Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ενθουσίασε την κυπριακή πολιτική ηγεσία η οποία έπλεξε το εγκώμιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε σε σχέση με το Κυπριακό. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κόμματα και υποψήφιοι με τοποθετήσεις τους χαιρέτησαν τις περί Κύπρου αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Τα τρία ξεχωριστά σημεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού που έδωσαν χαρά στον κυπριακό Ελληνισμό ήταν η αναφορά του για την Κύπρο, τα περιφερειακά και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, ο Κ.  Μητσοτάκης από το βήμα του Αμερικανικού Κογκρέσου ανέφερε τα εξής: 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Και μιλώντας για απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες, σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο (βίντεο)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ: «Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαφορές. Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία που επιδιώκει την ειρήνη και που πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας: το διεθνές δίκαιο και οι εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Οι δηλώσεις 

Η πρώτη αντίδραση από τη Λευκωσία ήρθε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος –ευθύς μετά το πέρας της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού–- ανέφερε πως, με την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης «ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας». «Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μεγάλη ικανοποίηση για τα μηνύματα που μετέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πολιτική ηγεσία και στον αμερικανικό λαό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «μίλησε ξεκάθαρα για την ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού από την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας». Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέστησε σαφές ενώπιον του Κογκρέσου, όπως το έπραξε και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι κανείς δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών όπως αξιώνει η Τουρκία στο Κυπριακό». «Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τα μηνύματα που μετέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην πολιτική ηγεσία και στον αμερικανικό λαό, και τα οποία αντανακλούν τις πάγιες θέσεις μας στο εθνικό μας θέμα για την επίτευξη λύσης πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο», καταλήγει η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Επιπρόσθετα για την Πινδάρου τα συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη είναι τρία: Πρώτο, η ελπίδα της λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανή και αναγεννιέται. Δεύτερο, η επιχειρηματολογία της Τουρκίας για μόνιμη διαίρεση στην Κύπρο, δεν βρίσκει έδαφος και απορρίπτεται. Και τρίτο, το ότι η στάση αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε σχέση με την Ουκρανία, μας παρέχει την αναγκαία αξιοπιστία να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας δίκαια.

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει «τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ΔΔΟ όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί, με διαχωρισμό πληθυσμού, ανταλλαγή περιουσιών και με κατηγοριοποίηση των πολιτών σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο;».

Σύμφωνα με τη ΔΗΠΑ, η ομιλία Μητσοτάκη τοποθετεί το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Περαιτέρω σημειώνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε με ορθό τρόπο διαχρονικές θέσεις αρχών του Ελληνισμού για το Κυπριακό, τόνισε ότι η εισβολή και η διαίρεση της Κύπρου είναι ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε ότι η λύση δύο κρατών που επιδιώκει η Τουρκία, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Κολοκασίδης, ανέφερε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέδειξε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την τουρκική κατοχή της Κύπρου και πρόσθεσε: «Πέραν όμως από τα θετικά επικοινωνιακά μηνύματα, η ουσία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, που αποτελεί μόνιμη πηγή προκλήσεων και αστάθειας στην περιοχή μας».