Αυστηρά και μόνο στους θαλάμους εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων μπορεί να χορηγηθεί το αντίδοτο για δάγκωμα φιδιού και συγκεκριμένα της κυπριακής οχιάς (φίνα), που είναι και το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι στην Κύπρο, το οποίο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Με αφορμή το περαστικό με τον 75χρονο, ο οποίος δέχθηκε δάγκωμα από φίνα ενώ βρισκόταν σε χωράφι και νοσηλεύεται από τη Μεγάλη Παρασκευή στο Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με την πρόσβαση σε αντιοφικούς ορούς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο philenews το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν αποθέματα αντίδοτων για το δάγκωμα φίνας σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια και στις φαρμακαποθήκες του Υπουργείου και το κοινό δεν μπορεί να τα προμηθευτεί από αλλού. Το αντίδοτο για το είδος φιδιού Macrovipera Lebetina (φίνα) χορηγείται αυστηρώς στους θαλάμους εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες γιατρούς. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι πρώτης εκλογής, λόγω των πολύ σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.

Επισημαίνεται παράλληλα πως το αντίδοτο αποστέλλεται μόνο από την Αίγυπτο, διότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαφορετικά είδη δηλητηριωδών φιδιών από αυτό της Κύπρου.

Το Macrovipera Lebetina

Στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά οκτώ ήδη φιδιών, εκ των οποίων τα τρία είναι δηλητηριώδη, ωστόσο μόνο η φίνα (Macrovipera Lebetina) είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Παρά το γεγονός ότι το μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο μέτρα και το βάρος της τα πέντε κιλά, μπορεί να επιτεθεί με μεγάλη ταχύτητα όταν νιώσει ότι απειλείται. Το δηλητήριο της αποτελείται από διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν αιμοτοδική και κυτταροτοξική δράση. Δηλαδή, επηρεάζει και το αίμα και το νευρικό σύστημα, αφού παραλύει το νευρικό σύστημα για να ακινητοποιήσει το θύμα, ενώ καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται το αίμα.

Σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί δάγκωμα από φίνα, θα πρέπει να δεθεί χαλαρά σε σημείο πιο ψηλά από το μέρος που δαγκώθηκε και να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο για χορήγηση αντιοφικού όρου και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Τα άλλα δύο φίδια, τα οποία είναι δηλητηριώδη αλλά ακίνδυνα για τον άνθρωπο, είναι ο ξυλόδροπης ή αγιόφιδο (Telescopus fallax) και ο σαπίτης ή σαϊττα (Malpolon monspessulanus). Τα συναντάμε συνήθως σε ξηρά και πετρώδη εδάφη.