Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού δεν θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, όπως είχε καθοριστεί αρμοδίως, μετά από αρκετές αναβολές, αλλά αρκετούς μήνες αργότερα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», με επιστολή του προς την υπουργό Νατάσα Πηλείδου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, προβλέπει ότι θα υπάρξει εξάμηνη καθυστέρηση, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού για τον Απρίλιο του 2023, χωρίς ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα να θεωρείται ασφαλές.

Ο λόγος της νέας καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, είναι η καθυστέρηση στην κατάθεση, από το Υπουργείο Ενέργειας, των κανονισμών και σχεδίων υπηρεσίας που αφορούν τη στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), με βάση τη νέα οργανική διάρθρωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο ΔΣΜΚ θα είναι η υπηρεσία που θα διαχειρίζεται την ανταγωνιστική αγορά. Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου εννέα μήνες, η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ανεξαρτητοποιείται από την ΑΗΚ η λειτουργία του ΔΣΜΚ, ώστε να διασφαλίζεται αμεροληψία του Διαχειριστή κατά τη διαχείριση της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Έως και σήμερα, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ο ΔΣΜΚ στελεχώνεται σε σημαντικό βαθμό από υπαλλήλους που οργανικά ανήκουν στην ΑΗΚ. Ενόσω καθυστερεί η κατάθεση κανονισμών και σχεδίου υπηρεσίας για τον ανεξάρτητο πλέον ΔΣΜΚ, θα καθυστερεί και η επιστροφή στην ΑΗΚ των υπαλλήλων της που σήμερα εργάζονται στα γραφεία του ΔΣΜΚ ή η παραμονή τους στον ΔΣΜΚ και η αποχώρησή τους από την ΑΗΚ, αν το επιθυμούν. Παράλληλα, καθυστερεί και η πρόσληψη νέου προσωπικού, ακόμα και υψηλόβαθμου, για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν στον Διαχειριστή για να αναλάβει και τα καθήκοντα του Λειτουργού Αγοράς.

Στις 7 Ιουνίου, ο διευθυντής του ΔΣΜΚ, Σταύρος Σταυρινός, είχε ενημερώσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας για τα προβλήματα στελέχωσης που εμποδίζουν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς τον Οκτώβριο. Στην επιστολή του προς την υπουργό Ενέργειας, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρεται σε εκείνη τη συνεδρία και επισημαίνει πως «διαπιστώθηκε η ανάγκη όπως επισπευθεί η κατάθεση των σχετικών κανονισμών και σχεδίων υπηρεσίας που αφορούν τη στελέχωση, με βάση τη νέα οργανική διάρθρωση του ΔΣΜΚ». Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι «η καθυστέρηση που παρατηρείται πλήττει την αξιοπιστία που απαιτείται να έχει η αγορά, για μία συνεπή μετάβαση. Μετά την πάροδο εννέα μηνών από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, κρίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το άνοιγμα της αγοράς, εάν λάβουμε ιδίως υπόψη την τεράστια εργασία που ήδη έχει διεκπεραιωθεί από τον ΔΣΜΚ», σημειώνει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας εφιστά την προσοχή στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που χρειάζονται για τη στελέχωση της νέας οργανικής διάρθρωσης του ΔΣΜΚ και εκτιμά ότι «αναμένεται ότι θα υπάρξει εξάμηνη περίπου μετάθεση του ανοίγματος της αγοράς».

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρία της 7ης Ιουνίου, ο διευθυντής του ΔΣΜΚ είχε μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης (σ.σ. από την ΑΗΚ) και στελέχωσης του ΔΣΜΚ, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην όλη προσπάθεια και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραμένει κενή η θέση του διευθυντή λειτουργίας αγοράς και ότι δεν υπάρχει προσωπικό βάρδιας για να αναλάβει τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους του ΔΣΜΚ, είναι πιθανό να υπάρξουν και νομικά προβλήματα από τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης του ΔΣΜΚ, με κίνδυνο να τεθούν σε αμφισβήτηση πολλές από τις ενέργειες και αποφάσεις του».