«Δεν έχει πολιτική εμπειρία. Καμία υποστήριξη υψηλού προφίλ. Χωρίς κομματική ένταξη. Αυτό που έχει ο Φειδίας Παναγιώτου είναι 2,6 εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube και περισσότερους στο TikTok. Και τώρα κέρδισε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την Κύπρο».

Έτσι ξεκινά το δημοσίευμα των LA Times, το οποίο έχει συγκεντρώσει τους ασυνήθιστους υποψηφίους στην Ευρώπη, που διεξήγαγαν απίθανες εκστρατείες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν μια από τις 720 εδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, αρχής γενομένης από τον δικό μας… Φειδία Παναγιώτου.

Γίνεται, μάλιστα, αναφορά στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις νίκες κάποιων υποψηφίων, «προκαλώντας συζητήσεις στις πολιτικές τάξεις για τον ρόλο των social media ως εξισορροπητή για αγνώστους υποψηφίους, καθώς οι ψηφοφόροι αρκετών δημοκρατιών μεταβαίνουν φέτος στις κάλπες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι στις 27 χώρες εξέλεξαν υποψηφίους που βρίσκονται στη φυλακή, εκδιώχθηκαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα ή αποχώρησαν από τις εκλογές, για να κερδίσουν έδρα, ούτως ή άλλως.

Κύπρος

Καταγράφοντας τους ασυνήθιστους υποψηφίους, που κατάφεραν να κερδίσουν στις εκλογές, αρχικά γίνεται αναφορά στη νίκη του Φειδία Παναγιώτου.

«Η εκλογή του, που τροφοδοτήθηκε μόνο από τη δημοτικότητά του στις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τάραξε την πολιτική τάξη του νησιού, κάτι που πολλοί είδαν ως μια αποδοκιμασία προς τη βαθιά ριζωμένη κομματική κουλτούρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γίνεται ακόμη αναφορά στο γεγονός πως ο 24χρονος που είναι γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, “Φειδίας”, κέρδισε σχεδόν το ένα πέμπτο των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τους υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων, του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΣΥ και του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ. «Αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός σε μια χώρα όπου τα ισχυρά πολιτικά κόμματα έχουν από καιρό κερδίσει την αφοσίωση με την παροχή ευνοιών», σημειώνεται ακολούθως.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε ως «νέα πραγματικότητα στην οποία οι πολίτες επιλέγουν το απολιτίκ ως πολιτική επιλογή» για να καταγράψουν την απογοήτευσή τους από την πολιτική κουλτούρα της χώρας.

Ισπανία

«Οπλισμένος με δύο λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντονο αντιμεταναστευτικό λόγο, ένας influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε αναταραχή στην ακροδεξιά της Ισπανίας, κερδίζοντας τρεις από τις 61 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρεται ακολούθως.

Σημειώνεται ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό ήταν μια εθνικιστική-λαϊκιστική φιγούρα γνωστή με το ψευδώνυμο Alvise Perez, 34 ετών, ιδρυτής του κόμματος “The Party Is Over”. Ο 34χρονος ήταν παντελώς άγνωστος στους Ισπανούς εκτός των στενών διαδικτυακών κύκλων της ακροδεξιάς μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Ο  Alvise Perez γιόρτασε με μερικούς ενθουσιώδεις υποστηρικτές μπροστά από ένα φόντο καλυμμένο με το ανορθόδοξο λογότυπο του κόμματός του: ένα καρτούν ενός σκίουρου που φοράει τη μάσκα του Γκάι Φωκς, η οποία έγινε δημοφιλής από την ταινία του 2005 “V for Vendetta”.

 «Το πάρτι τελείωσε γιατί, λυπάμαι που το λέω, η Ισπανία έχει γίνει ένα πάρτι για εγκληματίες. Η Ισπανία έχει γίνει ένα πάρτι για διεφθαρμένους, μισθοφόρους, παιδόφιλους και βιαστές,» είπε ο Alvise Perez στο θορυβώδες πλήθος.

Το “The Party Is Over” κέρδισε πάνω από 4% των ψήφων στην Ισπανία και συγκέντρωσε 800.000 ψήφους.

Γερμανία

Ακολούθως γίνεται αναφορά στον Maximilian Krah, τον κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», ο οποίος αποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα, λόγω μιας σειράς σκανδάλων κατά την προεκλογική του εκστρατεία — και όμως εξελέγη.

Σημειώνεται ότι ο Krah, ο οποίος εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο και ζει στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, βρέθηκε υπό έλεγχο όταν οι Αρχές στις Βρυξέλλες έκαναν έρευνα στα γραφεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με έναν βοηθό του, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα, με την υποψία κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης ισχυριστεί ότι τόσο αυτός όσο και ο Μπίστρον έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, ο Krah, προκάλεσε την οργή του κόμματός του και όταν δήλωσε σε μια ιταλική εφημερίδα ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της μονάδας SS των Ναζί, που εμπλέκονταν σε μεγάλα εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκληματίες πολέμου. Το κόμμα δήλωσε τότε ότι τα λάθη του είχαν οδηγήσει σε «μαζική ζημιά» και ότι θα παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με τον Krah να προσπαθεί να υποβαθμίσει την απόφαση. «Δεν είναι το τέλος του κόσμου», ανέφερε.

Ελλάδα

«Ένας φυλακισμένος πολιτικός κατέλαβε μία από τις επτά έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κέρδισε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα», σημειώνεται ακολούθως, κάνοντας αναφορά στον Βορειοηπειρώτη Φρέντι Μπελέρη.

«Ο Φρέντι Μπελέρης, μέλος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, που έχει διπλή υπηκοότητα, είχε εκλεγεί δήμαρχος της αλβανικής πόλης Χειμάρρα πέρυσι. Όμως δεν ορκίστηκε ποτέ γιατί συνελήφθη με κατηγορίες και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από τον Μάρτιο. Ο Μπελέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι σύμμαχοι περιέγραψαν την κράτησή του ως πολιτικά υποκινούμενη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ιταλία

Άλλη μια ιδιάζουσα περίπτωση είναι αυτή της Ιταλίδας ακτιβίστριας, Ilaria Salis, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφια από τη Συμμαχία Πράσινων και Αριστεράς (AVS), βρισκόμενη υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Ουγγαρία, όπου δικάζεται και κατηγορείται για επίθεση εναντίον διαδηλωτών από την ακροδεξιά.

Περισσότεροι από 170,000 ψηφοφόροι έγραψαν το όνομά της στην ψηφοδέλτιο προκειμένου να επιστραφεί στην Ιταλία από την Ουγγαρία, όπου κρατείται εδώ και έναν χρόνο και τέσσερις μήνες.

Έγινε δημοφιλής στην Ιταλία μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών της, φυλακισμένη με χειροπέδες και δεμένη στα χέρια σε δικαστήριο στην Ουγγαρία.

Πολωνία

Καταληκτικά, όπως αναφέρεται, στην Πολωνία δύο υποψήφιοι από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη κέρδισαν έδρες παρά τις προηγούμενες καταδίκες τους για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski, 54 ετών, και ο πρώην αναπληρωτής του, Maciej Wasik, 58, φυλακίστηκαν λίγο νωρίτερα αυτό το έτος πριν τους δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο Andrzej Duda.

Ο τρίτος, ο Γκρέγκορζ Μπράουν του ακροδεξιού, αντι-Ουκρανικού Κόμματος Συνομοσπονδίας, κέρδισε μια θέση αφού έσβησε τα κεριά σε μια μενορά που άναψαν για την εβραϊκή γιορτή του Χανουκά στις αίθουσες του πολωνικού κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.