Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων των ξενοδόχων κι άλλων εργοδοτών για πρόσληψη ξένου προσωπικού, ανέφερε χθες στον «Φ» η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας, πάντως, πως για κάλυψη των αναγκών τους οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης και ξένων φοιτητών, που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η κ. Αιμιλιανίδου αποκάλυψε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες διεύρυνση των επαγγελμάτων στα οποία θα μπορούν να εργάζονται οι ξένοι φοιτητές που βρίσκονταν στην Κύπρο τον Γενάρη φέτος, εξέλιξη, όπως είπε, που θα καλύψει ανάγκες, εφόσον διαπιστωθούν, τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και στα κέντρα αναψυχής.

Το σχετικό διάταγμα, ανέφερε η υπουργός, αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών, ενδεχομένως αύριο Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: Kίνδυνος να μην ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο διάταγμα αναμένεται να παρέχει τη δυνατότητα στους ξένους φοιτητές να εργάζονται και σε άλλα επαγγέλματα, που σήμερα δεν προβλέπονται και συγκεκριμένα ως τραπεζοκόμοι, υπάλληλοι υποδοχής, υπάλληλοι σε μπαρ αλλά ενδεχομένως και ως καμαριέρηδες/καμαριέρες.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, βάσει του υφιστάμενου διατάγματος για απασχόληση ξένων φοιτητών, αυτοί μπορούν να εργάζονται στα ξενοδοχεία μόνο ως βοηθοί κουζίνας και καθαριστές και στον επισιτιστικό κλάδο ως βοηθοί κουζίνας και καθαριστές, καθώς και ως διανομείς έτοιμου φαγητού.

Η υπουργός ερωτηθείσα πώς αντιμετωπίζει το αίτημα των συντεχνιών, όπως αυτό καταγράφηκε στην προχθεσινή  σύσκεψη της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εξέτασης της παραχώρησης αδειών εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ανέφερε πως για την ώρα δεν υπήρξε καμία απόφαση για παραχώρηση νέων αδειών και πως τα σχετικά αιτήματα θα αξιολογηθούν υπό τα νέα δεδομένα. Ερωτηθείσα εάν σε αυτά τα νέα δεδομένα εννοεί και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που περιορίζει τη δυναμική της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, απάντησε καταφατικά. Εκτίμησε, πάντως, πως η αξιοποίηση των φοιτητών που υπάρχουν ήδη στην Κύπρο, δεδομένης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται, θα μπορέσει να περιορίσει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας πως λόγω του Ουκρανικού υπήρξαν ήδη και αιτήματα για στήριξη των ξενοδοχείων, όπως συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Επανέλαβε, πάντως, πως όλα τα αιτήματα για ξένο προσωπικό θα εξεταστούν, νοουμένου ότι διαπιστώνονται και επιβεβαιώνονται ανάγκες και δεν έχει απολυθεί ημεδαπό προσωπικό. Στη ζωή, είπε, πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε και όχι να αντιδρούμε. Πάντως, ερωτηθείσα εάν τα νέα δεδομένα θα καθυστερήσουν ή θα αναβάλουν και την πρόθεση της κυβέρνησης για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού, σημείωσε πως κατά τη δική της άποψη η εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού παραμένει μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο μεταξύ, για κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό σε επιχειρήσεις, εφόσον αυτές συνεχίζουν να είναι το ίδιο έντονες, θα επιχειρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αξιοποίηση προσφύγων που ενδεχομένως να φτάσουν στην Κύπρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η ΟΕΒ με επιστολές της προς τον υπουργό Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει διευκολύνσεις για απασχόληση αλλοδαπών που βρίσκονται σε περιοχές που επηρεάζονται από τον πόλεμο αλλά και διευκολύνσεις για παροχή αδειών παραμονής και εργοδότησης όσων Ουκρανών και Ρώσων βρίσκονται στο νησί, στο πλαίσιο και των προσπαθειών για μείωση των αναγκών που παρουσιάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό.