Μερικά μόνο εικοσιτετράωρα μετά την οδηγία που έλαβε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για να προχωρήσει στην ενημέρωση των νοσοκομείων του ΓεΣΥ ότι πρέπει να απομακρύνουν από τις εγκαταστάσεις τους, τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς που στεγάζουν, το πρόβλημα που προέκυψε πριν από έναν χρόνο μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας γιατρών στα νοσοκομεία του Συστήματος είναι παράνομη, μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι από τη στιγμή που η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε και η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός Συστήματος νοσοκομεία είναι παράνομη, ο ίδιος δεν έχει άλλη επιλογή από του να εφαρμόσει τον νόμο. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει αποστείλει επιστολή στον ΟΑΥ καλώντας τον να εφαρμόσει τη νομοθεσία βάσει των υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας, (να ζητήσει δηλαδή την απομάκρυνση των περίπου 25 γιατρών παγκύπρια τους οποίους επηρεάζει η γνωμάτευση) και όπως είπε, ο ΟΑΥ «περιμένω ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να επικοινωνεί με τα νοσηλευτήρια αυτά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατροί εκτός ΓεΣΥ κινούνται νομικά, για δικαίωμα περιουσίας

Η συζήτηση οδήγησε κάποια στιγμή σε ανταλλαγή σοβαρών αλληλοκατηγοριών μεταξύ γιατρών που εκπροσωπούσαν διαφορετικές ομάδες και φορείς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος είχε εγγράψει το θέμα προς συζήτηση, έκανε λόγο για ανάγκη για «κάποια ρύθμιση η οποία θα κατοχυρώνει τους 25 γιατρούς». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, προχώρησε σε συμβιβαστική πρόταση και ανέφερε: «Ίσως πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να γίνει μια ρύθμιση η οποία έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, που να κατοχυρώνει τους συγκεκριμένους 25 γιατρούς, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νοσοκομεία των οποίων είναι μέτοχοι αλλά να μην δικαιούται κανένας άλλος γιατρός ο οποίος δεν προσφέρει υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ, να ενταχθεί στο οποιοδήποτε νοσηλευτήριο είτε αυτό είναι ήδη συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ, είτε θα συμβληθεί στο μέλλον με τον Οργανισμό». 

Ο Γιώργος Λουκαΐδης, προχώρησε στην συγκεκριμένη εισήγηση, μετά την παρέμβαση του γαστρεντερολόγου Σάββα Καδή που εκπροσωπούσε τους 25 επηρεαζόμενους γιατρούς.

Αναφερόμενος στη δική του προσωπική ιστορία, όταν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο της εξασφάλισης ιατρικής ειδικότητας προσεγγίστηκαν από κάποιους γιατρούς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο, τότε, ιδιωτικό νοσηλευτήριο (Αρεταίειο). «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πληρώσει με τις οικονομίες μας για να γίνει αυτό, έχουμε επενδύσει και σε εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχουμε “φτύσει γαίμα” σε αυτό το νοσοκομείο και τώρα έρχονται και μας λένε ότι είμαστε παράνομοι μέσα στην περιουσία μας». Δυστυχώς, είπε συνεχίζοντας ο κ. Καδής, «όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθεί ένα μόνο εκτός ΓεΣΥ νοσοκομείο το οποίο έχει βάλει στόχο να εξαφανίσει κάθε κύτταρο ιδιωτικής ιατρικής εκτός ΓεΣΥ στην Κύπρο και να μεταφερθούν σε αυτό όλοι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί ως υπάλληλοι». 

«Σας ζητάμε να προστατέψετε την αξιοπρέπεια μας», είπε ο κ. Κάδης και υπενθύμισε ότι «η πρόνοια που αφορούσε την παραμονή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός Συστήματος νοσοκομεία, περιλαμβάνεται σε συμφωνία την οποία είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο ΟΑΥ και εγώ ως ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων που ήμουν τότε. Δεν μείναμε στα νοσοκομεία μας χωρίς να έχουμε μια επίσημη απόφαση, δεν έχουμε κάνει κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί με τον ΟΑΥ και την κυβέρνηση».

«Εάν κληθούμε να εγκαταλείψουμε τα νοσοκομεία μας, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο Σάββας Καδής.

«Όχι» στην πρόταση, λένε ΕΝΙΚ και ΠΙΣ

Απάντηση έδωσε εκπροσωπώντας την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, ο Μαρίνος Σωτηρίου, γιατρός και ιδιοκτήτης του εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτηρίου για το οποίο άφησε αιχμές ο Σάββας Καδής. «Επειδή ο κ. Καδής σε εμάς αναφερόταν, εγώ θα πω ότι κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν με αυτό τον τρόπο, αυτή τη συμφωνία, έβαλαν τα νοσοκομεία τους στο ΓεΣΥ και ανέβασαν την αγοραστική τους αξία και τώρα τα πούλησαν (εννοώντας την εξαγορά του Αρεταίειου από τον Όμιλο «CVC»), και τώρα διεκδικούν την επαγγελματική τους στέγη την οποία έχουν πουλήσει. Αν ο κ. Καδής “έφτυσε γαίμα” μια φορά, εμείς “εφτύσαμεν” δέκα για το νοσοκομείο μας», (αναφέρεται ότι βάσει της συμφωνίας του Ομίλου με τους μετόχους του νοσοκομείου, όσοι γιατροί είναι εκτός ΓεΣΥ διατηρούν το δικαίωμα να κρατήσουν μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου ακόμα και μετά την εξαγορά).

Επί της ουσίας του θέματος ο εκπρόσωπος της ΕΝΙΚ τόνισε ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και πρέπει να εφαρμοστεί, απορρίπτοντας και το ενδεχόμενο παραχώρησης μεταβατικής περιόδου πριν την απομάκρυνση των 25 γιατρών από τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ. 

Παρόμοια ήταν και η θέση των εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος αν και στα αρχικά στάδια της συζήτησης επιχείρησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις στη συνέχεια και μετά την εισήγηση να κατοχυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι συγκεκριμένοι 25 γιατροί, υποστήριξε ότι «αυτό δεν θα είναι δίκαιο καθώς τώρα μπαίνει στο ΓεΣΥ ένα ακόμα ιδιωτικό νοσοκομείο και είναι άδικο αυτό το νοσοκομείο να υποχρεωθεί να μπει χωρίς εκτός ΓεΣΥ γιατρούς τη στιγμή που οι άλλοι θα είναι καλυμμένοι».

Το θέμα είναι στα χέρια της Βουλής

Στήριξη στους 25 γιατρούς εξέφρασε όμως από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, Ανδρέας Χρυσάνθου. «Εάν δεν γινόταν τότε αυτή η συμφωνία τότε η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο ΓεΣΥ δεν θα άρχιζε διότι δεν θα έμπαιναν τα νοσοκομεία», υπέδειξε. 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, αναφέρθηκε στις διεργασίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα λέγοντας ότι «εμείς είχαμε καταλήξει ότι το υπουργείο Υγείας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να γίνουν κάποιες κανονιστικές ρυθμίσεις». 

Στην κατάληξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης του ΑΚΕΛ και της ΟΣΑΚ, ανέφερε ότι «αυτά τα θέματα τα είδαμε το προηγούμενο διάστημα, άρα τώρα πάμε με πιστή εφαρμογή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Βουλή αν θέλει να το νομοθετήσει διαφορετικά, έχει βεβαίως το δικαίωμα να το πράξει».  

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που ο υπουργός μας έχει αποστείλει οδηγία, όπως ορίζει ο νόμος, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε».