Επανήλθε με νέα ανακοίνωσή της σήμερα η κοινοπραξία CPP-METRON Consortium Ltd (CMC) και επαναλαμβάνει τη θέση ότι το πλοίο Προμηθέας, που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αν και όταν ολοκληρωθεί το έργο του τερματικού LNG, είναι έτοιμο από τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η κοινοπραξία υποστηρίζει επίσης πως το πλοίο είναι αξιόπλοο και έχει εκδοθεί δήλωση ετοιμότητας για παράδοσή του. Σημειώνει ακόμη ότι, ο χρόνος άφιξης του πλοίου στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ).

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές στην Κύπρο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς και υποστηρίζουν πως το πλοίο δεν είναι έτοιμο για να παραδοθεί στην ΕΤΥΦΑ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η κοινοπραξία αναφέρει ότι στις 14 Μαρτίου είχε επιβεβαιώσει δημόσια ότι η ΕΤΥΦΑ δεν είχε παραλάβει το σκάφος «ΕΤΥFΑ Προμηθέας» «παρά το γεγονός ότι το πλοίο ήταν έτοιμο από τα μέσα Ιανουαρίου 2024». Επιπρόσθετα, η CMC αναφέρει ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά της ΕΤΥΦΑ για την παράδοση και την έναρξη χρήσης «αυτού του κρίσιμου εθνικού περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι η ΕΤΥΦΑ ως νόμιμος ιδιοκτήτης του FSRU δεν το βάζει σε λειτουργία», προσθέτει, σημειώνοντας, πως, ακόμη και πριν είναι έτοιμα τα χερσαία έργα και οι λιμενοβραχίονες στο Βασιλικό, η ΕΤΥΦΑ θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα θέτοντας το πλοίο σε εμπορική λειτουργία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας είτε ως Μεταφορέας LNG είτε ως FSRU για άλλο έργο. «Η ΕΤΥΦΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά για λόγους πιο γνωστούς στην ΕΤΥΦΑ δεν έχει κάνει τίποτα», αναφέρεται. Υποστηρίζει ακόμη ότι «φαίνεται ότι η ΕΤΥΦΑ αναζητά πλέον λόγους για να μην αποδεχτεί την παράδοση ενός πλοίου που βρίσκεται σε αναμονή για παράδοση και μπορεί να είναι έτοιμο για επιχειρήσεις με λίγη προσπάθεια από την πλευρά της ΕΤΥΦΑ».

Η CMC αναφέρει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με την ΕΤΥΦΑ για διάφορα υλικοτεχνικά και όχι συμβατικά θέματα για περισσότερο από ένα χρόνο, σχετικά με την ολοκλήρωση και τον απόπλου του πλοίου στην Κύπρο ή όπου η ΕΤΥΦΑ επιθυμεί να στείλει το πλοίο. «Η ΕΤΥΦΑ επέλεξε να αγνοήσει όλα τα αιτήματα» που σχετίζονται με τις διαδικασίες παράδοσης του πλοίου, αναφέρει η κοινοπραξία, προσθέτοντας πως, ο χρόνος άφιξης του πλοίου στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια της ΕΤΥΦΑ και η CMC δεν μπορεί να ευθύνεται.