Δεν λειτουργούν με ασφάλεια τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, λένε οι γιατροί του Δημοσίου και τα κλείνουν σήμερα για τρείς ώρες διεκδικώντας την πρόσληψη επιπρόσθετου αριθμού γιατρών και υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι και 18 ώρες το 24ώρο, κάποιες φορές χωρίς να τους δίνεται χρόνος για ξεκούραση. Τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί βεβαίως, απορρίπτονται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ο οποίος υποδεικνύει ότι στα ΤΑΕΠ δεν υπάρχει υποστελέχωση και αποδίδει τα προβλήματα εκεί και όπου εντοπίζονται, κυρίως στην ταυτόχρονη απουσία γιατρών λόγω θερινών διακοπών.  

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ 9 και 12 το πρωί στα ΤΑΕΠ όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων και όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, ήρθε η ώρα, «να αναληφθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αρμόζουν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα πρόταση για τους 25 εκτός ΓεΣΥ γιατρούς

«Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ΤΑΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια με κυριότερο τη σοβαρή υποστελέχωση των τελευταίων μηνών. Είναι πλέον αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των Τμημάτων των ΤΑΕΠ με την υφιστάμενη υποστελέχωση και τον επιπλέον φόρτο εργασίας που έχουν οι γιατροί των τμημάτων με την διεκπεραίωση του φόρτου εργασίας βραχείας νοσηλείας θετικών ασθενών στη νόσο Covid-19», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ και υποστηρίζει ότι «οι γιατροί των ΤΑΕΠ αναγκάζονται να εργάζονται πλέον του ωραρίου εργασίας τους χωρίς μιας μέρας ξεκούρασης και στις πλείστες των περιπτώσεων 12 με 18 ώρες ημερησίως».

Οι έντονες διαμαρτυρίες των γιατρών για τα ΤΑΕΠ δεν έπεσαν χθες ως κεραυνός εν αιθρία αφού οι προθέσεις της ΠΑΣΥΚΙ είχαν διαφανεί από την περασμένη Πέμπτη όταν ο πρόεδρος της συντεχνίας, Σωτήρης Κούμας, είχε κάνει σχετικές αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Όπως ανέφερε μετά την εξαγγελία της στάσης εργασίας ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «το πρόβλημα είναι παντού αλλά κυρίως στα ΤΑΕΠ Λεμεσού και Πάφου είναι πολύ εντονότερο και είναι αποτέλεσμα της διοικητικής ανεπάρκειας, απραξίας και αδιαφορίας του ΟΚΥπΥ». 

Κάθε καλοκαίρι, είπε, «οι γιατροί είναι στο ίδιο έργο θεατές, με τους αρμοδίους να λένε ότι θα προσλάβουν γιατρούς, αλλά τελικά γιατροί δεν αναλαμβάνουν εγκαίρως καθήκοντα στα ΤΑΕΠ και τα όσα μας λέγονται είναι μόνο φθηνές δικαιολογίες, διότι οι αρμόδιοι στον ΟΚΥπΥ γνωρίζουν πολύ καλά πόσους γιατρούς έχουν».  Αναφερόμενος εξάλλου στην καταγγελία στην οποία είχε προβεί το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, για γιατρό ο οποίος προσλήφθηκε στο ΤΑΕΠ Λάρνακας «αμέσως μόλις πήρε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος» τόνισε ότι «στα ΤΑΕΠ δεν είναι δυνατό και δεν πρέπει να προσλαμβάνονται γιατροί, που έχουν πάρει το πτυχίο τους, τον προηγούμενο χρόνο διότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε στελεχωμένοι σωστά».

«Το να βλέπουμε να καλύπτεται μια ολόκληρη βάρδια από ένα μόνο γιατρό δεν νομίζω ότι ικανοποιεί κανέναν και σίγουρα ένας γιατρός μόνος του, και αυτό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και στη Λεμεσό και στην Πάφο, δεν μπορεί να φορτωθεί όλο το βάρος μιας επαρχίας». Για όλα κατέληξε, «θέλουμε απαντήσεις, πράξεις και απόδοση ευθυνών και δεν δεχόμαστε άλλες δικαιολογίες». 

Αναφέρεται ότι κατά τη τρίωρη στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ θα εξυπηρετούνται ασθενείς ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και σίγουρα τα επείγοντα περιστατικά.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Κάθε χρόνο τα ίδια

Τα ΤΑΕΠ αποδεδειγμένα αποτελούν μέρος της ειδησεογραφίας κάθε που καλοκαιριάζει. Μόνο στο αρχείο του «Φ» εντοπίσαμε 52 διαφορετικά ρεπορτάζ από το 2010 μέχρι σήμερα που αφορούν την υποστελέχωση των ΤΑΕΠ ή τις καθυστερήσεις στη μεταφορά ασθενών από τα ΤΑΕΠ στους θαλάμους. Κάποιες χρονιές μάλιστα, όπως για παράδειγμα το 2017 και το 2019 οι γιατροί και πάλι διαμαρτύρονταν για υποστελέχωση και προειδοποιούσαν ή προχωρούσαν σε λήψη μέτρων. Σήμερα, ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να μην προσθέσει στην εξίσωση και τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ, τη στιγμή που οι συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου καλούνται να εξηγήσουν και τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα εφημεριών.