Τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της τροχαίας, θα προωθήσει η Αστυνομία μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. 

Οι τροποποιήσεις αφορούν ζητήματα που προέκυψαν με τη λειτουργία των καμερών και διαπιστώθηκε ότι δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικότητας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ένα από τα ζητήματα που θα εισηγηθεί το Τμήμα Τροχαίας να αλλάξει, ώστε να διευκολυνθεί κατά πολύ τη διαδικασία παράδοσης των εξωδίκων, αφορά στον τρόπο αποστολής τους. Σήμερα τα εξώδικα παραδίδονται στους οδηγούς μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρα τόσο για την αποστολή όσο και για την παραλαβή του εξωδίκου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση στην πρώτη φάση καμερών – Χαμός με τα πρόστιμα

Η Τροχαία εισηγείται όπως τα εξώδικα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, είτε με sms είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα στο σύστημα, τότε θα μπορεί η διαχειρίστρια εταιρεία να στέλλει την ειδοποίηση πληρωμής εξωδίκου μέσω των τρόπων αυτών. Έτσι θεωρείται ότι θα εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Επίσης, μέσω ειδικού συστήματος, ο πάροχος διαδικτύου ή δικτύου τηλεπικοινωνιών, θα επιβεβαιώνει κατά πόσον κάποιος θα μπορούσε να παραλάβει το εξώδικο, άρα δεν θα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι δεν το παρέλαβε. 

Επίσης, η Τροχαία θα ζητήσει όπως η εταιρεία που εγκατέστησε και διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης να δικαιούται να παρέχει πρόσβαση στον καταγγελλόμενο οδηγό και βίντεο από την παράβασή του, πλην των φωτογραφιών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο φωτογραφίες μπορεί να δει κάποιος, με τον κωδικό του αποστέλλεται για την παράβαση στην οποία υπέπεσε. Εκτιμάται ότι με το βίντεο, θα λυθούν πολλά προβλήματα και πολλές παρεξηγήσεις που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με το πότε έγινε μια παράβαση.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τα παράπονα πολιτών που καταγγέλθηκαν για παραβίαση του κόκκινου στην προσπάθειά τους να στρίψουν δεξιά από τη συμβολή όπου είναι εγκατεστημένες οι σταθερές κάμερες (Γρίβα Διγενή και Σεβέρη), πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι έχουν προσφύγει στην Επίτροπο Διοίκησης ζητώντας την παρέμβασή της. Οι αντιδράσεις των οδηγών σχετίζονται με τον τρόπο που καταγγέλλονται, αφού δεν υπάρχει καμιά προειδοποίηση για το πότε θα τερματιστεί το πράσινο τόξο ώστε να προετοιμαστούν να σταματήσουν. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν και διέρχονται με κόκκινο, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν €300 και τρεις βαθμούς ποινής, διότι έμειναν στη μέση του δρόμου σε ουρά, που δεν πρόλβε να προχωρήσει.