Καθοριστική για τις προσπάθειες θέσπισης Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο θα είναι η σύσκεψη που συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσκληση για τη σύσκεψη, με την οποία ενεργοποιείται η πρωτοβουλία την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα, πήραν χθες όλοι οι κοινωνικοί εταίροι που συζητούσαν το θέμα με την Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, με έναν μόνο εκπρόσωπό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΡΙΚ και εξαγγέλλοντας την πρωτοβουλία του για το θέμα, ανέφερε πως στόχος της διαβούλευσης που θα έχει θα είναι να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός, αλλά και η ημερομηνία εφαρμογής του. Υπενθυμίζουμε ότι και στις επαφές που έγιναν στο παρελθόν για το θέμα, η τέως υπουργός Εργασίας είχε διαμηνύει πως θα υπάρξει μία περίοδος χάριτος για πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης όταν αυτή θα αποφασιζόταν.

Στις τότε επαφές είχαν επίσης κλειδώσει εξαιρέσεις για τον εθνικό κατώτατο, καθώς αυτός δεν θα εφαρμόζεται για εργάτες στη γεωργία, τις οικιακές βοηθούς και τους ναυτικούς. Αυτό που δεν είχε κλειδώσει, πάντως, ήταν το ύψος του κατώτατου, παρά τις πληροφορίες πως αυτός θα οριστεί στο επίπεδο τουλάχιστον του υφιστάμενου μίνιμουμ μισθού που εφαρμόζεται για συγκεκριμένα επαγγέλματα και ο οποίος ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών.

Επαφές από τον νέο υπουργό

Ενόψει της σύσκεψης στο Προεδρικό ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος φέρεται να επίσπευσε και τις εθιμοτυπικές επαφές του με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες άρχισαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα – αύριο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», χθες ο κ. Κούσιος είδε μεταξύ άλλων τις ηγεσίες και εκπροσώπους της ΣΕΚ, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Αν και εθιμοτυπικές οι συναντήσεις, σε αυτές υπήρξε συζήτηση και για το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ενόψει της σύσκεψης της ερχόμενης Τρίτης, στην οποία θα παρευρεθεί φυσικά και ο νέος υπουργός Εργασίας.

Το ΚΕΒΕ, με χθεσινή του ανάρτηση, επιβεβαίωσε το πιο πάνω, καταγράφοντας σε tweet του πως η συνάντηση που είχε με τον κ. Κούσιο ήταν μεν εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστικού χαρακτήρα και πως στο επίκεντρο βρέθηκαν «η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο κατώτατος μισθός, καθώς και η γονική άδεια».

Θα συζητηθεί και η γονική άδεια

Η πληρωμένη γονική άδεια αναμένεται στο μεταξύ να συζητηθεί και την ερχόμενη Τρίτη στο Προεδρικό, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη σχετική Οδηγία για συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή μέχρι τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το θέμα, όπως ενημερώθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι, θα βρίσκεται στην ατζέντα του ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Υπενθυμίζουμε ότι για το ζήτημα έχει ετοιμαστεί και σχετικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το οποίο προβλέπει την καταβολή σχετικού επιδόματος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία πρέπει να ενσωματώσουμε στο εθνικό δίκαιο, προβλέπει μεταξύ άλλων πληρωμένη άδεια δύο μηνών για εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, πληρωμένο επίδομα πατρότητας, που ήδη υφίσταται στη χώρα μας και σειρά άλλων διευκολύνσεων για νεαρά ζευγάρια