Συνεχίζει να καλπάζει η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο, με τους αριθμούς των καταγγελιών να παραμένουν για το πρώτο πεντάμηνο του 2022 στα ίδια υψηλά επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρόκειται για καταγγελίες οι οποίες καταγράφονται καθημερινά στο ειδικό κλιμάκιο διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας στην οικογένεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, με τους ανακριτές να προβαίνουν σε συλλήψεις προσώπων και καταχωρήσεις υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου. Εντούτοις, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις δεν ολοκληρώνονται ποτέ, αφού οι παραπονούμενοι ζητούν να αποσύρουν.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Δικαστηρίων καταγράφονται διάφορα περιστατικά που αφορούν βία, επιθέσεις και απειλές με θύματα τις περισσότερες φορές να είναι γυναίκες, σύντροφοι ή και σύζυγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά κάθε 27 ώρες»

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και υπεύθυνος του ΤΑΕ, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε πως από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στο ειδικό κλιμάκιο διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας έχουν γίνει 280 καταγγελίες-αναφορές για περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων οι 112 καταχωρήθηκαν στο μητρώο εγκλημάτων. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 82 καταχωρήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ενώ το ειδικό κλιμάκιο σε αυτούς τους 5 μήνες προχώρησε σε 69 συλλήψεις προσώπων. Επίσης, εκδόθηκαν 73 διατάγματα αποκλεισμού ή απομάκρυνσης θυμάτων από την οικία τους.

Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού πρόσθεσε ακόμη ότι περίπου 50 υποθέσεις διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία όπου δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγέλευα για τον περαιτέρω χειρισμό τους.

Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και τα στατιστικά στοιχεία, από τις 117 υποθέσεις οι οποίες καταχωρήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι 31 από αυτές τελικά αποσύρθηκαν. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, πρόκειται ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει περίπου το 27% – 28%.