Την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του χώρου κράτησης παιδιών ηλικίας 16-21 ετών θα έχει ο Υπεύθυνος Χώρου Κράτησης Παιδιών, ο οποίος θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια των κρατουμένων και του χώρου, την πειθαρχία των κρατουμένων και των Λειτουργών Ασφάλειας, θα έχει ο δημόσιος τομέας, μέσω του Υπεύθυνου Ασφάλειας, ο οποίος θα είναι Αξιωματικός του Τμήματος Φυλακών.

Τα πιο πάνω προβλέπονται σε κανονισμούς οι οποίοι έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση.

Οι κρατούμενοι θα έχουν δικαίωμα επικοινωνίας και επαφής με τους γονείς ή τους ασκούντες τη γονική μέριμνα, με το δικηγόρο τους, φίλους τους και με την ευρύτερη κοινότητα. Εξάλλου θα ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και θα τυγχάνουν ιατρικής εξέτασης και ιατρικής/ παραϊατρικής φροντίδας, δημιουργικής ενασχόλησης, δικαίωμα εργασίας εκτός του χώρου κράτησης, υποβολής παραπόνων στην Επιτροπή Παραπόνων και στον Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Απόφαση του με αρ. 91.703 και ημερ. 30/7/2021, εξουσιοδότησε την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την εξεύρεση/ δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών, σύμφωνα με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων που προβλέπονται από τους περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων και για συναφή θέματα Νόμους του 2016 και 2020.

Στις 21/3/2024, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σε Νόμο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κράτησης παιδιών ηλικίας 16 έως 21 ετών, με Απόφαση του Δικαστηρίου Παιδιών, σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των φυλακών, μέχρι τη δημιουργία/ λειτουργία ειδικού χώρου εκτός φυλακών και εν πάση περιπτώσει όχι αργότερα από την 1/1/2026.

Σε συνοδευτικό έντυπο των Κανονισμών αναφέρεται, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο Μνημονίου Συναντίληψης με το εν λόγω Τμήμα, προχώρησαν στην ετοιμασία ενός πλήρους σύγχρονου Κανονιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία του χώρου. Το Σχέδιο Κανονισμών έτυχε ευρείας δημόσιας διαβούλευσης με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες/ Αρχές/ Φορείς και στη συνέχεια, διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Αναφέρεται επίσης, πως κατά την ετοιμασία του Σχεδίου Κανονισμών, λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν οι ανάγκες της ηλικίας των κρατουμένων (16 έως 21 ετών), οι Διεθνείς Συμβάσεις και οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το χειρισμό ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά, οι απόψεις των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών/ Αρχών, καθώς και οι ανησυχίες/ προβληματισμοί Βουλευτών που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος σε διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.