Το Πολιτικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ ολοκληρώθηκε, όπως και οι εσωκομματικές εκλογές με την ανακήρυξη της νέας ηγεσίας. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ θέλουν να γυρίσουν σελίδα, κάνοντας μια νέα αρχή. Κάτι το οποίο όμως δεν προδιαγράφεται καθόλου εύκολο, με τις μάχες να συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Το Δικαστήριο χθες απέρριψε την αίτηση για το προσωρινό διάταγμα που είχε εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου και η οποία αφορούσε την υπόθεση του τέως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Τερέπεη. Μια εξέλιξη, η οποία από την ηγεσία του κόμματος ερμηνεύεται ως μία σημαντική νίκη, καθώς ισχυροποιείται η θέση της, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε οποιοδήποτε νομικό κώλυμα που να απαγόρευε την πραγματοποίηση του εκλογικού συνεδρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, είτε οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, με τη χρήση του συγκεκριμένου μητρώου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο σημειώνει καταληκτικά τα εξής: «Για όλους τους λόγους που προσπάθησα να εξηγήσω, η αίτηση απορρίπτεται και το προσωρινό Διάταγμα ημερομηνίας 1/11/2021 ακυρώνεται. Ενόψει του αποτελέσματος, τα έξοδα επιδικάζονται υπέρ των Εναγομένων και εναντίον του Ενάγοντα, ως αυτά θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και θα εγκριθούν από το Δικαστήριο, πληρωτέα στο τέλος της διαδικασίας της αγωγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΔΕΚ: Ακύρωσε το διάταγμα Τερέπεη το δικαστήριο

Το συγκεκριμένο διάταγμα, απαγόρευε την εκτέλεση και/ή με οποιοδήποτε τρόπο υλοποίηση των επίδικων αποφάσεων του Έκτακτου Συνεδρίου Κ.Σ. ΕΔΕΚ στις 24/10/2021. Οι αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου, ανέστελλαν την ιδιότητα του Μιχάλη Τερέπεη ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων και τον καλούσαν να υποβάλει την παραίτηση του εντός των επόμενων 10 ημερών, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα καλείτο η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για την έκδοση ενός διατάγματος, θα πρέπει να συντρέχουν τρεις λόγοι για το Δικαστήριο, οι οποίοι είναι οι εξής:

(α) υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση,

(β) υπάρχει πιθανότητα ο αιτών διάδικος να δικαιούται σε θεραπεία, και

(γ) εκτός εάν εκδοθεί το αιτούμενο Διάταγμα θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο

Στη χθεσινή απόφαση του, το Δικαστήριο επί της ουσίας σημειώνει ότι ικανοποιούνται οι δύο πρώτοι λόγοι. Δηλαδή ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση και ότι υπάρχει πιθανότητα ο αιτών διάδικος να δικαιούται σε θεραπεία.

«Στη βάση των ανωτέρω, στον βαθμό που απαιτείται σε αιτήσεις της φύσεως της παρούσας, κρίνω ότι ο Ενάγοντας έχει καταδείξει την ύπαρξη αγώγιμου δικαιώματος και ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση», σημειώνει το Δικαστήριο.

Επισημαίνει ακόμα ότι «στη βάση των όσων αναφέρω ανωτέρω, κρίνω ότι προκύπτουν εκ πρώτης όψεως ενδείξεις για την ύπαρξη ορατής πιθανότητας επιτυχίας της αγωγής του εναντίον των Εναγομένων στη βάση της ισχυριζόμενης λήψης αντικαταστατικών αποφάσεων από το Παγκύπριο Συνέδριο των Εναγομένων οι οποίες αφορούσαν τον Ενάγοντα, χωρίς αυτός να ακουστεί. Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι ο Ενάγοντας πληροί τη δεύτερη προϋπόθεσή του».

