Όμηρος των διαφωνιών και των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης παραμένει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει μέχρι €1.2 δισ. έως το 2026. Η χώρα εξακολουθεί να είναι ασυνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Κομισιόν και παραμένει εκτεθειμένη στις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και η χθεσινή νέα προσπάθεια που έγινε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών για συναίνεση κατέληξε στο κενό.

Χθες, θα επιδιωκόταν να βρεθεί συναινετική φόρμουλα για τα δύο νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα εξακολουθούν να έχουν έντονες επιφυλάξεις για την προστασία των εγγυητών, παρά την αναθεώρηση πλειστάκις των σχετικών νομοσχεδίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία συζητούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελούν το τελευταίο προαπαιτούμενο της δεύτερης δόσης και θα έπρεπε να εγκριθούν από το τέλος του 2021. Μάλιστα, λόγω της μη έγκρισης των νομοσχεδίων, καθυστερεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης (85 εκατ.), ενώ θα καθυστερήσουν και οι υπόλοιπες δόσεις.

Πέραν των αλλαγών που ζητούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στα δύο νομοσχέδια, χθες είχαν εγείρει ευρύτερα ζητήματα, που αφορούν τη νομοθεσία των εκποιήσεων, τον μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει χρηματοοικονομικές διαφορές, καθώς και υποθέσεις εκποιήσεων.

Θέλουν και άλλα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», λόγω του ότι τα επίμαχα νομοσχέδια δεν αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι μοιρασμένα στα δύο ζητούν να πάρουν περισσότερα από την κυβέρνηση, ώστε… να πείσουν τους διαφωνούντες βουλευτές τους να αντιμετωπίσουν διαφορετικά τα νομοθετήματα. Όπως μας λέχθηκε, οι διαφωνούντες βουλευτές κάποιων αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα ταχθούν υπέρ των δύο νομοσχεδίων μόνο όταν διασφαλίσουν πως θα υπάρξουν αλλαγές και στο πλαίσιο των εκποιήσεων αλλά και για το ζήτημα των εγγυητών! Από την άλλη, υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να δώσουν θετική ψήφο στα νομοσχέδια, ωστόσο, επιμένουν σε συνολικές αλλαγές στα νομοσχέδια.

Το Δικαστήριο Εκποιήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στα κομματικά «θέλω», εξέφρασε τη βούλησή του για επαναφορά κυβερνητικού νομοσχεδίου για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο οποίο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν θα εμπεριέχονται πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης του δανείου (περισσότερα στη σελίδα 10).

Παράλληλα, χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε στα κομματικά επιτελεία των κομμάτων τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για προστασία της κύριας κατοικίας.