Παράθυρο για επιστροφή (έστω μέρους) των αριστουργημάτων στην Ελλάδα ανοίγει για πρώτη φορά ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος καλεί τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια win-win λύση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο Σαντίκ Καν υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι «κάποια από τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στο Λονδίνο», ανοίγοντας παράθυρο για επιστροφή (έστω μέρους) των αριστουργημάτων της κλασικής αρχαιότητας στον γενέθλιο τόπο τους.

Ο 52χρονος ισχυρός πολιτικός των Εργατικών παραδέχεται, ωστόσο, ότι ως δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα ήθελε το Λονδίνο να «χάσει» όλα τα Μάρμαρα, γι’ αυτό προτείνει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Βρετανία και η Ελλάδα «να τα μοιράζονται». Ο πακιστανικής καταγωγής πρώτος πολίτης του Λονδίνου κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση των Συντηρητικών για «επικίνδυνη και ανήθικη αντιμεταναστευτική ρητορική» και ζητεί να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για επανένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, υποστηρίζοντας ότι το Brexit έχει βλάψει ολοσχερώς τη Βρετανία. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η χώρα του μπορεί να ξαναγίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050 «ή και νωρίτερα».

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της επανένωσης των Γλυπτών, ο 52χρονος πολιτικός των Εργατικών απάντησε πώς θεωρεί «ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με αντικείμενο τα Ελγίνεια μάρμαρα (sic) ώστε να μοιραζόμαστε μερικά από αυτά». «Προφανώς και θέλω οι Λονδρέζοι να μπορούν να βλέπουν τα Ελγίνεια, αλλά δεν βλέπω γιατί το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση, η ελληνική κυβέρνηση και το αθηναϊκό μουσείο δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μοιράζονται αυτά τα πραγματικά υπέροχα Μάρμαρα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρέπει όλα τα εκθέματα που βρίσκονται μόνο στο Βρετανικό Μουσείο να μένουν μόνο στο Λονδίνο. Βρίσκω ιδιαίτέρως ελκυστική την ιδέα της συνεργασίας με τους φίλους μας στην Αθήνα, της συνεργασίας των κυβερνήσεών μας. Και πραγματικά συγχαίρω τον Τζορτζ Όσμπορν για την ηγετική στάση που επιδεικνύει σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολύ ενθαρρύντικό αυτό».

«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι πολίτες της Αθήνας, οι πολίτες της Ελλάδας, δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να δουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Και νομίζω ότι είναι εφικτό, δεν είναι ακατόρθωτο, για τις κυβερνήσεις των χωρών μας, για το βρετανικό μουσείο και για το μουσείο της Αθήνας να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής και για την Αθήνα και για το Λονδίνο, θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βρετανία» είπε ο Σαντίκ Καν.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να αναρτήσει τη σημαία της ΕΕ έξω από το δημαρχείο, απάντησε ότι ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο πριν από δύο χρόνια. «Μπορώ να υψώσω τη σημαία του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, του Pride ή των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αν θέλω να υψώσω τη σημαία της ΕΕ, πρέπει να υποβληθώ σε μια δυσκίνητη, δαπανηρή και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία. Και, ακόμη και τότε, το αίτημά μου μπορεί να απορριφθεί. Αυτό για εμένα είναι μικροπρεπές και εκδικητικό. Είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη στους λονδρέζους πολίτες της ΕΕ και να τους πούμε ότι είναι ευπρόσδεκτοι. Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον. Μέρος της ρητορικής της είναι επικίνδυνο και ορισμένες από τις πολιτικές της είναι ανήθικες και ανεφάρμοστες» σημείωσε εξάλλου.

in.gr