Με τον τρόπο που γίνεται η στατιστική επεξεργασία της βαθμολογίας των μαθημάτων, στα οποία παρακάθονται οι υποψήφιοι για διορισμό εκπαιδευτικοί, τα βάζουν οι επηρεαζόμενοι, καθώς αυτή δεν γίνεται για σκοπούς κατάταξης αλλά επί της ουσίας, για να διαχωρίσει «επιτυχόντες» και «αποτυχόντες».
Αυτό φαίνεται να δημιουργεί αρκετά προβλήματα και να μην ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου, καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί αν και πέρασαν επιτυχώς μαθήματα, οι βαθμοί έπεσαν μετά τη στατιστική επεξεργασία με αποτέλεσμα να μένουν εκτός καταλόγου διορισίμων ως «αποτυχόντες».
Το πρόβλημα μοιάζει να είναι μεγαλύτερο στην ειδικότητα των φιλολόγων καθώς μέσω των εξετάσεων διορισίμων έχουν διοριστεί όλοι οι υποψήφιοι, οπότε το Μάρτιο του 2025 που θα γίνει η αναθεώρηση του πίνακα διορισίμων, αυτός θα είναι άδειος. Κάτι που προκαλεί τη δυσφορία υποψηφίων που παρακάθισαν στις εξετάσεις διορισίμων του 2023, αλλά η στατιστική επεξεργασία δεν τους κατέταξε σε σειρά για διορισμό. Με άδειο πίνακα διορισίμων, οι διορισμοί που θα χρειαστούν θα πρέπει να γίνουν από τον πίνακα διοριστέων, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι θα καταργηθεί το 2027. Με αυτά τα δεδομένα, υποψήφιοι που αν και εξασφάλισαν καλές βαθμολογίες και είχαν πιθανότητα διορισμού, λόγω της στατιστικής επεξεργασίας μένουν εκτός. Σε κάποιες δε περιπτώσεις δεν έχουν πιθανότητα διορισμού ούτε από τον κατάλογο διοριστέων, καθώς βρίσκονται πιο χαμηλά σε κατάταξη λόγω του χρόνου εγγραφής τους σε αυτόν.
Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι «κάηκαν» από τη στατιστική επεξεργασία της βαθμολογίας τους, εξέφρασαν παράπονα στον «Φ», σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία δεν θα έχει πλέον καμία σημασία και χρησιμότητα καθώς με τον κατάλογο διορισίμων να είναι άδειος, δεν θα μπορεί να γίνει καμία σύγκριση το 2025 που θα είναι οι επόμενες εξετάσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα της στατιστικής επεξεργασίας υιοθετήθηκε (από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από οίκο της Ολλανδίας) σε μια προσπάθεια να συγκρίνονται οι βαθμοί αναλόγως του επιπέδου δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων και η διαδικασία προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2019. Το γεγονός ότι οι εξετάσεις διορισίμων διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να κρατούν τη βαθμολογία τους για δέκα χρόνια, οδήγησε τους αρμόδιους στην υιοθέτηση μιας διαδικασίας, η οποία θα διασφάλιζε ότι δεν θα σημειωνόταν αδικία ανάμεσα στους εξεταζόμενους λόγω του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων στις οποίες είχαν παρακαθίσει.
Συγκεκριμένα, από το 2017 τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα διορισμών το οποίο προνοεί διορισμό εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση από τον πίνακα διοριστέων και τον πίνακα διορισίμων με αναλογία 50% – 50% από τον καθένα. Στον πίνακα διοριστέων κατατάσσονται οι απόφοιτοι πανεπιστημίων ανάλογα με το έτος κατάθεσης των χαρτιών τους και στον πίνακα διορισίμων κατατάσσονται όσοι παρακάθονται στις εξετάσεις διορισίμων (στις οποίες καταβάλλουν τέλη) και συμπληρώνουν το 50% της βαθμολογίας σε κάθε εξεταζόμενο τους μάθημα.
