Σε μια εποχή που κυριαρχεί η εννοιολογική τέχνη, ο Πάρης Σεργίου κερδίζει το κοινό του με τη ζωγραφική. Στην τέταρτη ατομική του έκθεση, ο 20χρονος χαρισματικός ζωγράφος παρουσιάζει 30 νέους πίνακες, εμπνευσμένους από γνωστά έργα της Ιστορίας της Τέχνης, με το δικό του αυθεντικό και μοναδικό ύφος.
«Ζωγραφίζω γιατί δεν θα μπορούσα να ζήσω αλλιώς. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη ζωγραφική», μου λέει ο Πάρης Σεργίου, λίγο πριν τη νέα του έκθεση στη Λεμεσό, στην El Greco Gallery, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Νοεμβρίου. Αν και είναι μόνο 20 χρονών, ο Πάρης έχει δημιουργήσει ως τώρα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς από τα 15 του χρόνια που ζωγραφίζει, έχοντας διαμορφώσει ένα σπουδαίο βιογραφικό. Τα πράγματα, βέβαια, κύλησαν σχεδόν από μόνα τους, χάρη στο ταλέντο του και τη σκληρή δουλειά. Πολύς κόσμος που τον έχει γνωρίσει από το Istangram, παρακολουθεί με θαυμασμό με πόση δεξιοτεχνία ζωγραφίζει πάνω σε τεράστιους καμβάδες.
Πολλοί μάλιστα ενδιαφέρθηκαν να τον συναντήσουν στο στούντιό του για να γνωρίσουν από κοντά τον νεαρό χαρισματικό ζωγράφο. Παρόλο που ο Πάρης κάνει μια μοναχική δουλειά δουλεύοντας εντατικά, την ίδια στιγμή είναι πολύ κοινωνικός και απολαμβάνει να συζητά με κόσμο στο στούντιό του ή στα εγκαίνια των εκθέσεων.

Η πρώτη του δουλειά που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν στο Artos House το 2020. Ακολούθησε το 2021 μια έκθεση στην Πάφο, στην γκαλερί Ab, και τον Φεβρουάριο του 2024 στην γκαλερί Διάτοπος. Η Δάφνη Νικήτα που διευθύνει τη Διάτοπος έχει αναλάβει και την εκπροσώπησή του ως καλλιτέχνη. Η νέα του εικαστική πρόταση στην El Greco Gallery είναι η τέταρτη ατομική έκθεσή του στην Κύπρο και η πρώτη του στη Λεμεσό.

Πέραν από την Κύπρο, έλαβε μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως προγράμματα φιλοξενίας στην Ινδία και την Ισπανία. Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς του είναι οι ζωντανές περφόρμανς. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο ζωγράφισε ενώπιον του κοινού πίνακα μεγάλων διαστάσεων στο Ίδρυμα Takis στην Αθήνα, με αφορμή την Ημέρα των Μουσείων. Πρόσφατα, σε μια πρωτότυπη περφόρμανς στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Πάμε Καϊμακλί», παρακολουθήσαμε τον Πάρη στην βεράντα ενός παραδοσιακού σπιτιού να ζωγραφίζει τα «ενεργειακά πορτρέτα» ανθρώπων κάθε ηλικίας που του πόζαραν.

Συζητώντας για την έκθεσή του στην El Greco Gallery, τον ρωτάω πώς νιώθει που τα έργα του θα συνυπάρχουν σε έναν χώρο με ντιζάιν σπουδαίων δημιουργών. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία. Ανυπομονώ να στήσουμε τα έργα στον χώρο και να δω τις αντιδράσεις του κοινού», λέει.
Ο Πάρης χειρίζεται με την ίδια άνεση και ευκολία μικρούς καμβάδες μέχρι και μεγάλους, ύψους δύο, τριών και τεσσάρων μέτρων. Μου εξηγεί ότι προτού καταλήξει σ’ ένα έργο, προηγείται πολλή δουλειά σε μελέτες και προσχέδια. Και ενώ κάποιοι καλλιτέχνες μπορεί να ζοριστούν όταν πρόκειται να αρχίσουν μια νέα ενότητα έργων, με τον Πάρη τα πράγματα κυλούν αυθόρμητα και η ενέργεια που έχει μέσα του βγαίνει αβίαστα στον καμβά.
Οι πρώτες του δημιουργίες το 2020 ήταν αφηρημένα έργα. Στη συνέχεια, η δουλειά του εξελίχθηκε και στα έργα του προστέθηκε η φιγούρα. Μια ιδιαιτερότητα του έργου του είναι ότι σμίγει τις λεπτομέρειες της εικόνας και έτσι οδηγείται σε μια καινούργια αφαιρετική γεωμετρία που εμπλέκει και το ανθρώπινο σώμα. Παράλληλα, αντλεί ερεθίσματα από γνωστά έργα της Ιστορίας της Τέχνης, με αποτέλεσμα ένα έργο εντελώς δικό του. Μου λέει ότι δυο καλλιτέχνες που τον έχουν επηρεάσει και τον βοήθησαν να εξελιχθεί, είναι ο Μοντιλιάνι και ο Λούσιαν Φρόιντ.

Παρόντες στη συζήτησή μας είναι η Βάσω και ο Χαράλαμπος Σεργίου, οι οποίοι τον στηρίζουν όχι μόνο ως γονείς αλλά και ως καλλιτέχνες. Σ’ αυτό το σημείο ο Χαράλαμπος σημειώνει ότι ο Πάρης έχει το χάρισμα να αντλεί στοιχεία ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο. «Στην τελευταία του έκθεση δώσαμε τον τίτλο Preconscious (προσυνειδητό). Είναι ένας χώρος ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, στον οποίο ο Πάρης έχει το χάρισμα να υπάρχει για ένα διάστημα, όταν το επιλέξει, και να αντλεί και από τις δυο πλευρές. Αυτό είναι ένα θείο χάρισμα. Δηλαδή σμίγει την ύπαρξη μας με την άλλη διάσταση, και εδώ βγαίνει η μαγεία».
Εκτός από την ατομική έκθεσή του στην Λεμεσό, αυτή την περίοδο ο Πάρης θα λάβει μέρος σε δυο ομαδικές εκθέσεις στη Λάρνακα. Η πρώτη είναι στη Δημοτική Πινακοθήκη και η δεύτερη σε καταστήματα της πόλης σε επιμέλεια του Χάρη Καραγιάννη.
- Λεμεσός, El Greco Gallery (22314332). Η έκθεση του Πάρη Σεργίου εγκαινιάζεται στις 23 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2025.
Ελεύθερα 17.11.2024