Στα δικά της στοχεύμενα μέτρα εμμένει η Κυβέρνηση, απορρίπτοντας το πακέτο προτεινόμενων μέτρων της αντιπολίτευσης, για οριζόντια στήριξη των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ακρίβεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε χθες με τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με τις οποίες προτείνονται περαιτέρω ελαφρύνσεις στις τιμές των καυσίμων, με κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και περαιτέρω μειώσεις σε άλλες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταξύ 15-20 Ιουνίου η κατάθεση προϋπολογισμού

Το ΔΗΚΟ εισηγείται την απάλειψη του ΦΠΑ από το κόστος αγοράς των ρύπων, από το κόστος αγοράς καυσίμων και διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ μέχρι το τέλος του 2022.

Εξάλλου, η ΔΗΠΑ προτείνει για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ σα τρόφιμα, φάρμακα και τους ρύπους καθώς μείωση του ΦΠΑ στο 5%τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες επισιτισμού.

Καμπανάκι από ΥΠΟΙΚ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση των προτάσεων νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Νάγια Συμεωνίδου δήλωσε πως οι προτάσεις νόμου δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζοντας πως δεν μπορούν να αφαιρεθούν χρεώσεις από τα καύσιμα. Όπως υποστήριξε η κ. Συμεωνίδου, οι προτάσεις νόμου επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους και τον προϋπολογισμό, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και μειώνουν τα διαθέσιμα έσοδα. Παράλληλα, υπέδειξε πως οι οριζόντιες μειώσεις τιμών δεν ευνοούν τους ευάλωτους καταναλωτές, επισημαίνοντας πως με τέτοια μέτρα γίνεται σπατάλη των εσόδων του κράτους. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του υπουργείου αντέταξε τα δύο πακέτα στοχευμένων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, συνολικού ύψους σχεδόν €300 εκατ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο πακέτο μέτρων το κόστος από τις ελαφρύνσεις στον ηλεκτρισμό ήταν €45 εκατ. και €18 εκατ. στα καύσιμα. Είπε, ακόμα, πως με την περαιτέρω παράταση της μείωσης του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος Αύγουστου, το δημοσιονομικό κόστος για το ηλεκτρισμό είναι €18 εκατ. και €6 εκατ. για καύσιμα. Είπε δε, πως το δημοσιονομικό κόστος από την πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ (μηδενισμός ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα κλπ) υπολογίζεται στα €100 εκατ. τον χρόνο. Εξάλλου, σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε πως το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα €7 εκατ. το μήνα, συνεπώς μέχρι το τέλος του χρόνου το κόστος υπολογίζεται στα €49 εκατ. για το υπόλοιπο του 2002. Σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, το υπουργείο Οικονομικών δεν ανέφερε εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κόστος.

Δεν ζητήθηκε παρέκκλιση

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο δίδει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις για την αναστολή των δημοσιονομικών προδιαγραφών που θέτει η ΕΕ. Όπως είπε, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν πάρει εξαίρεση από την τιμολόγηση στην ενέργεια, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί στον ηλεκτρισμό να μειωθούν μέχρι και 40%. Ο κ. Στεφάνου κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί κατά πόσο ζητήθηκαν εξαιρέσεις από την ΕΕ, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει πως η Δημοκρατία δεν ζήτησε παρέκκλιση.

Εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας λέχθηκε πως βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού δεν μπορεί να αφαιρεθεί το ΦΠΑ από τον φόρο κατανάλωσης.

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου θα συνεχιστεί από βδομάδας, εν αναμονή των στοιχείων σε σχέση με τα έσοδα που είχε το κράτος από τη φορολόγηση των καυσίμων, για τα κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών και για την απώλεια εσόδων από την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Κριτική από κόμματα και υπεράσπιση από Χ. Γεωργιάδη

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει βούληση να ελέγξει τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ στον τομέα των καυσίμων. «Όταν μειώνονται οι τιμές των καυσίμων διεθνώς, αργούν πολύ να μειωθούν στην Κύπρο, λες και έρχονται σε βάρκα με κουπιά» τόνισε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί με το κόμμα της για να βρουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, με ειρωνικό ύφος, ανέφερε πως είναι ευχάριστο πως υπάρχει  κοινή αντίληψη πως το κράτος έχει ισχυρές δημοσιονομικές δυνατότητες τις οποίες κινητοποιεί, λόγω της πανδημίας και πολέμου, τονίζοντας πως τέτοιες συζητήσεις δεν θα γίνονταν πριν 10 χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες.

Παυσίπονο για λίγους τα μέτρα

Η άποψη του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ότι ο πληθωρισμός δεν σκοτώνεται, αλλά και πως η ακρίβεια, ιδιαίτερα στις τιμές της ενέργειας, θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, δεν φαίνεται να άλλαξε σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ανέφερε χθες, κληθείς σε δημόσιες παρεμβάσεις του να σχολιάσει τις αρνητικές -με εξαίρεση αυτήν του ΔΗΣΥ- αντιδράσεις για κάποια απ’ όσα αποφασίστηκαν την Παρασκευή, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν ικανοποίησαν απόλυτα ούτε τα κόμματα, ούτε τους κοινωνικούς εταίρους.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο κ. Πετρίδης συμφώνησε μάλιστα με το χαρακτηρισμό του «παυσίπονου» που δόθηκε στα μέτρα, αναφέροντας ωστόσο πως τα στοχευμένα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι στοχευμένο παυσίπονο και όχι καθολικό. Καθώς, όπως εξήγησε, ο περισσότερος πονοκέφαλος του πληθωρισμού είναι στις ευάλωτες ομάδες και στις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις του πληθυσμού, σημειώνοντας όμως πως συνεχίζονται και κάποια οριζόντια μέτρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παραδέχτηκε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι μέτρα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χωρίς πάντως ο υπουργός να αποκλείει να υπάρξει και νέα στήριξη όσων έχουν ανάγκη, αφού εκτίμησε πως η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον.

Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε να προκύψουν και νέες κοινωνικές ανάγκες, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και των τιμών της ενέργειας, που εκτίμησε πως δεν θα μειωθούν εξαιτίας και των πολιτικών της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Για το σκοπό αυτό,  πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στοχεύουν στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εντάσσοντας σε αυτά, όπως άφησε να εννοηθεί, και τις αυξημένες χορηγίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το σχόλιο Πετρίδη για την αύξηση των συντάξεων

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προσθήκη στα μέτρα της αύξησης των συντάξεων, που προβλέπονται στην ουσία από τη νομοθεσία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως το μέτρο είναι μεν αυτοματοποιημένο, αλλά πως ήταν η κυβέρνηση που το διασφάλισε αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η συγκεκριμένη αύξηση, που θα ξεπεράσει το 4%, θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά κατά 30 εκατ., που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 103 εκατ. που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή. Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που συζητήθηκαν  χθες στη Βουλή για την ακρίβεια (βλέπε στη διπλανή στήλη) ανέφερε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά έκανε λόγο για μια συνεχιζόμενη έξαρση λαϊκισμού.