Ο ελαττωματικός αερόσακος, από τον οποίον εκτοξεύτηκαν θραύσματα σφαιριδίων και νιτρική αμμωνία, αποτελεί την αίτια θανάτου του 24χρονου Κυριάκου Όξινου.

Ο νεαρός χάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από σύγκρουση στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή από την οποία, όμως, δεν έφερε τραυματισμό. Σχετικό πόρισμα από έρευνα της Αστυνομίας στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νομική Υπηρεσία για να τοποθετηθεί. Την ίδια στιγμή, μέτρα λαμβάνει και το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο μπλοκάρει τα οχήματα που δεν προχώρησαν με σχετική ανάκληση των ελαττωματικών αερόσακων, ώστε να μην μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου (ΜΟΤ).

Πάντως, όπως μας ανέφερε ο υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, το κόστος της ανάκλησης και των εργατικών, επωμίζεται η κατασκευάστρια εταιρία μέσω των αντιπροσωπειών της. «Σε περίπτωση παράληψης του οδηγού να παρουσιάσει το όχημά του για ανάκληση, τότε, ενημερώνεται η βάση δεδομένων του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και στην επόμενο τεχνικό έλεγχο, το όχημα απορρίπτεται μέχρι να γίνει η αντικατάσταση», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης και πρόσθεσε ότι το αρνητικό του συγκεκριμένου μέτρου, είναι ότι τα ιδιωτικά οχήματα περνούν από έλεγχο κάθε δύο χρόνια, άρα περνάει κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή αρχές Δεκεμβρίου του 2022. Οι ανακλήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και δεν αφορούν μόνο στους αερόσακους, αλλά και αριθμό άλλων ελαττωματικών εξαρτημάτων, όπως για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο σύστημα κλιματισμού, για τα οποία ενημερώνει και η ιστοσελίδα RAPEX της ΕΕ».

Ένα άλλο μέτρο, είπε ο Υπουργός, αφορά σε sms που αποστέλλει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στον ιδιοκτήτη του οχήματος με τον ελαττωματικό αερόσακο. Ο εισαγωγέας του αυτοκινήτου (σ.σ. καινούριου ή και μεταχειρισμένου), ενημερώνεται από την κατασκευάστρια εταιρία για την ανάγκη ανάκλησης του ελαττωματικού αερόσακου. Από την πλευρά του, ο εισαγωγέας ενημερώσει τον αγοραστή. Αν εκείνος δεν ανταποκριθεί, τότε ο εισαγωγέας ειδοποιεί το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, στον οποίο και αποστέλλει το sms.

«Η ευθύνη βαραίνει την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία γνωρίζει μάλιστα και το πρόβλημα αλλά και τη λύση του. Η ΕΕ στον κανονισμό που έθεσε σε εφαρμογή, είπε ρητώς, ότι την ευθύνη για την ανάκληση φέρει η κατασκευάστρια εταιρεία και οι αντιπρόσωποί της σε κάθε χώρα. Συνεπώς, όταν θα πάει ένας πολίτης στην αντιπροσωπεία θα του καλύψουν και τα ανταλλακτικά και τα εργατικά», είπε.

Πάντως, σημείωσε ο κ. Βαφεάδης, παρά τις οικονομικές διευκολύνσεις και παρά τις ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες των οχημάτων ότι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, εντούτοις πολλοί αποφεύγουν τη διαδικασία ανάκλησης. Σχολίασε, ακόμη, ότι στην Κύπρο σημειώθηκε και ένας σοβαρός τραυματισμός από τέτοιους αερόσακους. «Από το 2003 σημειώθηκαν πέραν των 100 εκατ. ανακλήσεων των συγκεκριμένων αερόσακων, παγκοσμίως», κατέληξε.