Η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων σε σχέση με τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ καλά κρατεί, έντεκα μόνο μέρες πριν από την 9η Ιουλίου, ημερομηνία που ορίστηκε κατόπιν συμφωνίας η έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος εφημεριών. 

Κατά τη χθεσινή ημέρα, τον χορό των δηλώσεων άνοιξε χθες νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απέρριψε τα επιχειρήματα της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικών γιατρών στο Δημόσιο για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών, υποδεικνύοντας πως «η συμφωνία προνοεί πως αν δεν έχουμε τον αριθμό γιατρών που χρειαζόμαστε θα συνδράμουν στις εφημερίες και οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ». Υποστήριξε ότι «το ενδεχόμενο να εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί στα προσωπικά τους ιατρεία θα μελετηθεί» αλλά είπε, «τα Κέντρα υγείας, για καθαρά πρακτικούς λόγους και για να διευκολύνονται οι πολίτες, είναι πιο σωστή επιλογή και με αυτήν συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γνωμάτευση δίνει «πράσινο» για παρουσία ιδιωτών στα κέντρα υγείας

Στις δηλώσεις του υπουργού για την ύπαρξη της γνωμάτευσης απάντησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ο οποίος, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι «αν υπάρχει τέτοια γνωμάτευση να μας την παρουσιάσουν να τη δούμε» και πρόσθεσε πως «ότι και να γίνει η θέση της συντεχνίας μας είναι ότι η παρουσία των ιδιωτών στα κρατικά κτήρια θα ανοίξει τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η θέση δεν αλλάζει για εμάς». 

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, στέλνοντας και αυτός με τη σειρά του ξεκάθαρο μήνυμα στις συντεχνίες, ανέφερε ότι «λήφθηκε την Πέμπτη μια απόφαση στην παρουσία όλων και αυτό δεν χωρεί αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς εργαζόμαστε για την υλοποίηση της απόφασης. Το να κάνουμε δηλώσεις δεν οδηγεί πουθενά». Ο ΟΚΥπΥ, πρόσθεσε, «έχει προχωρήσει στην προετοιμασία του, έχουμε δει τα δεδομένα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί».