Προς ολοκλήρωση βρίσκονται δύο ποινικές έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν θανάτους στελεχών της Εθνικής Φρουράς εν ώρα υπηρεσίας. Πρόκειται για τον άδικο χαμό του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου πέρσι τον Μάιο και της 27χρονης λοχία ΣΥΟΠ Νάταλυς Νεοφύτου, ένα χρόνο αργότερα. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και στα δύο πορίσματα της Αστυνομίας, θα επιρρίπτονται ευθύνες στη βάση του Ποινικού Κώδικα και όχι άλλων εσωτερικών κανονισμών ή του στρατιωτικού κώδικα. Όπως μας εξηγήθηκε, από τη στιγμή που οι οικογένειες εμπιστεύθηκαν στην Εθνική Φρουρά τα δύο αυτά πρόσωπα, οι υπεύθυνοι όφειλαν να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη συμβούν οι απώλειες.

Η πρώτη έρευνα που αφορά στον θάνατο του λοχαγού Κυριάκου, αυτή έχει ολοκληρωθεί από μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού και ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Μετά από μελέτη, ο φάκελος επιστράφηκε πίσω στους ανακριτές με σκοπό να γίνουν επιπρόσθετες εξετάσεις, ώστε να διευκρινιστούν τα καθήκοντα που είχαν κατά την εκπαίδευση, τόσο ο λοχαγός όσο και άλλα πρόσωπα. Μόλις γίνει αυτό, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για λήψη τελικών αποφάσεων. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, η Εθνική Φρουρά έχει θεσπίσει κανονισμούς και όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης διέπονται από αυτούς ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να αποδίδονται ευθύνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο θάνατος του λοχαγού επισυνέβη στις 25/5/2021 κατά τη διάρκεια άσκησης στην περιοχή Τροοδίτισσας, όταν το σχοινί με το οποίο επιχείρησε να καταρριχηθεί αποκόπηκε. Όπως αποδείχτηκε το σχοινί ήταν φθαρμένο.

Όσον αφορά στην περίπτωση της 27χρονης ΣΥΟΠ, η έρευνα που διενεργείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ολοκληρώθηκε μόλις τώρα και παρόλο που υπολείπονται κάποια τεχνικής φύσεως στοιχεία από το Κτηματολόγιο, αποφασίστηκε όπως ο φάκελος προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία.

Η Νάταλυ βρήκε οικτρό θάνατο, όταν το ανοικτό τζιπ στο οποίο επέβαινε, ανατράπηκε έξω από στρατόπεδο στον Κόρνο, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει. Στο Τζιπ που οδηγούσε κληρωτός, επέβαινε ως συνοδηγός δόκιμος αξιωματικός. Η Αστυνομία δεν διερεύνησε τροχαίο δυστύχημα που εξελίχθηκε σε θανατηφόρο, αλλά η έρευνα στηρίχθηκε σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα και κάλυψε άτομα που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις των ανακριτών και του υπεύθυνου αξιωματικού της Διεύθυνσης Λάρνακας θα διαβιβαστούν σύντομα στη Νομική Υπηρεσία.

Για το νέο ατύχημα σε άσκηση όπου προχθές τραυματίστηκε κρίσιμα καταδρομέας ΣΥΟΠ, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.