Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα της χώρας και με οριοθετημένο το πλαίσιο των παρεμβάσεων στήριξης, κυρίως όσον αφορά στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, η κυβέρνηση στρέφει τα… ραντάρ της στη μαζική κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Για μία ακόμη φορά σε αυτήν την πορεία των τελευταίων εβδομάδων, η οποία σχετίζεται με τις ανά την επικράτεια αγροτικές κινητοποιήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να… απαντήσουν σε μία άσκηση… πολιτικής ισορροπίας. Και η ισορροπία αυτή σχετίζεται με το δικαίωμα των αγροτών να διαδηλώσουν, αλλά και με το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, όπως πολλάκις έχουν τονίσει, στο δημόσιο διάλογο, κυβερνητικά στελέχη. Με δεδομένη, λοιπόν, τη…γαλάζια πρόθεση να μην υπάρξει κανενός είδους σύγκρουση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, που θα φτάσουν μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι σαφή.

“Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών”, ανέφερε, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αποτυπώνοντας την πρόθεση να μη διαταραχτεί σε καμία περίπτωση η οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας. Και στο πλαίσιο αυτό, η οργανωμένη παρουσία των τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι το… κλειδί, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η νέα αυτή μορφή κινητοποίησης, με την οποία κορυφώνεται η αντίδραση του αγροτικού κόσμου.

Τα δεδομένα

Σε χρόνο παράλληλο, η κυβέρνηση συνεχίζει να επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις θωράκισης, στην παρούσα χρονική συγκυρία, έχουν εξαντληθεί.

“Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε”, τόνισε, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές. Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Μακάρι να καταφέρουμε κάτι παραπάνω για το 2025. Και δεν είναι λίγες οι φορές που η Κυβέρνηση από το πλεόνασμα της απόδοσης της οικονομίας το έχει επιστρέψει στους πολίτες. Αλλά για να μην ανοίγουμε… παραθυράκια, να μην δημιουργούμε προσδοκίες παραπάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τα αιτήματα των αγροτών, ως προς το κόστος, εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια”, σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Capital.gr