Νομική γνωμάτευση βάσει της οποίας η παρουσία ιδιωτών γιατρών στα κρατικά κέντρα Υγείας δεν απαγορεύεται από το νόμο κατέχει ο ΟΚΥπΥ ο οποίος παρά τις συνεχείς αντιδράσεις των συντεχνιών των γιατρών του Δημοσίου, δηλώνει έτοιμος να υλοποιήσει την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ στις εγκαταστάσεις του. 

Βεβαίως, η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων καλά κρατεί και συνεχίστηκε και χθες έντεκα μόνο μέρες πριν από την 9η Ιουλίου, ημερομηνία που ορίστηκε κατόπιν συμφωνίας η έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος εφημεριών. 

Την ύπαρξη της νομικής γνωμάτευσης αποκάλυψε χθες από ραδιοφώνου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υποδεικνύοντας ότι «στα όσα αποφασίστηκαν δεν υπάρχει καμία παρανομία». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», βάσει της γνωμάτευσης που εξασφάλισε ο ΟΚΥπΥ, ο Οργανισμός νομιμοποιείται να διαθέσει ακίνητη περιουσία του, προς τους γιατρούς που δεν είναι εργοδοτούμενοι του. Θέτει, ωστόσο, την προϋπόθεση να αποφασίσει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο και να υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί σχετική σύμβαση με τον ΟΚΥπΥ πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και οι δύο προϋποθέσεις που τίθενται δεν φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για το υπουργείο Υγείας ή τον ΟΚΥπΥ για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους. 

Περαιτέρω, η γνωμάτευση ασχολείται και με το ερώτημα που είχαν θέσει οι συντεχνίες για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που προκύψει υπόθεση που θα αφορά αμελείς πράξεις ή θάνατο ή βλάβης σε ασθενή. Βάσει αυτής, συστήνεται η ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης κατόχου ακίνητης ιδιοκτησίας και θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ο ΟΚΥπΥ να βρεθεί υπεύθυνος για πράξεις γιατρών τους οποίους δεν εργοδοτεί.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για το περιεχόμενο της γνωμάτευσης αναμένεται ότι θα ζητήσουν να ενημερωθούν βεβαίως τώρα οι συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου με την ΠΑΣΥΚΙ να μην παρουσιάζεται καθόλου έτοιμη να αποδεχθεί την παρουσία ιδιωτών γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια.