Το κτήριο της πρώην Στέγης Χορού Λεμεσού, στην Πλατεία Ηρώων, μετατράπηκε σε καμβά πάνω στον οποίο ο εικαστικός Λευτέρης Τάπας δημιούργησε μια εγκατάσταση με θέμα το δάσος. Το πρότζεκτ είναι το τέταρτο στη σειρά που πραγματοποίησε ο οργανισμός Cathrine, σε μια προσπάθεια να φέρει την τέχνη στο αστικό περιβάλλον και να αρχίσει ένα διάλογο για την ανάπτυξη της Λεμεσού, μιας πόλης όπου η ιδιωτικοποίηση έχει μειώσει τους δημόσιους χώρους.

Περπατώντας στην Πλατεία Ηρώων, οι περαστικοί κοντοστέκονται και περιεργάζονται την εγκατάσταση του Λευτέρη Τάπα «Through the Trees», πάνω στο κτήριο της πρώην Στέγης Χορού Λεμεσού. Η όψη της οικοδομής γίνεται ο «εκθεσιακός χώρος» που φιλοξενεί το έργο του διακεκριμένου εικαστικού, μετατρέποντας τον ιδιωτικό χώρο, προσωρινά, σε δημόσιο. Το project «The Excluded Form» που διοργανώνει ο καλλιτεχνικός οργανισμός Cathrine επιδιώκει να ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του δημόσιου χώρου και του κοινού, μέσω εικαστικής παρέμβασης. 

Η ιδέα της αυθόρμητης σύνδεσης του έργου με τους περαστικούς, μέσα από την καθημερινότητα, είναι αυτό που ενέπνευσε τον Λευτέρη Τάπα για να συμμετάσχει. «Η μετατροπή της όψης μιας οικοδομής σε καμβά προσφέρει έναν αυθεντικό διάλογο, προκαλώντας σκέψεις και συναισθήματα. 

Το έργο μου αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων με θέμα το δάσος. Παρόλο που αντλεί στοιχεία από προηγούμενες δουλειές μου, είναι προσαρμοσμένο ειδικά γι’ αυτόν τον χώρο», λέει ο καλλιτέχνης.


Το σκεπτικό πίσω από το έργο αυτό, μας εξηγεί, βασίζεται στη σύνδεση των φυτών με την έννοια της ανανέωσης, της βλάστησης και της συνέχειας της ζωής. «Τα φυτά, που συμβολίζουν την ανανέωση και την ελπίδα, φαίνονται να “αγκαλιάζουν” το κτήριο, αντανακλώντας τη συνεχή αλλαγή της Πλατείας Ηρώων και την πολιτιστική της ιστορία. Η πλατεία στην οποία βρίσκεται το κτήριο, και η ίδια σε μια φάση μεταμόρφωσης, συνδέεται άμεσα με τη θεματική του έργου. Όπως και το κτήριο που φιλοξενεί το έργο, έτσι και η πλατεία βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία αλλαγής και εξέλιξης, πράγμα που αντανακλάται στον  συμβολισμό των φυτών».

Ο καλλιτέχνης υποστηρίζει πως τέχνη μπορεί να φτάσει σε περισσότερο κόσμο μέσα από δημόσιες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. «Χρειάζεται, όμως, και μια ευρύτερη προσπάθεια να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα, ώστε να καλλιεργηθεί ένας σταθερός δεσμός με το κοινό, αναδεικνύοντας τη σημασία και τον πραγματικό της σκοπό: Το να σχολιάζει, να εμπνέει και να επηρεάζει».

Λευτέρης Τάπας

Tη δημιουργική ομάδα του οργανισμού Cathrine αποτελούν ο επιμελητής Eudes Ajot και οι εικαστικοί Αντρέας Αντωνίου, Λούκας Ιωάννου, Αλέξης Βαγιανός και Έλενα Κοτασβήλη. Σύμφωνα με τον επιμελητή του πρότζεκτ Eudes Ajot, το έργο Excluded Form μετατρέπει ιδιωτικά κτήρια σε προσωρινούς δημόσιους χώρους τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας τις προσόψεις ως υπαίθριες γκαλερί.

«Με την επαναχρησιμοποίηση ιδιωτικών χώρων, το έργο προωθεί τον πολιτιστικό εμπλουτισμό και τονίζει την αξία της προσβάσιμης τέχνης στις ολοένα και περισσότερο ιδιωτικοποιημένες πόλεις. Επιδιώκει να διατηρήσει την αστική ταυτότητα εν μέσω ραγδαίων αλλαγών, καθιστώντας την τέχνη μια καθημερινή, χωρίς αποκλεισμούς εμπειρία».

Μαρία Λιανού, Αλέξανδρος Χριστοφίνης

Η πρωτοβουλία, σχολιάζει ο επιμελητής, στοχεύει να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, εκδημοκρατίζοντας την τέχνη σε αστική κλίμακα και προωθώντας την κοινή ιδιοκτησία των χώρων της πόλης. Το έργο χρηματοδοτείται από το υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και οφείλει την επιτυχία του στην ανεκτίμητη υποστήριξή του.

Όπως επισημαίνει ο Eudes Ajot, η ραγδαία αστικοποίηση της Λεμεσού έχει αλλοιώσει το τοπίο της, αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον θόρυβο και την αποσύνδεση των κατοίκων, ενώ η ιδιωτικοποίηση έχει μειώσει τους δημόσιους χώρους. Ως απάντηση, το The Excluded Form χρησιμοποιεί εργοτάξια ως προσωρινές πλατφόρμες τέχνης, δημιουργώντας εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που εμπλέκουν το κοινό και προκαλούν διάλογο.

Αλέξανδρος Βασμουλάκης

«Ο κύριος στόχος είναι να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της τέχνης, διεκδικώντας τους δημόσιους χώρους και καλλιεργώντας την αίσθηση του ανήκειν. Καθώς η Λεμεσός εξελίσσεται, το έργο διοχετεύει αυτές τις αλλαγές σε ευκαιρίες για συμμετοχικότητα και δημιουργική έκφραση. Οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με το The Excluded Form δημιουργούν μνημειακά έργα που ευθυγραμμίζονται με το ήθος του, προκαλώντας αντιδράσεις και διεγείροντας τον δημόσιο διάλογο. Το έργο ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να προβληματιστεί σχετικά με τις πρακτικές αστικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινότητας».

Αλέξης Βαγιανός

Το έργο του Λευτέρη Τάπα είναι το τέταρτο που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Cathrine. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν άλλες τρεις εγκαταστάσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες της Λεμεσού με ιστορική σημασία, όπως ο Μώλος, η οδός Ανεξαρτησίας και το οινοποιείο ΕΤΚΟ.

Για το πρότζεκτ του Λευτέρη Τάπα, το κτήριο της πρώην Στέγης Χορού Λεμεσού κοντά στο θέατρο Ριάλτο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική ιστορία της Πλατείας Ηρώων, το οποίο σύντομα θα γίνει το Maison Noire, ένα μπαρ-εστιατόριο. Επαναπροσδιορίζοντας αυτούς τους χώρους, το έργο γεφυρώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ελεύθερα 8.12.2024