Με οδηγία της ΕΕ οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να επιλέγουν την επισκευή των αγαθών τους αντί της αντικατάστασης, με υποχρέωση των κατασκευαστών να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά την πώληση.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρει, πως πρόκειται για την οδηγία (ΕΕ) 2024/1799, η οποία εγκρίθηκε στις 13 Ιουνίου 2024 (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και η οποία προνοεί:
Επέκταση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενημέρωση των αγοραστών, οικονομικό όφελος, βελτιωμένη πληροφόρηση, μείωση αποβλήτων, μείωση Μείωση Εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση πόρων.
Η οδηγία, η οποία είναι γνωστή και με το όνομα “Δικαίωμα στην επισκευή” καλύπτει τα ακόλουθα:
• Πλυντήρια ρούχων και πιάτων
• Όλων των ειδών τα ψυγεία
• Ηλεκτρονικές επιγραφές
• Μηχανήματα συγκολλήσεων
• Ηλεκτρικές σκούπες
• Υπολογιστές servers και εξωτερικούς δίσκους
• Τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα
• Υπολογιστές τύπου tablet
• Όλα τα είδη προϊόντων που περιέχουν μπαταρίες για μικροκινητικότητα όπως e-bikes and e-scooter.
Πιο αναλυτικά με την οδηγία καλύπτονται:
Επέκταση των Δικαιωμάτων Καταναλωτών:
Οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να επιλέγουν την επισκευή των αγαθών τους αντί της αντικατάστασης, με υποχρέωση των κατασκευαστών να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά την πώληση.
Διαθεσιμότητα Ανταλλακτικών:
Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανταλλακτικά και οι οδηγίες επισκευής είναι διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.
Υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)
Προβλέπεται η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών, εισαγωγέων και επισκευαστών για τη διευκόλυνση της επισκευής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.
Ενημέρωση Καταναλωτών:
Εισάγεται υποχρέωση για την παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων, μέσω ετικετών και διαδικτυακών πλατφορμών.
Οικονομικό όφελος:
Η δυνατότητα επισκευής των αγαθών παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νέες αγορές και συνεπώς εξοικονομώντας χρήματα.
Βελτιωμένη Πληροφόρηση:
Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής και τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, πριν την αγορά του προϊόντος για να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Η προώθηση της επισκευής αγαθών αναμένεται συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος εφόσον θα έχει σαν αποτέλεσμα:
Μείωση Αποβλήτων:
Η επισκευή αγαθών αντί της αντικατάστασης μειώνει τον όγκο των αποβλήτων και την ανάγκη για τη διαχείρισή τους.
Εξοικονόμηση Πόρων:
Η παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων.
Μείωση Εκπομπών CO2:
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου, επικαλούμενος την Οδηγία, η μείωση της παραγωγής νέων προϊόντων και της διαχείρισης αποβλήτων οδηγεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις, όπως η παροχή ανταλλακτικών και οι υπηρεσίες επισκευής.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοπέμπτου, η αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση για υπηρεσίες επισκευής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μια διαφοροποίηση των επιχειρήσεων, ειδικά για τις μικρές εταιρείες.
Τονίζει επίσης, πως υπάρχει σαφής αναφορά στην Οδηγία ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να την «χαλαρώσουν» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο εθνικό τους δίκαιο η οποία πρέπει να γίνει πριν τις 26/07/2026.