Μέσα από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο οικουμενικό πρότζεκτ, το «Χρωματίστε τα δικαιώματά σας», παιδιά από πέντε ηπείρους εκφράστηκαν και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Στο επίκεντρο των ζωγραφιών τους ήταν τα δικαιώματά τους, τα οποία αποτύπωσαν στα έργα τους μέσω της εικαστικής, της κοινής τους «γλώσσας».
Το πολύχρωμο αυτό πρότζεκτ υλοποιήθηκε πρόσφατα από την OMEP Επιτροπή Κύπρου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα ως συντονίστρια χώρα του World OMEP Artistic Project με τίτλο «Colour Your Rights», με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και είχε στόχο να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και τις ιδέες τους σε σχέση με τα δικαιώματα τους μέσα από την εικαστική διαδικασία μια που η ζωγραφική είναι η «κοινή» γλώσσα των παιδιών ανά το παγκόσμιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Κοινωνικός αποκλεισμός και δικαιώματα του παιδιού
- Δ. Μιχαηλίδου: Νομοθετούμε για τα παιδιά χωρίς τα παιδιά
- Δράση αγάπης για κάθε παιδί
- Συλλογική προσπάθεια για προστασία των παιδιών
- «Θύματα» της πανδημίας τα δικαιώματα των παιδιών
Τα σχέδια των παιδιών από την Τσεχία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, το Περού, την Κροατία, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία, τη Σιέρρα Λεόνε, τον Καναδά, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και τη Νιγηρία αποτέλεσαν το περιεχομένο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Πολιτιστικό κέντρο Στροβόλου η οποία πλαισιώθηκε από μία Διεθνή ημερίδα με θέμα τα «Δικαιώματα των παιδιών» και ξεναγήσεις στην έκθεση και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.
Δείγμα των έργων του πρότζεκτ «Colour your Rights» περιλαμβάνονται σε ένα έντυπο κατάλογο, με κείμενα από την πρόεδρο της Παγκόσμιας ΟΜΕΡ, Mercedes Mayol Lassalle, από την αντιπρόσωπο της ΟΜΕΡ στην UNESCO, Lisbeth Gouin και της προέδρου της ΟΜΕΡ Κύπρου, συντονίστριας του World OMEP Artistic Project «Colοur Your Rights», αναπληρώτριας καθηγήτριας Εικαστικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Frederick δρος Μαρίας Βασιλειάδου. Το έντυπο αυτό εγχειρίδιο θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ στην Αθήνα και θα διανεμηθεί σε όλους τους προέδρους χωρών μελών της ΟΜΕΡ, σε αξιωματούχους της UNESCO, σε Πανεπιστήμια, Υπουργεία και άλλους φορείς που έχουν σχέση με τα παιδιά και τα δικαιώματα τους.
Στον απόηχο των πρόσφατων εκδηλώσεων που έγιναν στην Κύπρο από την OMEP, η δρ Βασιλειάδου ανέφερε στον «Φ» η τέχνη μπορεί να γίνει αρωγός επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων. Μέσω της ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποτυπώσει με οποιοδήποτε υλικό και μέσο τις προσωπικές του εμπειρίες, τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του, τις ανασφάλειες του και γενικά τα δικά του βιώματα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Επεσήμανε δε, ότι στην περίπτωση των μικρών παιδιών έχει διαπιστωθεί πως η εικαστική διαδικασία είναι ο τρόπος που μπορεί να τα βοηθήσει να εκφραστούν αυθόρμητα και ειλικρινά, ειδικότερα στις περιπτώσεις συναισθηματικής έντασης και αδυναμίας αλλά και σε περιπτώσεις κρίσεων γενικότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μιχαηλίδου: Πολλαπλές μειώσεις στα δικαιώματα των παιδιών
- Επίτροπος Παιδιού: Η αποτροπή αποτελεί τον καλύτερο οδηγό
- 15χρονη για μέτρα της πανδημίας: Δείτε μας σαν ειδικούς
- Τα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα
Κληθείσα να σχολιάσει τα εικαστικά αποτελέσματα του πρότζεκτ σε σχέση με την πανδημία δήλωσε «δεν ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν για την Πανδημία μια που αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα σε συγκεκριμένο περιβάλλον και με την καθοδήγηση ειδικευμένων εμψυχωτών και θεραπευτών οι οποίοι θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν την συναισθηματική έξαρση των παιδιών αν χρειαζόταν. Λαμβάνοντας υπόψη ηθικά ζητήματα που διέπουν τη χρήση της τέχνης ως θεραπευτικό μέσο και ανάγκες που πηγάζουν κατά και μετά την εφαρμογή από τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, και παρόλο που πιστεύουμε στις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης θεωρήσαμε πιο ασφαλές να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς συγκεκριμένη καθοδήγηση ή αναφορά στην πανδημία». Εντούτοις, είναι εμφανές ότι κατά την πανδημία του κορωνοϊού τους αποστερήθηκαν βασικά τους δικαιώματα, η δρ Βασιλειάδου ανέφερε ότι τα παιδιά δεν έμειναν ανεπηρέαστα. «Έμειναν μήνες μακριά από το σχολείο, τους φίλους και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Όλα αυτά έχουν καταστροφικές συνέπειες στη φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη των παιδιών μια που δεν μπόρεσαν για μεγάλα διαστήματα να εξασκήσουν ένα από τα βασικότερα τους δικαιώματα: Το δικαίωμα για σχολείο», τόνισε η δρ Βασιλειάδου.
Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στα έργα των παιδιών και πώς μέσα από αυτά εκφράστηκαν για όσα βιώνουν και αισθάνονται, η δρ Βασιλειάδου είπε ότι «ζωγράφισαν με έντονα χρώματα, με διαφορετικά υλικά, και τεχνοτροπία την ανάγκη τους για την αγάπη και την οικογένεια, για επιστροφή στο σχολείο, την ανάγκη να βρεθούν με τους φίλους τους, την σημαντικότητα για μάθηση και πάνω από όλα μας δείχνουν την δική τους άποψη για τα Δικαιώματα τους. Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί πως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε επιστημονικά συμπεράσματα με ένα τόσο μικρό δείγμα και ούτε μπορούμε να ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες και επιρροές τα παιδιά έκαναν τις συγκεκριμένες ζωγραφιές, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά βίωσαν την πανδημία με έντονο και βίαιο τρόπο». Κατέληξε: «Το μέλλον ανήκει στα παιδιά, ας διασφαλίσουμε, εφαρμόζοντας την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρωματίζουν τα όνειρα τους για την ζωή με τον δικό τους υπέροχο τρόπο!».