Στο ύψος από το οποίο έπεσε από το ελικόπτερο στη θάλασσα ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος απεβίωσε τελικά χθες επιτείνοντας το σοκ στην κοινωνία, επικεντρώνονται οι έρευνες των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ, η πτώση φέρεται να έγινε από περίπου 20 μέτρα, ενώ το σωστό ύψος είναι οκτώ μέτρα.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έλαβε ο “Φ” από ειδικό σε θέματα τέτοιων ασκήσεων όταν ρωτήσαμε «πόσο μπορεί να συνέβαλε το ύψος στον κρίσιμο τραυματισμό του»: «Είναι ωσάν να έπεσε σε τσιμέντο» μας είπε. Αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Άμυνας ανέφερε στον «Φ» ότι φαίνεται πως «η πτώση έγινε από λάθος ύψος σε λάθος στιγμή». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα, αμείλικτα προβάλλουν διάφορα ερωτήματα, που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμοδίους τόσο στο υπουργείο Άμυνας όσο και στο ΓΕΕΦ, μετά από την τραγική κατάληξη. Πρέπει να απαντηθεί τι διημείφθη μεταξύ του πιλότου και του 27χρονου καταδρομέα πριν την πτώση στη θάλασσα. Ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος στη συγκεκριμένη άσκηση; Διότι μπορεί να προβλήθηκε εκ μέρους του ΓΕΕΦ ότι επρόκειτο για εκπαιδευμένο οπλίτη, που υπηρέτησε στα ΛΟΚ, όμως, αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται μόνο από τους ΟΥΚ.

Ερωτηματικό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του δυστυχήματος, από πλευράς υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση. Μετά, όμως, από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (και στον “Φ”) ότι γινόταν κινηματογράφηση της άσκησης, έγινε παραδοχή ότι αυτή δεν ήταν συνήθης άσκηση αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο διαφημιστικής προβολής της Εθνικής Φρουράς.  

Ο υπουργός Άμυνας με τον οποίον επικοινωνήσαμε, περιορίστηκε να αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση, ενώ διέψευσε πληροφορίες ότι ο στρατιώτης έπεσε σε βάρκα αντί στο νερό.