Μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες για υποθέσεις βίας στην οικογένεια στην επαρχία Λάρνακας. Μέσα σε μόλις δεκαπέντε μήνες, από τη σύσταση του ειδικού κλιμακίου για τη βία στην οικογένεια, έγιναν πάνω από 800 καταγγελίες, πολλές από τις οποίες αφορούν σε κακοποίηση παιδιών. Γίνονται, δηλαδή, σχεδόν δύο καταγγελίες την ημέρα. Αριθμοί που τρομάζουν και πίσω από αυτούς βρίσκονται σοβαρές υποθέσεις κακοποίησης, που δεν δημοσιοποιούνται από την Αστυνομία, για σκοπούς προστασίας των θυμάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από τις 15 Φεβρουαρίου του 2021, που συστάθηκε το ειδικό κλιμάκιο για τη βία στην οικογένεια, μέχρι τις 31 Μαΐου του 2022 διερευνήθηκαν 807 καταγγελίες. Οι 311 από αυτές προωθήθηκαν για ποινική δίωξη, με τους ανακριτές του κλιμακίου, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΤΑΕ Λάρνακας, να προχωρούν σε 115 συλλήψεις. 

Ανάμεσα σε αυτές τις υποθέσεις, υπάρχουν δύο απόπειρες φόνου από πλευράς παιδιών εναντίον των γονιών τους και 11 καταγγελίες για βιασμούς γυναικών από τους συζύγους ή τους συμβίους τους. Οι 82 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία εναντίον παιδιών, με κάποιες από αυτές να έχουν σχέση με σεξουαλική κακοποίηση. Οι 605 καταγγελίες έγιναν από γυναίκες που κακοποιήθηκαν και 109 από γονείς, αδέλφια και άνδρες που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Για τις υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίες, υπήρξαν αρκετές καταδίκες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα απέσυραν τις καταγγελίες τους, από το Δικαστήριο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι ανακριτές των ειδικών κλιμακίων της Αστυνομίας, που συστάθηκαν σε όλες τις επαρχίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και αναλόγως της καταγγελίας εφαρμόζουν ειδικό πρωτόκολλο. Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας εναντίον παιδιών, ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η κατάθεση από το θύμα είναι οπτικογραφημένη και λαμβάνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σε περιπτώσεις σωματικής βίας κατά γυναικών, υπάρχει ενημέρωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του ΣΠΑΒΟ και επαφή με το Σπίτι της Γυναίκας, σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή μίας γυναίκας και πρέπει να μεταφερθεί σε καταφύγιο. «Η Αστυνομία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε αδικήματα έμφυλης βίας ή βίας στην οικογένεια ή που αφορούν αδικήματα εναντίον ανήλικων», ανέφερε ο κ. Ανδρέου αναφέροντας ότι όντως αυξήθηκαν οι καταγγελίες σε όλες τις επαρχίες, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. «Το γεγονός ότι αυξήθηκαν αυτά τα αδικήματα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν γίνονταν στο παρελθόν. Εμείς θεωρούμε πως ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, είναι η σύσταση αυτών των ομάδων και η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος επειδή αυτές οι υποθέσεις δεν δημοσιοποιούνται και υπάρχει εμπιστευτικότητα».