Τα ναρκωτικά που εντοπίζει η ΥΚΑΝ είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, τόνισε χθες ενώπιον της Βουλής ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ Πέτρος Παττούρας, προσθέτοντας ότι τελευταία όλο και πιο νεαρά άτομα καταπιάνονται με παράνομες ουσίες. 

Η παραδοχή αυτή του κ. Παττούρα για τρομερή αύξηση των ναρκωτικών όπως καταδεικνύουν οι κατασχέσεις και οι αριθμοί εμπλεκομένων, επιχειρήθηκε να ανατραπεί από τους εκπροσώπους της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου που εξέφρασαν μεν την ανησυχία τους, όμως τόνισαν ότι πανευρωπαϊκά είμαστε σε χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία πάντως που κατατέθηκαν χθες τόσο από την ΥΚΑΝ όσο και από την ΑΑΕΚ είναι από μόνα τους ανησυχητικά, αφού καταγράφεται αύξηση στις κατασχέσεις κάνναβης κατά 84%. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής δρα Χρίστο Μηνά, στους ανήλικους, η πρώτη ουσία χρήσης είναι η κάνναβη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 9% των μαθητών δήλωσαν ότι έκαμαν χρήση ναρκωτικών για πρώτη φορά, καταγράφεται δηλαδή αύξηση 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Επίσης, η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών είναι τα 15 χρόνια και η μέση διάρκεια χρήσης τα δύο χρόνια. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι πως το 20% από αυτούς που δήλωσαν ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών, ανέφερε ότι καπνίζει καθημερινά μαριχουάνα. Ο δρ Μηνά πρόσθεσε ότι γίνεται έρευνα των λυμάτων όλων των επαρχιών τέσσερις φορές τον χρόνο για χρήση ναρκωτικών και γι’ αυτό τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά. Σημείωσε πως εκτός από την κάνναβη, παρατηρείται χρήση διεγερτικών ουσιών, όπως η κοκαΐνη και οι μεθαμφεταμίνες με αυξητική τάση. «Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο, τόνισε, αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει». Ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού της Αρχής ώστε να αναπτυχθούν ακόμα δύο προγράμματα, ένα κλειστό και ένα ανοικτό για ουσιοεξαρτώμενους. 

Διαφορετική εικόνα έδωσε ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ μιλώντας για πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά, τονίζοντας την ανάγκη η πολιτεία να επενδύσει στην πρόληψη. Ο κ. Παττούρας ανέφερε ότι σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, όπως τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι, τα πάρκα και εκεί που ψυχαγωγούνται, παρατηρείται αύξηση της χρήσης ή διακίνησης των ναρκωτικών. Επικαλούμενος στοιχεία της Υπηρεσίας είπε ότι το 2021, 67 νεαροί ηλικίας 14-18 ετών πιάστηκαν για κατοχή ναρκωτικών, άλλοι έξι για κατοχή με σκοπό την προμήθεια και πέντε για προμήθεια, σύνολο 78 περιπτώσεις. Για φέτος, εντοπίστηκαν 14 ανήλικοι για κατοχή ναρκωτικών, άλλοι δύο για κατοχή με σκοπό την προμήθεια και τέσσερις για προμήθεια, σύνολο 20 περιπτώσεις. 

Ο υποδιοικητής αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της χρήσης μεθαμφεταμινών και crystal ice, και κατέληξε πως αν λαμβάνονταν μέτρα από το 1988 που επισημάνθηκε το πρόβλημα, τώρα δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε. 

9 στους 10 χρήστες με κάνναβη

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΑΕΚ Κωνσταντίνος Στυλιανού χαρακτήρισε ως υπερβολικό να λέμε ότι υπάρχει έξαρση των ναρκωτικών και επικαλέστηκε τη θέση της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου βρίσκεται πολύ χαμηλά. Ο ίδιος ανέφερε ότι 9 στους 10 που δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών η ουσία που χρησιμοποιούν είναι η κάνναβης, 8 στους 10 είναι Κύπριοι και πως 1 στους 2 που παραπέμφθηκαν σε προγράμματα προήλθαν από την ΥΚΑΝ. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό, η χρήση αλκοόλ και ηλεκτρονικό τσιγάρο – ναργιλές βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, λόγω αποενοχοποίησης. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενδυνάμωσης των γονέων ώστε να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους, όπως και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.

Εκπρόσωποι της Αρχής και των υπουργείων Υγείας και Παιδείας μίλησαν για τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που εφαρμόζονται στα σχολεία. Λειτουργός του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην αλλαγή της νομοθεσίας όπου δημιουργήθηκε η drug free zone, όπου οι ποινές για αδικήματα για ναρκωτικά είναι πιο αυξημένες σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σε απόσταση 500 μέτρων από σχολεία ή χώρους όπου συχνάζουν νεαροί.