Επεκτείνεται εκτός απροόπτου το χρονοδιάγραμμα για εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα και του αδόκητου θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία στόχευε σε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το θέμα τέλος Μαϊου. Χθες, ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, κατά την παραλαβή του Υπουργείου Εργασίας από τον Γιάννη Καρούσο, που εκτελούσε και χρέη υπουργού Εργασίας, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει συμφωνία για το θέμα πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφορά για την οποία μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισού μπορεί να επεκταθούν μέχρι και τις αρχές του 2023, αφαιρώντας έτσι την πίεση από όλες τις πλευρές για το θέμα για το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, δεν υπήρξαν ακόμα ουσιαστικές συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατώτατος μισθός με περίοδο χάριτος

Ο κ. Κούσιος υπενθύμισε, πάντως, πως για το θέμα θα αναλάβει πρωτοβουλία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος, ως νέος υπουργός Εργασίας, μαζί με τους συνεργάτες του «θα προετοιμάσουμε το έδαφος και θα συνεχίσουμε από εκεί που έχει μείνει η αείμνηστη Ζέτα». Ευελπιστώ, πρόσθεσε, ότι «πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό».

Οι αναφορές στη Ζέτα Αιμιαλινίδου ήταν πολλές, τόσο κατά την τελετή διορισμού του κ. Κούσιου στο Προεδρικό, όσο και κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εργασίας. Στο Υπουργείο Εργασίας, όπου παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο από τον Γιάννη Καρούσο, ο Κυριακος Κούσιος ανέφερε πως φιλοδοξία του είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο, παραμένουν αρκετά θέματα ανοικτά στον κοινωνικό διάλογο, είτε αυτά αφορούν στον κατώτατο μισθό, είτε στο συνταξιοδοτικό, είτε στους ξένους εργάτες στην Κύπρο. Το μνημόσυνο που οφείλουμε όλοι στη Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι να ολοκληρώσουν το έργο της, είπε. «Η αγαπημένης μας Ζέτα έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της σε αυτό το Υπουργείο. Για εννέα και πλέον χρόνια ήταν η προϊστάμενη αυτού του Υπουργείου, το καθοδήγησε και εφάρμοσε τις πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη, για ένα κράτος πρόνοιας», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ζέτα Αιμιλιανίδου «έκανε έργο τις διακηρύξεις του Προέδρου Αναστασιάδη», για να σημειώσει ότι «η φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο της».

Ο κ. Κούσιος παραδέχτηκε ότι η περίοδος μπροστά μας θα είναι δύσκολη, εξαιτίας και των πληθωριστικών πιέσεων, διαβεβαιώνοντας πως στους στόχους του είναι η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και η συναντίληψη με τους κοινωνικούς εταίρους. «Όλοι γνωρίζουμε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές», είπε, συμπληρώνοντας πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε», είπε, «τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εργασιακή ειρήνη μέσα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από συναντίληψη». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τους κοινωνικούς φορείς, με τον Γενικό Διευθυντή, τους Διευθυντές και το προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ολοκληρώσουν το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Παραδίδοντας το Υπουργείο στον Κυριακό Κούσιο, ο κ. Καρούσος είπε πως ανέλαβε χρέη Υπουργού Εργασίας για λίγες μέρες και ότι αυτό που έχει διαπιστώσει είναι πως το συγκεκριμένο Υπουργείο «λειτουργεί πάνω σε γερά θεμέλια. Έχει κτίσει η Ζέτα Αιμιλιανίδου και η σφραγίδα της είναι εδώ στο Υπουργείο», ανέφερε ο κ. Καρούσος. Είπε ότι παραδίδοντας το υπουργείο στον Κυριάκο Κούσιο δεν έχει αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθει και με τον χαρακτήρα και τον δυναμισμό του.