Η νέα Υφυπουργός Πολιτισμού ανοίγει τα χαρτιά της, στην πρώτη της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Βρίσκεται λιγότερο από δύο μήνες στο τιμόνι του Υφυπουργείου Πολιτισμού αλλά ευελπιστεί ότι η νεοσύστατη δομή εισέρχεται επιτέλους σε μια περίοδο σταθερότητας. Η Λίνα Κασσιανίδου εκτιμά το γεγονός ότι ο διορισμός της είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, αλλά παράλληλα δηλώνει έτοιμη για τις επερχόμενες πιέσεις και προκλήσεις, ακόμη και για κριτική, διαβεβαιώνοντας ότι έχει γερό στομάχι. Η συνέντευξη που ακολουθεί καταγράφει προθέσεις και εξελίξεις, σ’ αυτό το πρώτο στάδιο της θητείας της, πάνω σε πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα του τομέα ευθύνης της. 

Ήταν έντονο αυτό το διάστημα; Αναντίλεκτα, γιατί έγιναν όλα γρήγορα και απρόσμενα. Είναι μια ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά μου, που δεν την ανέμενα σ’ αυτό το στάδιο της ζωής μου. Το γραφείο μου στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας είναι εδώ δίπλα, στη Γλάδστωνος 12 κι ακόμη δεν έχω βρει τον χρόνο -ή το κουράγιο- να πάω να το αδειάσω για τον συνάδελφο που θα αναλάβει. Ήταν μια βουτιά στα βαθιά. Η ενημέρωση δεν τελείωσε ακόμη και το σύνηθες πρόγραμμα της ημέρας προβλέπει συναντήσεις, συναντήσεις, συναντήσεις. Η καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά μου, στην οποία είχα αρκετό χρόνο μόνη για να μελετήσω.

Σας λείπει η προηγούμενη δουλειά σας; Μου λείπει, γιατί αγαπούσα αυτό που έκανα. Ειδικά το κομμάτι της έρευνας και την ομαδική εργασία. Θα μου λείψει και η καθημερινή επαφή με τους φοιτητές. Αυτό είναι που σε διατηρεί νέο ως ακαδημαϊκό: η απόλαυση να τους βλέπεις να ανθίζουν. Τώρα έχω την καθημερινή επαφή με τους καλλιτέχνες, που μπορεί να είναι νεαροί στο πνεύμα, αλλά είναι και πιο απαιτητικοί. Όμως, δεν θα πω ψέματα. Είμαι ενθουσιασμένη με το νέο μου πόστο. Είναι μια πρόκληση κι είναι πάντα συναρπαστικό να κάνεις στη ζωή ένα βήμα που ν’ ανατρέπει τα πάντα, ειδικά όταν σε βρίσκει σε μια θέση που μπορείς να σπρώξεις λίγο τα πράγματα.

Ποια είναι η ουσία αυτής της πρόκλησης; Η κύρια πρόκληση για μένα είναι να συμβάλω στη δημιουργία μιας λειτουργικής σύζευξης ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό. Στην προκειμένη περίπτωση, να νιώσουν τα δύο τμήματα –Αρχαιοτήτων και Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού- ότι βρίσκουν κοινό πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας. Να νιώσουν ότι βρίσκονται κάτω από την ίδια σκέπη και αποτελούν ενιαίο σώμα. Έτσι, ν’ αρχίσουν σύντομα και οι συνέργειες μεταξύ τους.

Όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα δύο τμήματα ήταν εντελώς αποκομμένα. Δεν ήταν λάθος αυτό; Ήταν και πλέον αυτό πρέπει να αλλάξει. Το τελευταίο διάστημα γίνονται ήδη κάποιες γόνιμες κινήσεις, όπως η έκθεση με ακουαρέλες της Κατερίνας Ατταλίδου ή πριν δύο χρόνια αυτή του Νίκου Κουρούσιη και της Λίας Λαπίθη στο Κυπριακό Μουσείο. Η σύγχρονη τάση θέλει τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία να επιδιώκουν συχνά τέτοιες εκθέσεις και συνέργειες, να συνομιλούν με το σύγχρονο. Παράλληλα, ελκύουν διαφορετικό κοινό. Βέβαια, εμείς μιλάμε πλέον και για συνεργασίες σε θεσμικό επίπεδο.

Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε θέσει; Πρόκληση παραμένει πάντα να τονίσουμε την εξωστρέφεια του Πολιτισμού και τη σημασία του σε πολλά επίπεδα. Τον ρόλο που παίζει ή μπορεί να παίξει σε σχέση με την οικονομία, τον τουρισμό, τη διπλωματία, την ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής. Πρέπει να αναδείξουμε την πλούσια παρακαταθήκη μας. Θέλω να θυμίσω ότι την περίοδο της περιπέτειας με το lockdown ο μόνος λόγος που αντέξαμε όλοι κλειδωμένοι ήταν επειδή μπορούσαμε να διαβάζουμε βιβλία, ν’ ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες, ή και παραστάσεις θεάτρου και όπερας σε streaming.

Πώς κωδικοποιείτε τη δική σας επιλογή από τον Πρόεδρο, με δεδομένο ότι δεν προϋπήρχε πολιτική ή κομματική διασύνδεση; Νομίζω ότι ο Πρόεδρος ήθελε καταρχάς να καθησυχάσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να διασκεδάσει τις όποιες επιφυλάξεις, τοποθετώντας ένα άτομο που έχει γνώση των ζητημάτων και του διακυβεύματος. Είναι σημαντικό για τους συναδέλφους να νιώθουν ότι υπάρχει κάποιος που τους καταλαβαίνει. Γνωρίζω ποιες είναι οι ελλείψεις και οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ουσιαστικά δύο μικρά τμήματα, δευτερευούσης σημασίας για τα Υπουργεία στα οποία υπάγονταν, είναι πλέον βασικοί πυλώνες πολιτικής σε μια νέα δομή κι έχουν καθημερινή επαφή με την Υφυπουργό και τη Γενική Διευθύντρια για διαχείριση κάθε ζητήματος που ανακύπτει. Η διαφορά θα φανεί σύντομα.

Νιώθετε ότι εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Χριστοδουλίδη πάνω στα θέματα του Πολιτισμού; Είναι και δική μου προτεραιότητα να ολοκληρώσω τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Είναι κρίσιμα ζητήματα. Το κυριότερο είναι το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Είναι ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα τόσο περίπλοκο. Υπάρχει, βέβαια, μελέτη και προεργασία ετών και μπορώ να πω ότι πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αφού λάβει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, θα πάει επιτέλους στη Βουλή. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2023.

Αποτελεί προϋπόθεση η στήριξη, γενικότερα, στο κυβερνητικό έργο; Δεν γίνεται διαφορετικά. Μ’ έχουν τοποθετήσει σε συγκεκριμένη θέση, με συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά δεν παύει να είναι θέση πολιτική. Είμαι πλέον κι εγώ μέλος της κυβερνητικής ομάδας. Από την ημέρα που έγινε η τελετή διαβεβαίωσης στην παρουσία σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου αισθάνθηκα αυτό το κλίμα. Ήταν όλοι ευγενικοί μαζί μου και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Πλέον είμαστε μέρος της κυβέρνησης και δουλεύουμε σαν ένα σώμα. Εξάλλου, υπάρχουν και συνέργειες μεταξύ μας τις οποίες προσωπικά θα επιδιώξω να καλλιεργήσω περαιτέρω. Με τον Υφυπουργό Τουρισμού έχουμε πολλούς κοινούς στόχους. Το ίδιο και με την Υπουργό Παιδείας. Αναπόφευκτα και με το Υπουργείο Μεταφορών, από τη στιγμή που εκεί τρέχουν όλα τα δημόσια έργα, όπως και η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Με το ΥΠΟΙΚ συνεργαζόμαστε, ούτως ή άλλως. Με το Γεωργίας συναντιόμαστε σε θέματα περιβάλλοντας και υπαίθρου κ.ο.κ.

Είχατε αρχικά επικρίνει τον διορισμό του προκατόχου σας. Ποια άποψη διαμορφώσατε τελικά για την πολιτεία του; Πιστεύω ότι δέχτηκε άδικα έναν ανελέητο πόλεμο. Σε κανέναν προηγουμένως δεν συνέβη κάτι ανάλογο, προτού καλά- καλά αναλάβει. Έτσι, τελικά δεν είχε ούτε τον χρόνο ούτε το κλίμα για να δείξει έργο. Στην ενημερωτική συνάντηση που κάναμε, μού έκανε πολύ καλή εντύπωση. Στην πορεία είδα ότι πολλά από τα ζητήματα όπου είχε εστιάσει γνώρισαν πράγματι πρόοδο.

