ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ τα όσα συζητούνται γύρω από το θέμα με τον τερματικό LNG στο Βασιλικό. Παρακολουθούμε και τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση αυτού του θέματος την περίοδο 2018-2019. Έχουμε διαβάσει την επιστολή της τότε Γενικής Λογίστριας προς τον τότε πρόεδρο της ΔΕΦΑ – ΕΤΥΦΑ, από την οποία είναι ξεκάθαρο τα προβλήματα (παρατυπίες, παρανομίες ή ό,τι άλλο) στην αξιολόγηση – κατακύρωση του διαγωνισμού.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την τότε Γενική Λογίστρια, «η έκθεση ‘’αξιολόγησης’’ βρίθει θεμάτων που απαιτούνται εξηγήσεις και τεκμηρίωση, προκειμένου να μπορεί να σταθεί στη βάσανο της κριτικής ανάγνωσης».

ΤΗΝ ίδια ώρα, κυκλοφόρησε ακόμα ένα επίσημο (όχι απόρρητο!) έγγραφο εκείνης της περιόδου. Μία εισαγγελέας της Δημοκρατίας και μία ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, γράφοντας εκ μέρους του τότε Γενικού Εισαγγελέα, έστειλαν απαντητική επιστολή στον τότε γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2019 και γνωματεύουν μέσω της επιστολής προς τον γενικό διευθυντή για κάποια ζητήματα που έθεσε υπόψη τους, μετά από επιστολή που έλαβε ο γ.δ. από τον Γενικό Ελεγκτή. Σημειώνεται  στην επιστολή- γνωμάτευση πως «και να εγερθούν απαιτήσεις δεν είναι προς τη Δημοκρατία που θα εγερθούν αλλά προς τη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ»! Αλλά και οι δυο εταιρείες είναι κρατικές. Και με βάση την Ε.Ε. την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μένουμε έκπληκτοι με τα όσα παρακολουθούμε. Και πραγματικά υπάρχουν μια σειρά ζητήματα, που εγείρονται και πρέπει να σχολιασθούν και κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και ελπίζουμε απαντήσεις να δοθούν και κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το τερματικό. Ελπίζουμε ότι από τη συζήτηση  δημοσιοποιηθούν περισσότερα για όσα συνέβησαν το 2018-2019.

ΤΟ θέμα που συζητείται στη δημόσια σφαίρα έχει δυο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το τι έχει γίνει τότε σε σχέση με τη διαχείριση του όλου θέματος και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί. Η άλλη διάσταση είναι η πολιτική. Θεωρούμε πως η νυν κυβέρνηση, η οποία «κληρονόμησε» το θέμα τούτο θα πρέπει να παρέμβει σε πολιτικό επίπεδο προς την Κίνα. Να συζητήσει το όλο θέμα, που έχει προκύψει και να βρεθεί μια φόρμουλα.

ΟΙ σχέσεις με την Κίνα είναι πάρα πολύ καλές και θεωρούμε πως μεταξύ φιλικών κρατών μπορούν να βρεθούν λύσεις για ζητήματα, που προκύπτουν. Συνεπώς, θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.