Από το 2019 γίνεται, βάσει των Κανονισμών, η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αυτών καθώς ο νόμος επιτρέπει μεταφορά βαθμολογίας από προηγούμενες εξεταστικές περιόδους. Έτσι, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης πρέπει να διασφαλίζεται συγκρισιμότητα βαθμών σε διαφορετικές περιόδους.
Ο άδειος κατάλογος των φιλολόγων
Σύμφωνα με στοιχεία, στα οποία κάνουν αναφορά φιλόλογοι, στην τελευταία εξεταστική δοκιμασία των διορίσιμων εκπαιδευτικών που έγινε το Νοέμβριο του 2023 πέτυχαν 31 φιλόλογοι από τους 480 υποψηφίους, δηλαδή και μετά τη στατιστική επεξεργασία των βαθμών τους καθώς το 50% σε κάθε μάθημα που θεωρείται η βάση για την επιτυχία και την ένταξή των υποψηφίων στον πίνακα, το συγκέντρωσαν περισσότεροι, οι οποίοι όμως έμειναν εκτός καταλόγου μετά την εφαρμογή της στατιστικής επεξεργασίας.
Όπως μας πληροφορούν επηρεαζόμενοι, τον περασμένο Ιούλιο διορίστηκαν 109 μόνιμοι επί δοκιμασία και 250 συμβασιούχοι φιλόλογοι. Από τους διορίσιμους 42 και από τους διοριστέους 317, ενώ πρόσφατα η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (όπως έγραψε και σε σχετικό του ρεπορτάζ ο «Φ») κάλεσε φιλολόγους του καταλόγου διοριστέων να αιτηθούν σύμβασης λόγω έκτακτων αναγκών που είχαν προκύψει ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Φιλόλογος που έχει επηρεαστεί από την στατιστική επεξεργασία, αν και εξασφάλισε το απαιτούμενο ποσοστό της βαθμολογίας (ζήτησε και είδε τα γραπτά), αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Φ»: «Πού είναι ακριβώς το 50-50; Γιατί να μείνουν φέτος εκτός καταλόγου οι διορίσιμοι φιλόλογοι που πέρασαν την εξέταση του 2023; Δεν τίθεται θέμα συγκρισιμότητας των βαθμών από προηγούμενη εξέταση πια».
Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν και περιπτώσεις που υποψήφιοι έγραψαν σε μαθήματα 60 και πάνω (από το 100) κι εντούτοις, έμειναν εκτός καταλόγου. Ο λόγος; Η στατιστική επεξεργασία, η οποία τους έριξε στο 40 και κάτι!
Εξάλλου, υπάρχει περίπτωση όπου φιλόλογος μας αναφέρει ότι το Νοέμβριο του 2023, κατέβαλε το χρηματικό ποσό των €150 για να παρακαθίσει στις εξετάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες καθώς λίγες μόλις μέρες προηγουμένως γέννησε το παιδί της, πέρασε και στα επτά μαθήματα, αλλά έμεινε εκτός καταλόγου κι επομένως χωρίς διορισμό, λόγω της διαδικασίας της στατιστικής επεξεργασίας. Δηλώνει δε, ότι αυτή τη στιγμή η επεξεργασία αυτή δεν χρειάζεται καθώς ο κατάλογος του κλάδου της είναι άδειος. «Τον Σεπτέμβριο θέλω το διορισμό που δικαιούμαι», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε ότι για σκοπούς κατάταξης είναι εύλογο να υπάρχει στατιστική επεξεργασία. Όμως, η στατιστική επεξεργασία για το εάν πέρασε ή όχι ο υποψήφιος είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά λανθασμένη. «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι συνάδελφοι οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν 50% σε όλες τις βαθμολογίες -και άρα με βάση τη νομοθεσία έπρεπε να θεωρούνται επιτυχόντες- με τη συγκεκριμένη διαδικασία κρίθηκαν ως «αποτυχόντες». Ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει για τους φιλόλογους (όπως επίσης και για τους οικονομολόγους) είναι ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία παρακάθονται. Συγκεκριμένα, εξετάζονται σε έξι μαθήματα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ειδικότητες που εξετάζονται σε τρία», ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος, αναφερόμενος και στη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα, η οποία προκρίνει την αναγκαιότητα να γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα διορισμού.