Μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας γυναίκας την οποία ο γυναικολόγος της επέμενε να την υποβάλει σε αφαίρεση μήτρας, επέμβαση την οποία απέφυγε όταν επισκέφθηκε δεύτερο γυναικολόγο, στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες δεύτερη καταγγελία από άλλη γυναίκα, εναντίον άλλου γιατρού της συγκεκριμένης ειδικότητας.
«Στις 15/9/2023 επισκέφθηκα τη γυναικολόγο (…) για μια εξέταση ρουτίνας». Η γυναίκα βρίσκεται στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης και λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. «Η ίδια η γιατρός με παρέπεμψε για αναλύσεις ορμονών. Κατά την επίσκεψη μου στις 15/9/23 μου ανέφερε ότι βλέπει παχύ ενδομήτριο που δεν δικαιολογείται και ότι θα πρέπει να γίνει υστεροσκόπηση άμεσα και να γίνει βιοψία. Να σημειώσω εδώ ότι τον Φεβρουάριο 2023 είχα κάμει το «Παπ – τεστ» και κατά την εξέταση μου έλεγε ότι όλα είναι μια χαρά δεν βλέπει τίποτα το κακό. Η γλώσσα του σώματος της όμως την πρόδωσε. Το ένστικτο μου που δεν βγήκε λανθασμένο και με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή η επιμονή της να μπω άμεσα χειρουργείο δεν ήταν σωστή. Ενώ εγώ προσπαθούσα να το συζητήσω μαζί της αυτή δεν μου έδινε σημασία και έδινε οδηγίες στη γραμματέα της για να γίνει άμεσα το χειρουργείο στις 23/9/23 ή στις 28/9/23. Δε με άφηνε να μιλήσω, προσπαθούσε να με πανικοβάλει. Γύρισα στο σπίτι μου με ένα χαπάκι και το παραπεμπτικό για την επέμβαση. Μετά από δύο μέρες της έστειλα μήνυμα να ακυρώσει το χειρουργείο γιατί θέλω να το σκεφτώ. Στις 29/9/2023 επισκέφθηκα κατόπιν ραντεβού άλλη γυναικολόγο στο ΓεΣΥ η οποία κατά την εξέταση είδε ότι όλα ήταν φυσιολογικά όσον αφορά το ενδομήτριο. Εύχομαι και ελπίζω όλες οι γυναίκες να ενημερωθούν και να μην πάθουν αυτό που παραλίγο να πάθω εγώ, δηλαδή μια αχρείαστη χειρουργική επέμβαση. Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι όλα αυτά γίνονται για τα χρήματα και όχι γιατί έπεσε έξω σε μια τόσο απλή εξέταση».
Η γυναικολόγος την οποία στην καταγγελία της κατονομάζει η γυναίκα, όπως πληροφορούμαστε έχει απασχολήσει και για άλλα ζητήματα τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο παρελθόν.
Βεβαίως ο ΟΑΥ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθεται θέμα ιατρικής γνωμάτευσης ή ιατρικής απόφασης δεν μπορεί να παρέμβει αφού κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις όλων των γιατρών αλλά και όλες τις ιατρικές πράξεις που διενεργούνται καθημερινά στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Το φαινόμενο ωστόσο των αχρείαστων επεμβάσεων, βρίσκεται υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο των δεδομένων που καταχωρούνται καθημερινά στο λογισμικό του ΓεΣΥ και ανάλογα με την κάθε περίπτωση γίνονται, όταν προκύπτουν στοιχεία οι απαραίτητες παρεμβάσεις.