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης θα υποβληθεί εντός του Ιουλίου, με αλλαγές σε ορισμένα σημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να περνά η πρόταση του υπουργείου το σχέδιο mortgage to rent να περιλαμβάνει προστασία πρώτης κατοικίας, η αξία της οποίας θα είναι μέχρι €350 χιλ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατεβάζουν τον πήχη για προστασία της πρώτης κατοικίας όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες στις €250 χιλ., θεωρώντας ότι μεγαλύτερη αξία ακινήτου δεν θα αφορά ευπαθή οικονομικά πληθυσμό. Επίσης, στο προσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο γίνεται αναφορά και για την προστασία επαγγελματικής στέγης που έχει υποθήκη ακίνητο μέσω του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν περνά από την COMP, καθώς οι τεχνοκράτες θεωρούν ότι δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Χθες, στο έγγραφο 19 σελίδων που παρουσίασε ο υπουργός για το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων γίνεται γενική αναφορά για το σχέδιο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφέρεται ότι θα γίνεται αυτόματη ένταξη ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ΜΕΧ με εξασφάλιση την κύρια κατοικία. Συγκεκριμένα, θα ενταχθούν οι μη βιώσιμοι του σχεδίου Εστία (όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν κριθεί ως μη βιώσιμοι). Μέχρι στιγμής, 759 αιτήσεις εντάσσονται αυτόματα στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (Mortgage to Rent), εάν αυτοί το επιθυμούν, ανεξάρτητα από το εάν εμπίπτουν στην περίμετρο του σχεδίου και νοουμένου ότι καλύπτουν τα κριτήρια του σχεδίου Εστία.

Καταβολή ενοικίου σε ευάλωτους για 15 χρόνια

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η περίμετρος του σχεδίου Εστία ως έχει περιλαμβάνει αξία κατοικίας €350.000 κάτι για το οποίο έχει έντονες αντιρρήσεις η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, όπως προαναφέραμε. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι για τις πιο πάνω κατηγορίες (ευάλωτοι) θα καταβάλλεται πλήρως το ενοίκιο από το κράτος για διάρκεια 15 ετών, έστω και αν στο μεσοδιάστημα παύσουν να είναι δικαιούχοι (π.χ. για τους λήπτες ΕΕΕ). Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για έγκριση του σχεδίου, το δημοσιονομικό κόστος του οποίου ανέρχεται στα €400 εκατ., όπως αναφέρει το Υπουργείο.