Εσείς, πάντως, συναντήσατε ένα πολύ πιο συγκαταβατικό κλίμα. Το λογίζετε αυτό ως πλεονέκτημα; Και ναι και όχι, γιατί όταν έχεις μεγάλες προσδοκίες από κάποιον, είναι πιο εύκολο μετά ν’ απογοητευτείς. Γενικά, έχω εισπράξει θετικές αντιδράσεις από τους επηρεαζόμενους, γεγονός που με χαροποιεί. Ελπίζω ότι θα δουλέψουμε καλά μαζί. Ένα πράγμα που έμαθα από τους γονείς μου είναι να μη φοβάμαι τη δουλειά. Λάθη, αναπόφευκτα, θα γίνουν. Αλλά πρώτιστα πρέπει να αναγνωρίζεις τα λαθη που κάνεις για να μπορείς να τα διορθώσεις. Πρέπει να δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική. Έχω επίγνωση ότι διάγω ακόμη «τον μήνα του μέλιτος» κι ότι αυτό σύντομα θ’ αλλάξει. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται ν’ αρχίσουν οι πιέσεις και ο φόρτος. Αλλά δεν φοβάμαι την πίεση. Όλα αυτά τα χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο, έχω εκπαιδευτεί καλά κι έχω γερό στομάχι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΨΗ Ξύπνα με όταν τελειώσει ο Σεπτέμβρης

Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού το 2022 είχε προκύψει ένας ενθουσιασμός κι ένα μομέντουμ. Νιώθετε ότι στην πορεία πάει να χαθεί; Το Υφυπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα έκλεισε έναν χρόνο ύπαρξης και είμαι ήδη η τρίτη Υφυπουργός. Ήταν τέτοια η συγκυρία, ώστε μέχρι τώρα, σε κανέναν από τους προκατόχους μου δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος. Παρ’ όλα αυτά έκαναν σοβαρή δουλειά. Ελπίζω τουλάχιστον να δοθεί σε μένα ο χρόνος για να κάνουμε πράγματα και ν’ αναδειχτεί η σημασία του θεσμού. Θέλω να πιστεύω ότι το Υφυπουργείο τώρα μπαίνει σε περίοδο σταθερότητας. Άρχισαν να τοποθετούνται τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους κι έχουμε πια ομάδα ικανή, με όρεξη και ιδέες. Δεν σκοπεύω να τα βροντήξω σύντομα, άλλωστε χρειάστηκε να παραιτηθώ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ν’ αφήσω πολλά χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας που είχα μπροστά μου. Όμως, δεν μπορείς να πεις «όχι» σε μια τόσο τιμητική πρόταση, σε μια τέτοια πρόκληση, ιδίως όταν προηγουμένως επικρίνεις. Δεν γίνεται να προτάσσεις το προσωπικό συμφέρον και την επαγγελματική ασφάλεια όταν σού δίνεται η ευκαιρία ν’ αλλάξεις πράγματα.

Είναι η στελέχωση κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή; Η Γενική Διευθύντρια γνωρίζει πλέον καλά τις ανάγκες. Ο προϋπολογισμός είχε ετοιμαστεί πριν αναλάβω, ο σχεδιασμός είχε ήδη γίνει και προβλέπονται νέες θέσεις. Στον Νεότερο και Σύγχρονο Πολιτισμό είναι οφθαλμοφανές ότι το προσωπικό είναι επιβαρυμένο με μεγάλο φόρτο εργασίας και προκύπτουν καθυστερήσεις. Ελπίζουμε σιγά- σιγά να προστεθούν κι άλλες νέες θέσεις για να βοηθήσουμε τους λειτουργούς που δουλεύουν σκληρά. 

Γιατί χρονίζει η υπόθεση του διορισμού νέου Διευθυντή στο Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού; Και τα δύο μεγάλα τμήματα του Υφυπουργείου ουσιαστικά λειτουργούν αυτή τη στιγμή με αναπληρωτές διευθυντές. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια κι έχει ήδη προκηρυχτεί η θέση της. Δεν θα έχουμε αναπληρωτές για χρόνια, όπως συνέβη με το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού. Η θητεία της ολοκληρώνεται τυπικά τον Οκτώβριο κι από τον Νοέμβριο κιόλας αναλαμβάνει ο επόμενος. Με το Υφυπουργείο, μόλις ενημερωθήκαμε ότι η θητεία της Μαρίνας Σολομίδου Ιερωνυμίδου ολοκληρώνεται, ξεκίνησαν αμέσως οι διαδικασίες αντικατάστασης. Στο Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου η θέση παραμένει κενή εδώ και 2,5 χρόνια, από την προ- Υφυπουργείου εποχή. Εκεί είναι η διαφορά. Τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων κι από τον Οκτώβριο θα έχουμε επιτέλους διευθυντή κι εκεί.

