Με από περισσότερες από δύο δεκαετίες παρουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος έχει εξελιχθεί από μια τοπική εκδήλωση προβολών ταινιών σε έναν σύνδεσμο που φέρνει κοντά δημιουργούς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το 2020, το φεστιβάλ δημιούργησε ένα επαγγελματικό δίκτυο για εργαζομένους στο χώρου του κινηματογράφου, το «Dot.on.the.Map», το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση διεθνών συνεργασιών. Η Δανάη Στυλιανού, σκηνοθέτρια, παραγωγός και επικεφαλής του Dot.on.the.Map Industry Days εξηγεί τη φιλοσοφία της «κουκκίδας στον χάρτη» – την αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά της Κύπρου (το μικρό της μέγεθος και η η γεωγραφική της θέση) αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της. Καθώς το φεστιβάλ ετοιμάζεται για την 23η έκδοσή του (04-12 Απριλίου), η Δανάη Στυλιανού εξηγεί για το πως έχει γίνει ένα σημαντικό στήριγμα για μια βιομηχανία αποφασισμένη να αφηγηθεί τοπικές ιστορίες με τους δικούς της όρους.
-Οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να παρέχουν την πολυαναμενόμενη υποστήριξη σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που δυσκολεύεται. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του φεστιβάλ και πώς μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί; To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, βρίσκεται φέτος στην 23η έκδοσή του, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αργυρώς Νικολάου και του Μάριου Λιζίδη. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2001 με στόχο να προσφέρει στο σινεφίλ κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να παρακολουθήσει ποιοτικό, ανεξάρτητο σινεμά. Στην πορεία, το 2011, το Φεστιβάλ εισήγαγε το πρώτο διαγωνιστικό του τμήμα, και το 2015 το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, με ταινίες Κυπρίων δημιουργών. Αυτή τη στιγμή, το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί και επεκτείνεται και έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Προσφέρει εργαστήρια κινηματογράφου για επαγγελματίες και μη, καθώς και το παιδικό – νεανικό τμήμα «Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νεαρά Άτομα» με προβολές και εργαστήρια για τους πολύ νεαρούς κινηματογραφιστές – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αθηνάς Ξενίδου. Επιπλέον, από το 2020 λειτουργεί και η πλατφόρμα για επαγγελματίες του κινηματογράφου Dot.on.the.Map Industry Days. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο μια μακρά λίστα από επαγγελματίες του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, οι οποίοι συμμετέχουν ως εκπαιδευτές, ως φιλοξενούμενοι δημιουργοί συνοδεύοντας τις ταινίες τους καθώς και στις δράσεις του Dot.on.the.Map Industry Days. Μέσα από την ενσωμάτωση της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης Dot.on.the.MapIndustry Days, το Φεστιβάλ έχει αναπτυχθεί ευρύτερα τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργώντας και συντηρώντας γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας ένα πρόσφορο έδαφος για δημιουργικές, καλλιτεχνικές και οικονομικές συνέργειες στον τομέα του κινηματογράφου. Φέρνοντας μαζί παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, υπεύθυνους πωλήσεων, διανομείς, εκπαιδευτές, εκπροσώπους χρηματοδοτικών προγραμμάτων, φεστιβάλ, και άλλους ειδικούς του τομέα, η πλατφόρμα προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και τις δυνατότητες συμπαραγωγών και τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος. Πέρυσι φιλοξενήσαμε πέραν των 150 επαγγελματιών από 20 χώρες της Ευρώπης, και της Μέσης Ανατολής και φυσικά από την Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
–Το Dot.on.the.Map ξεκίνησε το 2020. Ποιο ήταν το όραμά σας όταν πρωτοξεκινήσατε αυτή την πλατφόρμα; Η πρωτοβουλία πρωτοξεκίνησε εν μέσω πανδημίας το 2020, η οποία μας ανάγκασε να διεξάγουμε τις πρώτες δύο χρονιές διαδικτυακά. Ήταν και για εμάς μια διερεύνηση του τοπίου αυτές οι δυο πρώτες χρονιές, καθώς και μια ευκαιρία να προσδιορίσουμε τι ήταν αυτό το καινοτόμο που θα έφερνε η δικιά μας διοργάνωση στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή των φεστιβαλικών αγορών. Στην πορεία, προσδιορίσαμε την ταυτότητα της εκδήλωσης αυτής ως σημείο συνάντησης ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταλέντα από την περιοχή της Μεσογείου. Σαφώς, όραμα των διοργανωτών ήταν και εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αυτής σε μια δυναμική πλατφόρμα σύναψης καλλιτεχνικών και οικονομικών συνεργασιών, καθώς επίσης η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και βιομηχανίας στην Κύπρο, αλλά και η αναβάθμισή της ως σημείου διασύνδεσης επαγγελματιών της εγγύς περιοχής με τον διεθνή χώρο. Επιπλέον, το Dot.on.the.Map Industry Days προωθεί την Κύπρο ως ιδανικό χώρο γυρισμάτων. Οι άριστες σχέσεις μας αλλά και η γεωγραφική εγγύτητα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής μάς καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο για Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για συμπαραγωγές από τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής μέσα από το ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου. Όλα τα παραπάνω συντελούν σε μια γενικότερη εξωστρέφεια του κυπριακού κινηματογράφου.