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, το Δικαστήριο σημειώνει ότι: «Δεν έχω ικανοποιηθεί ότι πληρείται η τρίτη προϋπόθεση του άρθρου 32 του Ν. 14/1960 στην προκειμένη περίπτωση. Εξηγώ. Παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερα και ανωτέρω, εκ πρώτης όψεως, προκύπτει να υπάρχει κάποιο ζήτημα αναφορικά με την καταστατικότητα των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο, ο ίδιος ο Ενάγοντας δηλώνει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Εναγομένων και κατ’ επέκταση ως Γραμματέας της Επιτροπής. Φαίνεται μάλιστα ότι ήταν εξ αρχής η δεδηλωμένη πρόθεση του να μην το πράξει. Όπως δε υποδεικνύει και ο συνήγορος του, η θητεία του Ενάγοντα στη θέση είναι για 5 χρόνια από την εκλογή του, τον Μάιο του 2017 και άρα αυτή ολοκληρώνεται εν πάση περιπτώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό λοιπόν, ότι δηλαδή ο Ενάγοντας δεν επιθυμεί να διεκδικήσει νέα θητεία ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, σε συνάρτηση με το ότι η θητεία του εν πάση περιπτώσει ολοκληρώνεται σύντομα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με τη μη έκδοση των αιτουμένων Διαταγμάτων αυτός δεν θα υποστεί οποιαδήποτε ζημιά ή τουλάχιστον, καμία ανεπανόρθωτη ζημιά». σημειώνει. 

Έντονες οι αντιδράσεις στον απόηχο του συνεδρίου

Ο απόηχος των αντιδράσεων συνεχίζεται ιδιαίτερα έντονος, με τον βουλευτή του κόμματος Κωστή Ευσταθίου να μιλά για χειραγώγηση του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, έθεσε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης του Συνεδρίου και εξέφρασε την αντίθεσή του για το μητρώο μελών του κόμματος, στο οποίο, όπως είπε, συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαγραφές ονομάτων και οι προσθήκες άλλων.

Μίλησε ακόμα για μια ντε φάκτο ηγεσία στην ΕΔΕΚ, με την οποία όπως είπε, θα πρέπει να συνεργαστεί. Παράλληλα διεμήνυσε πως παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το Κίνημα.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε για απουσία από τις συνεδρίες των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ τον Κωστή Ευσταθίου. Είπε ότι ο κύριος Ευσταθίου έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αλλά αυτ,ό σημείωσε, δεν πρέπει να το κάνει μόνο στα μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε επίσης ότι η απόφαση για τη σύγκληση του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ λήφθηκε, επειδή με βάση το καταστατικό του κόμματος, οι διαδικασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 6 Μαΐου.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι εάν δεν γινόταν αυτό, κάποιοι ήταν έτοιμοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, για να θέσουν θέμα ηγεσίας του κόμματος.

Για θλιβερές παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της κίνηση για σωτηρία της ΕΔΕΚ. «Όλα στημένα, αντιδημοκρατικά, αντικαταστατικά, παράνομα και βεβαίως αστεία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά για το μέλλον της ΕΔΕΚ. Ο Σιζόπουλος και οι όσοι ακόλουθοι του απέμειναν σφράγισαν με το ‘συνέδριο’ τους την ιστορία της ΕΔΕΚ με μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της, με τη σφραγίδα της κομπίνας, της απάτης, του εξευτελισμού και του διασυρμού», σημειώνουν.

Προσθέτουν ακόμα πώς «ο αγώνας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ συνεχίζεται πιο έντονα και πιο συγκροτημένα. Ούτε τα συνέδρια μαϊμού, ούτε τις στημένες και νόθες εκλογές, ούτε τα ψεύδη και τις αλχημείες του Σιζόπουλου, ούτε τις θλιβερές παραστάσεις των ερασιτεχνικών τους θιάσων ανέχεται πλέον ο ΕΔΕΚίτης. Ο Σιζόπουλος και όσοι εξαρτημένοι ακόλουθοι του έχουν απομείνει, είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για ό,τι προκύψει από τις θλιβερές προκλήσεις τους. Έσπειραν ανέμους, ας είναι έτοιμοι να θερίσουν καταιγίδες. Έτσι κι αλλιώς η ΕΔΕΚ θα ξαναβρεί τον δρόμο της», καταλήγουν