Παράταση μέχρι το τέλος Αύγουστου στους μειωμένους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, παρόλο που οι τιμές το τελευταίο διάστημα κτύπησαν κόκκινο.

Χθες έληξε η περίοδος (από 8  Μαρτίου μέχρι 1η Ιουνίου) κατά την οποία εφαρμόζονταν μειωμένοι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης κατά 8.4 σεντ το λίτρο και κατά  5.2 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης (φόρος κατανάλωσης συν ΦΠΑ). Σήμερα, το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και θα συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να το εξετάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια αυθημερόν, μειώνονται μέχρι την 31η Αυγούστου οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, για σκοπούς ελάφρυνσης του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα από τα έντεκα κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται για άμβλυνση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κρίση. Το κράτος, από τις νέες φοροελαφρύνσεις θα έχει απώλεια εσόδων €28 εκατ.

Έπεται συνέχεια στο ράλι τιμών

Λογικά οι μειώσεις στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα θα έπρεπε να χαροποιήσουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές, ωστόσο, λόγω των αυξημένων πληθωριστικών τάσεων, οι νέες μειώσεις αποτελούν ουσιαστικά μια σταγόνα στον ωκεανό. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Σε σχέση με την πρώτη μείωση στον φόρο καυσίμων στις 8 Μαρτίου, οι τιμές έχουν σχεδόν αυξηθεί κατά 30 σεντ (σχεδόν 4 φορές το ποσό της μείωσης) το λίτρο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, στις αρχές Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.440, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων ήταν €1.509 το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης ήταν €1.498 το λίτρο και του πετρέλαιου θέρμανσης ήταν €1.026, ενώ χθες οι τιμές ήταν κατά πολύ πιο αυξημένες. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.718, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων ήταν €1.773 το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης ήταν €1.813 και του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €1.269.

Ουσιαστικά οι πιο πάνω τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, καθώς με το νομοσχέδιο θα συνεχιστεί ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης. Πάντως, παρά την παράταση του μέτρου, εισαγωγείς πετρελαιοειδών στην Κύπρο εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου τα καύσιμα να ξεπεράσουν τα €2 το λίτρο, τιμή που ισχύει προ καιρού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιμένει στις δίκες της προτάσεις η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στο πακέτο προτεινόμενων μέτρων που κατέθεσαν στη Βουλή, για οριζόντια στήριξη των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μέσω μείωσης φόρων. Παρά τη διαφωνία της κυβέρνησης, την προσεχή Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνταντίνου Πετρίδη, αναμένεται να συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με τις οποίες προτείνονται περαιτέρω ελαφρύνσεις στις τιμές των καυσίμων, με κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και περαιτέρω μειώσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης. Το ΔΗΚΟ εισηγείται την απάλειψη του ΦΠΑ από το κόστος αγοράς των ρύπων, από το κόστος αγοράς καυσίμων και διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ μέχρι το τέλος του 2022. Η ΔΗΠΑ προτείνει για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα, φάρμακα και τους ρύπους, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα εστιατόρια και υπηρεσίες επισιτισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως εάν εγκριθούν οι προτάσεις νόμου θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά του κράτους. Επίσης, υποστηρίζει πως οι προτάσεις για τον ΦΠΑ δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνεπώς, εάν εγκριθούν από την πλειοψηφία της Βουλής, πιθανότατα θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.