Τα προβλήματα που προέκυψαν με το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της Τροχαίας, θα τεθούν σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, για το στάδιο που βρίσκεται η προσφορά, γιατί το συμβόλαιο δεν προχωρεί στην επόμενη φάση και γενικά γιατί καθυστερεί υπερβολικά η επίδοση των εξωδίκων και τα προβλήματα που κρατούν το σύστημα στην πιλοτική φάση, έξι μήνες μετά την εφαρμογή της.  

Στο Προεδρικό κλήθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας, οι υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, που είναι και η Αναθέτουσα Αρχή, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Για καλύτερο συντονισμό, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε προσύσκεψη ώστε να τεθούν όλες οι παράμετροι που αφορούν τα προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή της πιλοτικής φάσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως έγραψε ο «Φ», ενώ τώρα θα έπρεπε στη βάση του συμβολαίου να προχωρούσαμε από την πιλοτική στην Α’ φάση με τη λειτουργία άλλων 20 σταθερών καμερών και άλλων 16 κινητών, εντούτοις η Αναθέτουσα Αρχή ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, παράταση της παραλαβής για τρεις μήνες. Κι αυτό λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου ανεπίδοτων εξωδίκων λόγω κυρίως της μη έγκαιρης ταυτοποίησης των ονομάτων των παραβατών οδηγών. 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Συγκοινωνιών και η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δεσμεύτηκε εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων να επιδώσει τα εξώδικα. Παρόλο που υπάρχει πρόοδος, εντούτοις οι κάμερες συνεχίζουν να καταγγέλλουν παραβάσεις των οδηγών, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η επίδοση εντός εύλογου χρονικού πλαισίου. Οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 90 χιλιάδες, ενώ δεν επιδόθηκαν ούτε τα μισά εξώδικα. 

Αναμένεται ότι κατά τη σύσκεψη του Προεδρικού θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα ώστε να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες, αφού οι κάμερες θεωρούνται ως εργαλείο για μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και εμπέδωση οδικής συνείδησης.