Έχει σταματήσει το Υφυπουργείο να αναζητεί κτήριο που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες; Είναι ωραίο το κτήριο που βρισκόμαστε, αλλά δεν χωράμε και συνεπώς δεν είναι λειτουργικό. Για πρακτικούς λόγους επείγει να συστεγαστούμε με το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και η απόφαση είναι σύντομα –κι εννοώ το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο- να μεταφερθούμε κι εμείς στο κτήριο της οδού Ιφιγενείας. Η Συμφωνική Ορχήστρα θα αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις και το Υφυπουργείο θα βρίσκεται πλέον στον 4ο όροφο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν χρειάζεται να μετακινηθεί. Έχει δικά του γραφεία και άλλωστε όταν ολοκληρωθεί το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα μετακομίσει στην υποδομή που προνοείται. Το Υφυπουργείο τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται στην οδό Ιφιγενείας. Στο επόμενο στάδιο προβλέπεται μεταφορά στο κτήριο της Αρχιγραμματείας, απέναντι από το Υπουργείο Οικονομικών. Το κτήριο με τις καμάρες θα ανακαινιστεί και σε βάθος 2-3 ετών θα στεγαζόμαστε εκεί.

Δεν μπορείς να πεις «όχι» σε μια τόσο τιμητική πρόταση, σε μια τέτοια πρόκληση, ιδίως όταν προηγουμένως επικρίνεις. Δεν γίνεται να προτάσσεις το προσωπικό συμφέρον και την επαγγελματική ασφάλεια όταν σού δίνεται η ευκαιρία ν’ αλλάξεις πράγματα.

Είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας η υπόθεση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης; Κύριος στόχος κατά τη θητεία μου είναι να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να τροχοδρομηθεί η νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Πρέπει να εκσυχρονιστεί και να στεγαστεί σε δικό της κτήριο. Υπάρχει το τεμάχιο που έχει οριστεί κι είμαστε κοντά στο να ξεκινήσουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αλλά πρώτα πρέπει να πείσουμε το Υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του την ανέγερση ενός ακόμη κτηρίου. Προωθούμε με ζέση το θέμα, γιατί η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δείτε τι συνέβη στην Ελλάδα μόλις η Εθνική Βιβλιοθήκη μετακόμισε στο Κέντρο Νιάρχος. Αμέσως έγινε σημείο αναφοράς κι είναι συνεχώς γεμάτη με κόσμο που κάθεται, μελετά, εργάζεται. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη νέα Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κυριολεκτικά, άλλαξε ο τρόπος πρόσληψης από φοιτητές, μαθητές και πολλούς νέους που συρρέουν. Με την ολοκλήρωση της νέας βιβλιοθήκης, συν τοις άλλοις, θα ολοκληρωθεί ο πολιτιστικός πυρήνας στο κέντρο όπου πλέον θα υπάρχει το νέο μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο, το κτήριο του ΘΟΚ, το νέο πάρκο του ΓΣΠ, αλλά και το ίδιο το Υφυπουργείο. Όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά, η Λευκωσία θα είναι μια άλλη πόλη.

Έχετε εικόνα για το πώς προχωρούν οι εργασίες για το νέο Κυπριακό Μουσείο; Έχουμε εικόνα, κυριολεκτικά. Είναι εδώ δίπλα. Όταν εργάζονται οι εκσκαφείς δεν τους ακούμε απλώς… τους νιώθουμε. Τρέμει το κτήριο. Δεν είχα ακόμη συνάντηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων σχετικά με το νέο μουσείο, αλλά είναι κάτι που βάλαμε ήδη στην ατζέντα. Η ουσία είναι ότι προχωρά κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις κατασκευαστικές εργασίες. Έχει ξεκινήσει και η προεργασία σχετικά με τα αντικείμενα που θα εκτίθενται. Πέρα από τον μουσειολόγο, έχουν προσληφθεί πέντε αρχαιολόγοι- ένας για κάθε χρονολογική περίοδο- κι έχουν προσληφθεί συντηρητές για τις σχετικές εργασίες. Ο χρόνος που χτίζεται το κτήριο δεν είναι κενός.

