Οι αλλαγές που εδώ και αρκετές εβδομάδες προανήγγειλε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στη βάση των τετραμήνων, περιλαμβανομένου και του επίμαχου θεσμού των εξετάσεων, πήραν πλέον επίσημη μορφή. Κι αυτό, διότι το υπουργείο ετοίμασε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο άμεσα θα θέσει ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου και για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο «Φ» παρουσιάζει σήμερα, βασικά σημεία του νομοσχεδίου και των προνοιών που περιέλαβε σε αυτό, το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα:

>> Για τα Γυμνάσια: Και για τις τρεις τάξεις τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι μόνο δύο. Τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων θα επεκταθεί και στα Γυμνάσια –σε όλες τις τάξεις– από τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

>> Για τα Λύκεια: 

⦁    Στην Α΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα δύο μαθήματα της κάθε Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού. Σύνολο εξεταζόμενων μαθημάτων: Τρία.

⦁    Στη Β΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και δύο υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης επιλογή του μαθητή ως εξής:

>> 1η κατεύθυνση: Αρχαία και Ιστορία.

>> 2η κατεύθυνση: Αγγλικά και Γαλλικά.

>> 3η κατεύθυνση: Μαθηματικά και Φυσική.

>> 4η κατεύθυνση: Μαθηματικά και Οικονομικά.

>> 5η κατεύθυνση: Οικονομικά και Αγγλικά.

>> 6η κατεύθυνση: Θέματα Τέχνης και Θέατρο.

Σύνολο εξεταζόμενων μαθημάτων και σε αυτή την περίπτωση: Τρία.

Όπως σημειώνεται στο σημείο αυτό στο νομοσχέδιο, «νοείται ότι για τη μεταβατική σχολική χρονιά στη Β΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα της 2η κατεύθυνσης είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά και η Ιστορία». 

⦁    Στη Γ΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης (τα τρία ή τα δύο υποχρεωτικά και το ένα ή τα δύο επιλεγόμενα μαθήματα ανάλογα με την κατεύθυνση του κάθε μαθητή). Σύνολο εξεταζόμενων μαθημάτων: Πέντε.

>> Για τις Τεχνικές Σχολές: 

⦁    Για όλους τους κλάδους θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης της Α΄ και Β΄ τάξης, εκτός του κλάδου των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά κι ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ ειδικότητας.

⦁    Για τα Ξενοδοχειακά και τις Επισιτιστικές Τέχνες της Α΄ και της Β΄ τάξης τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά κι ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ ειδικότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο γίνεται και η εξής αναφορά: «Η περίοδος, η διαδικασία και το πρόγραμμα διεξαγωγής των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνου για όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου ως και των εξετάσεων απόλυσης της Γ΄ Λυκείου, καθορίζονται από την αρμόδια Αρχή», δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Δεν άλλαξαν τα ποσοστά αξιολόγησης

Αναφορικά με τα ποσοστά αξιολόγησης –γραπτής και προφορικής– δεν τροχιοδρομούνται προς το παρόν τουλάχιστον αλλαγές. Επομένως, παραμένει το 40% για το γραπτό μέρος και το 60% για το προφορικό σε κάθε τετράμηνο. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε από αρμόδια πηγή, ξεκαθαρίζεται ότι θα διεξάγεται ένα διαγώνισμα ανά τετράμηνο και γίνεται απαραίτητο και πιο επίσημο πλέον το πρότζεκ ως μία μορφή προφορικής αξιολόγησης. Κι αυτό διότι υπήρχαν αρκετές φωνές διαμαρτυρίας για εκπαιδευτικούς που δεν αρκούνται μόνο σε ένα διαγώνισμα αλλά και για μη αξιοποίηση της μεθόδου του πρότζεκτ, είτε ατομικά από μαθητές, είτε συλλογικά από ομάδα μαθητών. 

Συγκεκριμένα, για τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, οι οποίες αφορούν την αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται:

>> Συμμετοχή στην τάξη ή και στο εργαστήριο.

>> Κατ’ οίκον εργασία που ανατίθεται από τον διδάσκοντα καθηγητή.

>> Μία μικρής διάρκειας γραπτή προειδοποιημένη άσκηση στην τάξη ανά τετράμηνο για κάθε εξεταζόμενο μάθημα.

>> Μία ατομική ή ομαδική δημιουργική εργασία μελέτης που προετοιμάζεται κατόπιν ανάθεσης και με την καθοδήγηση του διδάσκοντα καθηγητή.

>> Δραστηριότητες διάκρισης ή/και εθελοντική εργασία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, πέραν της διδασκαλίας στην τάξη.

«Νοείται ότι για τις δημιουργικές εργασίες μελέτης που ανατίθενται σε κάθε μαθητή καθώς και τις γραπτές ασκήσεις στην τάξη για κάθε ένα από τα μαθήματα, γίνεται συντονισμός των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τη διεύθυνση στο επίπεδο της κάθε παιδαγωγικής ομάδας, προκειμένου να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση των μαθητών, σύμφωνα και με τις εκάστοτε οδηγίες του υπουργείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

Εξάλλου, ξεκαθαρίζεται ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενδεχόμενη διαφοροποίηση της εξεταστικής διαδικασίας που αφορά τους τελειόφοιτους μαθητές και τον αριθμό των εξετάσεων που δίνουν. Άρα, τα δεδομένα όσον αφορά τις εξετάσεις Ιανουαρίου και Μαΐου αλλά και τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης τον Ιούνιο, δεν αλλάζουν.

Προβληματισμός , σχεδιασμοί και αναμενόμενες τοποθετήσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το νομοσχέδιο έγινε μια πρώτη ενημέρωση –όχι επίσημη– την περασμένη Παρασκευή από τον Πρ. Προδρόμου προς την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας για να συναντηθεί για άλλο θέμα με τον γενικό διευθυντή. Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από μέλη της οργάνωσης, η οποία εμμένει στη θέση για διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, ώστε όλοι οι φορείς να καταλήξουν στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Η ΟΕΛΜΕΚ πολλάκις έχει δηλώσει ότι θέλει κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, δηλαδή της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου. Ωστόσο, επίσημη τοποθέτηση από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με το νομοσχέδιο αναμένεται σήμερα, με το πέρας της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών της Αντιπροσώπων.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης μαθημάτων με τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων αλλά μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εξεταστικού χρόνου ώστε να εξοικονομείται περισσότερος ωφέλιμος διδακτικός χρόνος για τους μαθητές. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον της Βουλής ούτως ώστε εάν λάβει το πράσινο φως, να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για να γνωρίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τι θα ισχύει από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.