Οργή, απογοήτευση, απόγνωση οδήγησαν τους αιγοπροβατοτρόφους σε μαζική κινητοποίηση στη Λευκωσία, αφού για πρώτη φορά βιώνουν τέτοια καταστροφή και αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχυσαν γάλα και έκαψαν μπάλες σανού και ακολούθως αφού πορεύτηκαν μέσα από δρόμους της πρωτεύουσας κατέληξαν στην είσοδο της Λευκωσίας στα φώτα του Καλησπέρα, όπου προχώρησαν επίσης σε αποκλεισμό του δρόμου.

Την ίδια ώρα, πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Γεωργίας. Μετά αποχώρησαν από τη Λευκωσία, αφού φρόντισαν να στείλουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα σε χειρότερη μορφή. Δεν ζητούν ελεημοσύνη. Απαιτούν όμως από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία που διέπει το χαλλούμι, ώστε να υποχρεωθούν οι τυροκόμοι να δώσουν αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος. Οι βιομηχανίες δεν δίνουν αυξήσεις επικαλούμενοι τα αποθέματα χαλλουμιού που τους έμειναν από την πανδημία, ενώ βέβαια για τα αποθέματα αυτά έλαβαν ενίσχυση ύψους ενός εκατ. ευρώ από το κράτος. 

Αιγοπροβατοτρόφοι από όλη την Κύπρο έδωσαν χθες ραντεβού στις 11:30 το πρωί έξω από το Προεδρικό για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων, του ρεύματος και να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του φακέλου του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Έφθασαν με διπλοκάμπινα και βυτιοφόρα. Αφού απέκλεισαν τον δρόμο έξω από το Προεδρικό, έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα από βυτιοφόρα και από δεκάδες βαρέλια, έριξαν σανούς και άναψαν φωτιά στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που παρακολουθούσαν την κατάσταση από κοντά για να μην εκτροχιαστεί, χωρίς όμως να παρέμβουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τον χώρο του Προεδρικού τύλιξε πυκνός καπνός από τον καμένο σανό που περιλούστηκε με γάλα, ενώ στη σκηνή κλήθηκε και Πυροσβεστική για να αποσοβήσει τα χειρότερα. «Απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι», «Εφαρμόστε υποσχέσεις για την ΠΟΠ νομοθεσία», «Οι αιγοπροβατοτρόφοι βιώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια του υπουργείου Εμπορίου», «Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αιμορραγεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό που στήθηκαν στα κάγκελα του Προεδρικού. Με φωνές και διαμαρτυρίες προσπαθούσαν να αναπτύξουν τις θέσεις που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση με κυριότερη την έλλειψη ελέγχων για εντοπισμό των χαλλουμιών που δεν παρασκευάζονται στη βάση του προτύπου του χαλλουμιού.

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση τους έδωσε πέραν των €25 εκατ., ενώ σημείωσε ότι οικονομική βοήθεια €8 εκατ. θα δοθεί μέχρι το τέλος του μήνα για να καλύψει τους αιγοπροβατοτρόφους, τους αγελαδοτρόφους και τους χοιροτρόφους.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος θα μεταβεί στο Συμβούλιο Υπουργών, στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί η δυνατότητα εκταμίευσης κονδυλίων που προορίζονται για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για επιπλέον βοήθεια στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. 

Για το θέμα του χαλλουμιού ανέφερε ότι βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ συνέστησε υπομονή. Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα κατά πόσο προϊόντα χαλλουμιού εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται υπό το εμπορικό σήμα.

Καδής: Δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός

Μετά την αποχώρησή τους από το Προεδρικό, οι διαμαρτυρόμενοι αιγοπροβατοτρόφοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας, όπου αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό. Ο Κώστας Καδής, απευθυνόμενος στον κόσμο που βρέθηκε έξω από το κτίριο του υπουργείου, κατανόησε μεν την εκδήλωση διαμαρτυρίας, καταδίκασε δε τον τρόπο που έγινε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αιγοπροβατοτρόφοι δίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που πληρώνονται από τους τυροκόμους. Σημείωσε ότι έχουν κόστος παραγωγής κοντά στο €1,50 ανά λίτρο, ενώ το γάλα πωλείται αυτή την στιγμή €1,20.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι δεν έμεινε ενέργεια που δεν έγινε από το υπουργείο. Εξήγησε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 ο μηχανισμός ελέγχου είναι έτοιμος, ωστός,ο τα μεγάλα τυροκομεία δεν εντάχθηκαν. Παραδέχθηκε ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός. Περαιτέρω, ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα στήριξης του κλάδου. Τόνισε ακόμα ότι θα ελέγχεται όλη η παραγωγή χαλλουμιού, και αυτά που παρασκευάζονται κάτω από το εμπορικό σήμα, όπως γίνεται σήμερα με τα προϊόντα ΠΟΠ. 

Έπονται τρεις συλλήψεις

Για το χάος που δημιουργήθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο η Αστυνομία ταυτοποίησε τρία τουλάχιστον πρόσωπα που άναψαν φωτιές και έχυσαν γάλα έξω από το Προεδρικό και αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Η Αστυνομία που βρισκόταν στη σκηνή δεν έκανε παρέμβαση την ώρα των επεισοδίων, ωστόσο, από τα πλάνα που εξασφάλισε αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλήψεις, έτσι ώστε όσοι παρεκτράπηκαν να κατηγορηθούν.