Συνολικά 3.664 φοιτητές από 14 χώρες σπουδάζουν στην Κύπρο, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστόφια.
Οι περισσότεροι φοιτητές προέρχονται από την Ινδία, το Νεπάλ και την Μπαγκλαντές, ενώ η Ελλάδα στέλνει τους λιγότερους φοιτητές. Σχετικά με τη χώρα προέλευσης των φοιτητών, εκτός από τις πιο πάνω χώρες, φοιτητές προέρχονται επίσης από τον Νίγηρα, τη Ρωσία, το Πακιστάν, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ, το Ιράκ, τον Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ουκρανία.
Στην απάντηση του υπουργού Εσωτερικών αναφέρεται πως «ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών, οι οποίοι φοιτούν στα Ιδιωτικά Κολέγια και Πανεπιστήμια της Κύπρου και κατέχουν άδεια διαμονής σε ισχύ, ανέρχεται σε 3.664. Στην απάντηση παρατίθεται και σχετικός πίνακας στον οποίο αναφέρονται οι εκδοθείσες άδειες προσωρινής διαμονής φοιτητών στα Ιδιωτικά Κολέγια και Πανεπιστήμια της Κύπρου. Μάλιστα γίνεται αναφορά στις «δεκατέσσερις δημοφιλέστερες χώρες καταγωγής» των φοιτητών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ξένοι φοιτητές σε πρώτη φάση για μείωση αναγκών
- Αυξάνονται οι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο
- Άνεργοι, ξένοι φοιτητές και μετά υπάλληλοι από τρίτες χώρες
Σε σχέση με δεύτερη ερώτηση του κ. Χριστόφια, ως προς τον έλεγχο για εικονικούς φοιτητές, ο Υπουργός παραπέμπει στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει και την αρμοδιότητα.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εσωτερικών, θεωρώντας πως κάποια κολέγια χρησιμοποιούνταν ως μέσο καθόδου αλλοδαπών στην Κύπρο, με τον μανδύα του φοιτητή (ενώ στην ουσία διοχετεύονταν στην αγορά ως φθηνό εργατικό δυναμικό) διαφοροποίησε τη διαδικασία παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες, ώστε να αποφύγει και τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου που υπέβαλλαν φοιτητές. Το έτος 2020, το υπουργείο Εσωτερικών ερευνώντας το όλο ζήτημα κατέληξε και στα εξής συμπεράσματα:
>>Κάποια κολέγια ενέγραφαν πολύ περισσότερους φοιτητές από όσους θα δικαιούνταν με βάση τις αίθουσες που διαθέτουν, κάτι το οποίο πιθανώς να παραπέμπει σε φοροδιαφυγή.
>>Πολλοί φοιτητές δεν πατούσαν καν στις αίθουσες διδασκαλίας, σε σημείο που σε κάποια από τα κολέγια το φαινόμενο αυτό να αποτελούσε τον κανόνα.
>>Σε κολέγια υπήρχαν περισσότεροι γραμμένοι από όσους επιτρέπεται με βάση την άδειά τους. Για παράδειγμα, σε ένα κολέγιο αντί 400-500 που θα μπορούσε να εγγράψει, είχε γραμμένους 700-750.
>> Οι αίθουσες ήταν πολύ μικρές για αριθμό των δηλωμένων φοιτητών, οπόταν προέκυπτε ότι και να ήθελαν θα ήταν αδύνατο να παρακολουθούν όλοι (παραπέμπει σε εικονική παρακολούθηση μαθημάτων).
>> Επειδή πολλοί φοιτητές δεν πατούσαν στο κολέγιο, τους στέλνονταν μέχρι και οι απαντήσεις των ερωτήσεων των εξετάσεων.
>> Καθηγητές παροτρύνονταν να αφήνουν διακριτικά τους φοιτητές να αντιγράφουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
>>Σε κάποια από τα κολέγια οι Κύπριοι φοιτητές μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού και ήταν απλώς γραμμένοι χωρίς να εμφανίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις φέρονταν να λαμβάνουν και χορηγία για τις σπουδές τους.
>>Πολλοί φοιτητές κάποιων κολεγίων εργοδοτούνταν σε χοιροστάσια, σφαγεία, χωράφια ή εταιρείες που πακέταραν φρούτα ή και σε άλλες δουλειές του ποδαριού ή αν είναι κοπέλες εργάζονται ως καθαρίστριες.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε μη προγραμματισμένο έλεγχο που διενήργησε παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, διαπιστώθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ότι σε αίθουσα κολεγίου βρέθηκε ένας φοιτητής από τους συνολικά 24, που αντιστοιχεί σε 4%. Ωστόσο, σε προγραμματισμένο έλεγχο, στο ίδιο κολέγιο, βρέθηκαν στην τάξη 39 από τους 41 φοιτητές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 95%. Στην ίδια σχολή στην επόμενη επιθεώρηση βρέθηκαν 39 από τους 40 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 98%.
Ο σημερινή κατάσταση με τους εγκεκριμένους φοιτητές έχει ως ακολούθως:
1 ΙΝΔΙΑ 1293
2 ΝΕΠΑΛ 787
3 ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 235
4 ΝΙΓΗΡΑΣ 146
5 ΡΩΣΙΑ 134
6 ΠΑΚΙΣΤΑΝ 94
7 ΛΙΒΑΝΟΣ 76
8 ΙΟΡΔΑΝΙΑ 60
9 Η.Π.Α. 57
10 ΙΡΑΚ 54
11 ΙΣΡΑΗΛ 54
12 ΑΙΓΥΠΤΟΣ 53
13 ΟΥΚΡΑΝΙΑ 53
14 ΕΛΛΑΔΑ 51