Το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία, σήμανε και την οριστικοποίηση της συντριβής του Συντηρητικού Κόμματος και της ανόδου στην εξουσία των Εργατικών ύστερα από 14 χρόνια.
Από σήμερα η χώρα γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται για αλλαγή, όπως δήλωσε ο σερ Κιρ Στάρμερ, που σε λίγες ώρες θα είναι και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία. Τα αποτελέσματα των εκλογών σχολίασε στο philenews ο Σωτήρης Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Με την λήξη της εκλογικής διαδικασίας το εθνικό exit poll επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες: οι Εργατικοί του Σερ Κίερ Στάρμερ επιτυγχάνουν μια συντριπτική νίκη με προβλεπόμενες 410 έδρες έναντι των Συντηρητικών οι οποίοι προβλέπονται να περιοριστούν στις 131 έδρες, νούμερο ιστορικά χαμηλό που μόνο το 1832 επί ηγεσίας του Λόρδου Γουέλινγκτον μπορούμε να το ξαναδούμε.
Οι Συντηρητικοί δέχτηκαν πιέσεις από όλες τις πλευρές και μέτωπα: σε κάποιες έδρες έχασαν στην αντιπολίτευση των Εργατικών, σε άλλες έδρες από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες που αποτελούν το τρίτο κόμμα με προβλεπόμενες 61 έδρες και σε άλλες από το ακροδεξιό Reform UK με ηγέτη τον αρχιερέα του Brexit, Nigel Farage που φαίνεται να καταφέρνει την εκλογή του στην Βουλή μετά από εφτά ανεπιτυχείς προσπάθειες ως αρχηγός του τέταρτου κόμματος με προβλεπόμενες 13 έδρες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Nigel Farage (το οποίο αποτελεί την μετενσάρκωση του UKIP που ζήταγε την έξοδο από την ΕΕ πριν αλλάξει το όνομα σε Reform) με την διαχρονική έμφαση στον περιορισμό της μετανάστευσης, προσφυγικών εισροών εισέρχεται στην Βουλή με σημαντικό αριθμό εδρών. Με άλλα λόγια οι Συντηρητικοί συνθλίβονται από αριστερά (Εργατικοί) από το κέντρο (Φιλελεύθεροι) και από τα δεξιά τους (Reform UK).
Η νέα κυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Κιρ Στάρμερ θα έχει ένα εύρος προβλημάτων που η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν μπόρεσε να λύσει ή τα έκανε και χειρότερα: τις συνθήκες διαβίωσης των Βρετανών (για παράδειγμα ακρίβεια, μείωση των εισοδημάτων) προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τον λεγόμενο «ελέφαντα στο δωμάτιο» του Brexit μιας και η βρετανική οικονομία έχει δεχτεί ένα ανεπανάληπτο πλήγμα από την διάρρηξη των οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας δημιουργεί πονοκέφαλο για όποια κυβέρνηση που υπόσχεται έλεγχο της μετανάστευσης: ενώ οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, οι κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω ανυπαρξίας εργατικών χεριών.
Οι Eργατικοί θα προσπαθήσουν να φέρουν σε μια τάξη ή κανονικότητα την πολιτική ζωή της Βρετανίας που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κλονιστεί από συνεχή σκάνδαλα των Συντηρητικών οι οποίοι κατάφεραν να έχουν πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς από το 2016 μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορική νίκη των Εργατικών επιβραβεύει την ήπια και αποφασιστική ηγεσία του Κιρ Στάρμερ που μετακίνησε το κόμμα στο κέντρο και έδιωξε τον πρώην ακρο-αριστερό αρχηγό Τζέρεμι Κόρμπιν. Ταυτόχρονα, αποτελεί μαύρη μέρα για τους Συντηρητικούς, που μπαίνουν σε μια από τις πιο οδυνηρές περιόδους περισυλλογής και προσπάθειας για ανασυγκρότηση.