Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, μέσω της οποίας θα ισχύσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των εργαζoμένων της κρατικής μηχανής. Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2024 και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ενημέρωσης για το νέο πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από το ’23 η νέα αξιολόγηση για δημόσιους υπαλλήλους

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) μέσω της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) προωθεί την προκήρυξη Διαγωνισμού για εκπαιδευτικές δράσεις, με σκοπό την υποστήριξη της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός των ετών 2022 και 2023.  Βάσει του σχεδιασμού που έγινε, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές εκπαιδευτικές δράσεις για τους αξιολογητές και τους αξιολογούμενους, με σκοπό την απαραίτητη ενημέρωση/εκπαίδευσή τους αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης (κριτήρια, παραμέτρους, διαδικασία κτλ). Επίσης, σκοπός της εκπαίδευσης είναι και η σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης της απόδοσης των υπαλλήλων για την αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγησή τους, αποφεύγοντας πρακτικές ισοπεδωτικής αξιολόγησης.

Παράλληλα, αναμένεται να καταρτιστεί και εγχειρίδιο με κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή εφαρμογή των νέων Κανονισμών. Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, σκοπός των δράσεων είναι η αλλαγή πρακτικής και κουλτούρας στο θέμα της αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων και γενικότερα της διαχείρισης της απόδοσης στη δημόσια υπηρεσία. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τη Διατμηματική Προαγωγή, σύμφωνα με τον κ. Πετριδη, το ΤΔΔΠ προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες για να προωθηθεί ο καταρτισμός νέων Σχεδίων Υπηρεσίας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διεργασίες που απαιτούνται για την έγκρισή τους, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες αυτές ρυθμίσεις. Το θέμα ήρθε το φως μετά από ερώτηση που υπέβαλε προς τον υπουργό ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γίωργος Λουκαϊδης.