Τελικά, τι θα γίνει με το υφιστάμενο κτήριο όταν θα είναι έτοιμο το καινούριο; Έχει κηρυχτεί Μνημείο Α’ Πίνακα, άρα προστατεύεται. Υπάρχει συζήτηση για την αξιοποίησή του, αν δηλαδή θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, ή αν θα πάνε εκεί οι συλλογές της Ύστερης Αρχαιότητας -μιας και οι συλλογές της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντινού Πολιτισμού δεν προβλέπεται να περιληφθούν στο Νέο Μουσείο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει υπό την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ποιες οι σκέψεις σας σε σχέση με το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια; Υπάρχει ενδεχόμενο επαναφοράς ή θα συνεχίσει ως χορηγικό πρόγραμμα; Είναι ένα θέμα για το οποίο οι απόψεις διίστανται. Να πιστώσουμε στον Γιάννη Τουμαζή το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή ευεργετήθηκαν και εξελίχθηκαν πολλές διοργανώσεις, σε διαφορετικά σημεία της Κύπρου, που προσέλκυσαν πλήθος κόσμου. Ο αντίλογος, βέβαια, επισημαίνει την ηχηρή απουσία ενός μεγάλου κρατικού φεστιβάλ. Υπήρχε η σκέψη επαναφοράς, αλλά τελικά καταλήξαμε στο να δώσουμε έναν ακόμη χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα και μετά να το ξανασυζητήσουμε.

Αυτό σημαίνει πως ούτε του χρόνου θα έχουμε Φεστιβάλ Κύπρια; Ναι. Έρχονται όμως άλλες αφορμές για μεγάλες παραγωγές και διοργανώσεις, όπως η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ το 2026. Η προετοιμασία ξεκινά οσονούπω. Ξεκινά επίσης ο σχεδιασμός για τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από το 1974. Αυτό σημαίνει ότι θα προγραμματιστούν επιπλέον επετειακές παραγωγές μέσα το 2024, εντός και εκτός Κύπρου. Για το 2025 θα επανεξετάσουμε το ζήτημα της επαναφοράς του κρατικού φεστιβάλ.

Πώς σκοπεύετε να θεραπεύσετε τα ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά που ανακοινώνονται οι θεατρικές επιχορηγήσεις; Σκοπεύετε να διεκδικήσετε αύξηση του κονδυλίου; Το Σχέδιο Θυμέλη είναι συνεχώς υπό διαμόρφωση και μελετούνται συνεχώς τρόποι βελτίωσης. Στόχος είναι να επιτευχθεί όσο γίνεται μια ισορροπία και μια δίκαιη κατανομή των κονδυλίων. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να πετύχουμε και αύξηση του διαθέσιμου ποσού, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών κάθε φορά μάς επισημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει σταθερό το δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν είναι μόνο για το θέατρο που επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα. Αν πείσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέψουμε την Κύπρο σε πολιτιστικό προορισμό, ίσως κάτι καταφέρουμε. Πάντως, η κυβέρνηση δεν υποτιμά την αξία, τη σημασία και τη δύναμη του Πολιτισμού.

Πρόσφατα προέκυψαν αντιδράσεις σε σχέση με την αύξηση του ενοικίου στο Κούριο. Τις βρίσκετε βάσιμες; Ναι, κατανοώ τις αντιδράσεις διότι η αύξηση ήταν μεγάλη και απότομη. Όμως, είναι γεγονός ότι τόσα χρόνια η τιμή ενοικίασης στο Κούριο ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Η απόφαση για αύξηση, πάντως, δεν είναι τωρινή. Λήφθηκε πέρσι και εφαρμόστηκε φέτος. Εκείνο που υπέδειξα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι την ανάγκη για αναβάθμιση της υποδομής. Θα πρέπει επίσης να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα για την όσο το δυνατόν χαμηλότερη απόδοση του Φόρου Θεάματος. Να μιλήσουμε με την τοπική αρχή για να κρατηθεί στο ελάχιστο.

Έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν η ιδέα για δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOCA); Μακάρι να μπορούσα να πω το αντίθετο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κινήσεις για καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Έχουμε επίγνωση λ.χ. ότι το Μουσείο Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί όπως θα μπορούσαμε. Εξετάζουμε τρόπους για αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΣΠΕΛ και του Majestic. Τα εικαστικά είναι ένας τομέας που γνωρίζω αρκετά καλά, λόγω της οικογένειάς μου. Υπάρχει επιθυμία να γίνουν πράγματα. Θέλουμε λ.χ. να τιμήσουμε μερικούς από τους παλιούς ζωγράφους, να διοργανώσουμε κάποιες εκθέσεις. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να ξαναδούμε τον κρίσιμο και τιμητικό θεσμό της κυπριακής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τη φιλοσοφία της διαδικασίας επιλογής. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να στέλνουμε ποιοτικές προτάσεις που να αντικατοπτρίζουν το σημερινό κυπριακό εικαστικό τοπίο και να επιβραβεύουν αυτούς που πρέπει.

Ελεύθερα, 3.9.2023