Με τη διαγραφή των επίμαχων προνοιών στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €171.8 εκατ. που αναφέρονται σε Βοηθό Εισαγγελέα, Βοηθό Ελεγκτή και Βοηθό Γενικό Λογιστή επιχειρείται να μπει στον πάγο, για λίγο, η κόντρα που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μέχρι να εκδώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο. Σήμερα. ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο

Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία διαγράφονται οι αναφορές σε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και Βοηθό Γενικό Λογιστή. Μάλιστα, αιτιολογώντας την πρόταση τους για διαγραφή των σχετικών προνοιών, τονίζουν πως γίνεται «δεδομένου ότι για το θέμα της μετονομασίας των πιο πάνω θέσεων αξιωματούχων εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιπρόσθετα αποτελεί ζήτημα το οποίο δεν είναι ορθό να ρυθμιστεί μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες ο Γενικός Ελεγκτής είχε καλέσει τη Βουλή να απορρίψει τα σχετικά κονδύλια, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.Τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης με γνωματεύσει υπέρ της αλλαγής του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Λογιστή, σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή κλπ, ενώ σχετική εγκύκλιο είχε εκδώσει και το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε προσφύγει στο Ανώτατο για το θέμα, παρόλο που η Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως το Δικαστήριο δεν θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, ενώ αντίθετη άποψη έχει ο Γενικός Ελεγκτής. Η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα ταχθεί θετικά επί της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Τροπολογία κατέθεσαν και  οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Ανδρεάς Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστοφίδης, με την οποία προτείνουν δέσμευση του κονδυλίου €400 χιλ. που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων στην υπό ίδρυση κρατική επιχείρηση Partnership Cyprus (PCy), για την εξασφάλιση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να διεξάγεται ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος για σκοπούς διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Επιπρόσθετα, εισηγούνται σταύρωμα  του κονδυλίου ύψους €5.8 εκατ.που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων για σκοπούς αποπληρωμής του δανείου των λιμενεργατών, έναντι των μειώσεων των τελών χρέωσης στο Λιμάνι Λεμεσού.