Επαγγελματίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας, νοουμένου ότι δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στους ακόλουθους τομείς και δεδομένου ότι θα επενδύσουν και οι ίδιοι χρήματα: Κέντρα καινοτομίας, επιχειρήσεις δημιουργικών επαγγελμάτων, βιβλιοπωλεία/ copy centers, γυμναστήρια/ studios, νηπιαγωγεία, φαρμακεία, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, pet shops, καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, υπηρεσίες ταχυμεταφορών εσωτερικού και εξωτερικού, φρουταρίες/ μικρά σουπερμάρκετ, κομμωτήρια/ beauty salons/ barber shops, κ.λπ. 

Οι πιο πάνω επαγγελματικές δραστηριότητες αφορούν μερικά παραδείγματα επιθυμητών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή και χρήσεων, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ενόψει της επικείμενης εξαγγελίας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων από την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, στις επιθυμητές χρήσεις περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλες, οι χρήσεις προτεραιότητας όπως καταγράφονται στο Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας, που αφορούν σε υπηρεσίες, επαγγελματικά γραφεία, πολιτιστικά κέντρα/ χώρους, κοινοτικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων δημιουργικών επαγγελμάτων, αντίστοιχο λιανικό εμπόριο και ήπιες χρήσεις αναψυχής.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εσωτερικών, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν, δύναται να δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν κυρίως τη νεολαία και τους φοιτητές, αλλά δεν υφίστανται ως πλειονότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. καφέ, εστιατόρια κ.λπ.) στην καθορισθείσα περιοχή στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από τα πιο πάνω προκύπτει πως τα καφέ και τα εστιατόρια, ακόμη και αν περιλαμβάνονταν στις επιχειρήσεις που θα επιχορηγούνταν, θα ήταν τελευταία σε σειρά προτεραιότητας. Στόχος είναι να βρίσκει ο κάτοικος της πόλης και ειδικά οι φοιτητές και τα νέα ζευγάρια, προϊόντα και υπηρεσίες που θα τους επιτρέπουν να ζουν στην περιοχή τους, χωρίς να υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν την πόλη για προμήθειες εκτός και αν αυτό αποτελεί επιλογή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το Σχέδιο αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα που ασκούν ή που θα ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών (με ενυπόγραφη συγκατάθεση των ιδιοκτητών).

Το Σχέδιο θα εφαρμόζεται και θα παραμένει ανοικτό από την 1η Ιουνίου 2022 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026. Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων ανέρχεται στα €10 εκατ. (€2 εκατ./έτος). Η χρηματοδότηση αφορά στο 60% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας το ποσόν των €80.000 ανά έργο.

Διευκρινίζεται, πως δεν θα θεωρείται επιλέξιμη οποιαδήποτε πρόταση με συνολική επιλέξιμη δαπάνη μικρότερη από €30.000 για κτήρια μέχρι 100 τ.μ., και μικρότερη από €50.000 για κτήρια άνω των 100 τ.μ.

Ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως οι δικαιούχοι έχουν την ευθύνη της υλοποίησης του Έργου με βάση τη Συμφωνία που θα υπογράψουν με το Τμήμα Πολεοδομίας και τήρησης του χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνήσουν, καθώς και την υποχρέωση, όπως λειτουργούν την επιχείρηση για την οποία έχουν χορηγηθεί τουλάχιστο για πέντε έτη μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του Έργου.

Πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας (καταστήματα και υπηρεσίες) η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία φοιτητικών εστιών, των οποίων η λειτουργία θεωρείται ότι θα αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια προσέλκυσης νέου αίματος στο ιστορικό κέντρο.

Θέλουν νέο αέρα στην πόλη

Θέλουμε να δούμε τη Λευκωσία να αναπτύσσεται και θεωρήσαμε ότι η μετακίνηση νέων ανθρώπων στο ιστορικό κέντρο είναι επιβαλλόμενη, είπε ο κ. Νουρής, ο οποίος πρόσθεσε πως η παρέμβαση αυτή κρίθηκε ότι θα μπορούσε να αρχίσει με τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο της Φανερωμένης, του οποίου η συντήρηση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου €6 εκατ. Ο κ. Νουρής θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι στη διαδικασία εμπλέκεται και ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος θα λειτουργήσει δικές του εστίες οι οποίες θα αποτελούνται από 250 δωμάτια. Σε αυτά θα προστεθούν άλλα 560 δωμάτια από τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων και αυτών της Αρχιεπισκοπής. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για χορηγίες, κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του Σχεδίου (για ιδιωτικές εστίες) ανέρχεται στα €15 εκατ. Η δαπάνη του δήμου για τη δημιουργία εστιών σε δύο ιδιόκτητα κτήρια θα κυμανθεί στα €5,8 εκατ.

Η ελάχιστη επένδυση, τόσο για τη μετατροπή κτηρίου σε φοιτητική εστία/ φοιτητικά δωμάτια όσο και για την ανέγερση νέου κτηρίου για χρήση ως φοιτητική εστία/ φοιτητικά δωμάτια, καθορίζεται στις €140.000. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά δικαιούχο ανέρχεται στα €2 εκατ. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις οικοδομικές εργασίες και τη βασική μηχανολογική εγκατάσταση. Το ύψος της χορηγίας (ένταση χορηγίας) θα ανέρχεται ως εξής:

• 75% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου σε φοιτητική εστία/ φοιτητικά δωμάτια.

• 50% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για ανέγερση νέου κτηρίου που θα προορίζεται για φοιτητική εστία/ φοιτητικά δωμάτια. 

Οι αιτήσεις, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του Σχεδίου Χορηγιών, θα υποβάλλονται από τις 2 Μαΐου 2022, και μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως το υπουργείο θα προβεί στην κήρυξη όλων των αξιόλογων οικοδομών σε διατηρητέες, συμπεριλαμβανομένων και νεότερων. Υπολογίζεται να κηρυχθούν περίπου 500 τέτοιες οικοδομές στην εντός των τειχών Λευκωσία, οι οποίες θα προστεθούν στις 800 οικίες που έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέες. Ο υπουργός θεωρεί πως οι πιο πάνω παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι από τις πλέον σημαντικές προς την κατεύθυνση αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, αλλά και των διαχρονικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πόλη και εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξή της. 

«Η υποβάθμιση της πόλης άρχισε κυρίως από το 1974 με τον διαμελισμό της Λευκωσίας, τον οικονομικό μαρασμό που ακολούθησε, ενώ στα προβλήματα αυτά προστέθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση και σε ορισμένες περιοχές μπορεί να χαρακτηριστεί γκετοποιημένη», κατέληξε ο κ. Νουρής.