–Πώς στηρίζει το Dot.on.the.Map Industry Days τους δημιουργούς; Στο πλαίσιο του DOT προάγεται η διά βίου μάθηση και η οπτικοακουστική εκπαίδευση των επαγγελματιών του κινηματογράφου, ενώ οι διαπιστεύσεις των ντόπιων επαγγελματιών προσφέρονται εντελώς δωρεάν από τους διοργανωτές. Αυτό σημαίνει ότι ένας/μία επαγγελματίας του κινηματογράφου με έδρα την Κύπρο έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στη διοργάνωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση, και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες δικτύωσης, και εκπαίδευσης που προσφέρονται. Η εκπαιδευτική διάσταση της διοργάνωσης – υπό τον τίτλο Cinema Talks– προσφέρει ένα πολυδιάστατοπρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο φέτος θα επικεντρωθεί θεματικά σε ευκαιρίες συμπαραγωγής, σε στρατηγικές χρηματοδότησης, και στον σημαντικό ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ για τη βιομηχανία. Επίσης, θα αναδειχθεί η γυναικεία δημιουργία στον κινηματογράφο, ενώ θα συζητηθούν θέματα έμφυλης ισότητας και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στον τομέα, μετά από ανταλλαγή απόψεων για πιθανές λύσεις και πολιτικές στήριξης των γυναικών επαγγελματιών. Στόχος είναι η διεύρυνση γνώσεων των ήδη ενεργών επαγγελματιών, καθώς επίσης και η εμβάθυνση του προβληματισμού πάνω σε θέματα που απασχολούν την κινηματογραφική κοινότητα. Επιπλέον πλεονέκτημα της συμμετοχής για ένα/μία Κύπριο/α παραγωγό είναι το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσει στην ίδια του/της τη χώρα άλλους παραγωγούς από Ευρώπη και Μέση Ανατολή, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει εκτός Κύπρου, και ενδεχομένως να συνάψει κάποια συμφωνία για συμπαραγωγή. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, η Κύπρος προσφέρει ευκαιρίες συμπαραγωγής ως μειοψηφικός συμπαραγωγός, μέσα από το σχετικό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Επιπλέον, ο οργανισμός Cyprus Film Commission – Invest Cyprus – ένας από τους μεγάλους χορηγούς μας τον οποίο ευχαριστούμε θερμά – υλοποιεί το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας, που προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καθώς δίνονται οικονομικά κίνητρα για αυτό τον σκοπό. Μέσα από αυτά τα δύο σχέδια διαπιστώνεται ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να μπει ακόμα πιο δυναμικά στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, και είναι αυτή την προοπτική που ενδυναμώνουμε για τους/τις Κύπριους/ες επαγγελματίες.

Είναι σημαντικό να πούμε επίσης ότι η ομάδα παραγωγής μας επενδύει χρόνο στην δημιουργία επαφών με τους παραγωγούς αυτούς, και την εξεύρεση επαγγελματιών που τρέφουν πηγαίο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και την περιοχή. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ειδικοί στην ανάπτυξη ταινιών, παραγωγοί, χρηματοδότες, sales agents, εκπρόσωποι τηλεοπτικών καναλιών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών πλατφόρμων, αλλά και διανομείς, εκπρόσωποι φεστιβάλ και χρηματοδοτικοί φορείς για τον κινηματογράφο. Επιπλέον, το Dot καλλιεργεί τις σχέσεις που ήδη διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια το Γραφείο Κινηματογράφου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού με Ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς που ασχολούνται με τον κινηματογράφο. Το Dot.on.the.Map αναπτύσσεται κάθε χρόνο εδραιώνοντας και νέες συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας δράσεων εκπρόσωποι των οργανισμών αυτών έρχονται στην Κύπρο, και οι Κύπριοι επαγγελματίες μπορούν όχι μόνο να ενημερωθούν από αυτούς αλλά και να διασυνδεθούν μαζί τους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Στο παρελθόν έχουμε φιλοξενήσει εκπροσώπους από τη Eurimages, το SEE Cinema Network, το EAVE, χρηματοδοτικά ταμεία για τον κινηματογράφο όπως το Medienboard Berlin-Brandenburg, ενώ φέτος έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε εκπροσώπους από το Βritish Film Institute, το European Producers Club, το Lab Femmes de Cinema, και τουλάχιστον 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ από τη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο μεγαλώνει και η λίστα υποστηρικτών και εταίρων μας. Φέτος, εγκαινιάσαμε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA Ελλάδας, ενώ επεκτείναμε και τη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), το οποίο θα προσφέρει φέτος για πρώτη χρονιά βραβείο στο πλαίσιο του Φόρουμ Συμπαραγωγής μας. Πολύτιμη είναι και η στήριξη που μας προσφέρει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Κύπρος.
–Ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία πίσω από την επιλογή έργων για το φόρουμ συμπαραγωγής Dot.on.the.Map Meeting Point; Βασικά κριτήρια υποβολής είναι οι προτάσεις κινηματογραφικών σχεδίων να αφορούν μυθοπλασία μεγάλου μήκους, να βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και χρηματοδότησης, και γεωγραφικά να προέρχονται από τoν Mεσογειακό χώρο. Οι προτάσεις θα πρέπει να αποτελούν παραγωγή ή συμπαραγωγή με χώρα της Μεσογείου, ή να περιέχουν στοιχεία πλοκής που να τις συνδέουν με τις περιοχές αυτές. Υπάρχουν και άλλα πιο πρακτικά κριτήρια για τα οποία μπορεί κανείς να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα μας. Κάθε χρόνο ο αριθμός υποβολών αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με την πρώτη χρονιά. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, διότι αποδεικνύει ότι οι παραγωγοί εκτιμούν την πλατφόρμα αυτή, και τη θεωρούν ισάξια άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (2 διαδικτυακών και 3 μόλις διοργανώσεων με φυσική παρουσία) κατορθώσαμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον σημαντικών παραγωγών και σκηνοθετών από Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων. Παλαιότερα, υπήρχε και το κριτήριο να είναι η πρώτη ή δεύτερη ταινία του/της σκηνοθέτη, όμως καταργήσαμε αυτό τον όρο διότι αντιληφθήκαμε – μετά από πολλά μηνύματα που λάβαμε – ότι είναι εξίσου σημαντική και πολύτιμη και για ένα/μία πιο ώριμο/η σκηνοθέτη και παραγωγό η ευκαιρία συμμετοχής στο DOT. Ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία επιλογής δίνεται σε προτάσεις με αυξημένες πιθανότητες υλοποίησης, oι οποίες συνδυάζουν ποιότητα παραγωγής με καλλιτεχνική αξία. Επιπλέον, για εμάς είναι σημαντικό να επιλέγονται κινηματογραφικά σχέδια που είναι στους στόχους ή τις προοπτικές τους η εξεύρεση συμπαραγωγής κυρίως με την Κύπρο αλλά και με τη γύρω περιοχή.
–Ποιες είναι κάποιες ιστορίες επιτυχίας του Dot.on.the.Map; Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι φέτος διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ μας τρεις ταινίες που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια ως κινηματογραφικά σχέδια στο φόρουμ συμπαραγωγής του Dot.on.the.Μap. Το Ghost Trail σε σκηνοθεσία Jonathan Millet από τη Γαλλία, το Seeking Haven for Mr Rambo σε σκηνοθεσία Khaled Mansour από την Αίγυπτο και η κυπριακή ταινία Σμαράγδα, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Αβραάμ θα διαγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ. Συνολικά, τουλάχιστον 30% των κινηματογραφικών σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί στο φόρουμ συμπαραγωγής μας από την πρώτη έκδοσή του το 2020, έχουν προχωρήσει σε παραγωγή ή συμπαραγωγή ή και έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, θεωρώ επιτυχία την αυξανόμενη συμμετοχή και ενδιαφέρον των Κύπριων επαγγελματιών γιατί αυτό αποδεικνύει ότι θεωρούν το πρόγραμμα σημαντικό για την επαγγελματική τους κατάρτιση και εκτιμούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται για διασύνδεσή τους με άλλους επαγγελματίες. Πρώτα και κύρια η πλατφόρμα Dot.on.the.MapΙndustry Days δημιουργήθηκε για να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία του κινηματογράφου, που παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατορθώνει να θριαμβεύει με διακρίσεις και συμμετοχές σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Σημαντικοί για εμάς είναι και οι φοιτητές κινηματογράφου και νέοι/ες απόφοιτοι τους οποίους προσπαθούμε να εμπλέκουμε με κάθε τρόπο. Φέτος, στην ομάδα παραγωγής μας έχουμε 2 φοιτητές κινηματογράφου και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να εμπλέκονται νέοι/ες ανερχόμενοι δημιουργοί σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης.
–Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κινηματογραφική βιομηχανία, και πώς οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου και το Dot.on.the.Map προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν; Παρόλο που η εγχώρια βιομηχανία εξελίσσεται και αναπτύσσεται, εμποτισμένη με νέο αίμα κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών, το μικρό μέγεθος της χώρας παραμένει ένα εμπόδιο για τις παραγωγές. Αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου είναι απολύτως απαραίτητο να προσφερθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε νεαρά άτομα, για να εξελιχθούν οι ειδικότητες στον τομέα. Είναι συχνό φαινόμενο η έλλειψη συνεργείων και επαρκώς καταρτισμένων επαγγελματιών. Σίγουρα μέσα από τις ενέργειες των κινηματογραφικών φεστιβάλ, και τις δράσεις του Dot.on.the.Map προσφέρονται ευκαιρίες για τους/τις επαγγελματίες μας, όμως παραμένει σημαντική η χάραξη μιας κρατικής πολιτικής στήριξης και κατάρτισής τους.

–Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κινηματογραφική βιομηχανία, και πώς οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου και το Dot.on.the.Map προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν; Θα έλεγα ότι είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση για μένα να ισορροπώ την εργασία μου ως παραγωγός και σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ, και παράλληλα ως επικεφαλής του Dot. Κυρίως όσον αφορά τη χρονική δέσμευση. Παρόλα αυτά, νιώθω ότι προσφέρω στην κινηματογραφική κοινότητα της Κύπρου, και με ένα τρόπο και στους μελλοντικούς δημιουργούς, οπότε αυτός είναι ήδη ένας αρκετά καλός λόγος για να το προσπαθήσει κανείς. Έχω μάθει πολλά μέσα από τον ρόλο μου ως επικεφαλής της πλατφόρμας, που σαφώς μου είναι χρήσιμα και στη δική μου πρακτική. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη διαδικασία τόσο σε επίπεδο επιμέλειας του φόρουμ συμπαραγωγής και του προγράμματος, αλλά και παραγωγής της διοργάνωσης. Μου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψω σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού και να φέρω τη γνώση αυτή στη δική μας διοργάνωση. Έχω συνειδητοποιήσει επίσης ότι καμιά φορά αυτά που θεωρούμε ως μειονεκτήματά μας μπορεί να αποδειχθούν ως οι μεγαλύτερες αρετές μας. Για παράδειγμα, οι περιορισμένοι πόροι μας μάς αναγκάζουν να διοργανώνουμε μια μικρότερης κλίμακας εκδήλωση. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά πλέον ότι αυτό ακριβώς είναι και το δυνατό μας σημείο. Οι ξένοι/ες επαγγελματίες που έρχονται στην Κύπρο δίνουν μεγάλη αξία ακριβώς σε αυτή την ευκαιρία: να βρεθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον, να γνωρίσουν την κυπριακή κινηματογραφική σκηνή που τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, και να μην αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά ένα χαώδες και απρόσωπο φεστιβάλ αλλά μια διοργάνωση που τους καλωσορίζει με εκτίμηση και οικειότητα. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς, ειδικά οι εκπρόσωποι θεσμικών οργανισμών, εκτιμούν το γεγονός ότι προσφέρουν γνώση σε μια ανερχόμενη βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ευρώπη.
–Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για το Dot.on.the.Map Industry Days; Προσπάθησα μέσα από τον ρόλο μου ως επικεφαλής του Dot.on.the.Map Industry Days να εμπνευστώ από το όνομα της διοργάνωσης – κουκίδα στον χάρτη- και να το μετατρέψω στο δυνατό μας σημείο. Για το μέλλον θα ήθελα να παραμείνουμε προσβάσιμοι, διατηρώντας το μικρό μας μέγεθος, και δίνοντας απόλυτη σημασία στην εγγύτητα, τη φιλία, τον σεβασμό, και την εμπιστοσύνη, αξίες που αυτό μας διευκολύνει να καλλιεργήσουμε. Παράλληλα, θα ήθελα να συνεχίσουμε να συμβάλουμε σε μια εξωστρέφεια για το κυπριακό σινεμά, την οποία θεωρώ πως έχει απόλυτη ανάγκη. Ευελπιστώ ότι, διευρύνοντας τους κινηματογραφικούς ορίζοντες, το Dot.on.the.Map θα συνεχίσει να αποτελεί τον κοινό εκείνο χώρο όπου η πολιτισμική κληρονομιά, η ταυτότητα, και οι παραδόσεις της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην οποία ανήκουμε θα βρίσκουν τους τρόπους να συναντώνται, και να αναδεικνύονται μέσα από το κινηματογραφικό μέσο.