Την πρώτη του μεγάλη δράση πραγματοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα EMPACT, μ’ ένα τριήμερο σεμινάριο με θέμα «Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό: Ενσυναίσθηση για τη φύση και τα μη-ανθρώπινα όντα», από τις 27 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στη Λεμεσό.
Στο σεμινάριο συμμετέχουν διακεκριμένοι φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και καλλιτέχνες ειδικευμένοι σε ζητήματα βιωσιμότητας και θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί η ενασχόληση με έργα τέχνης να επηρεάσει συναισθηματικά τους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν ενσυναισθητικές στάσεις απέναντι στη φύση και στα μη-ανθρώπινα όντα.
Το σεμινάριο διοργανώνεται στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα EMPACT-Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της ΕΕ και συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Επικ. Καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη.
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει μια ολιστική, καλά σχεδιασμένη σειρά δραστηριοτήτων που θα παρέχουν στους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς τις γνώσεις και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων επιστημονικών και κοινωνικών συγκρούσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ήδη από τον Αριστοτέλη, οι τέχνες έχουν συσχετιστεί με την καλλιέργεια μιας συμπονετικής στάσης απέναντι στον πόνο των άλλων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναλυθεί και να γίνει κατανοητός ο ρόλος της ενσυναίσθησης στις τέχνες, καθώς και η σχέση της με την καλλιτεχνική έρευνα, εξάσκηση και πρακτική.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, Θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ των Μαρί Αμιγκέ και Βενσάν Μινιέ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού», την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συναυλία πειραματικής μουσικής με διαδραστικές προβολές το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 7μ.μ., ενώ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής (1-5μ.μ.) με ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι από τη Φανή Μπουντούρογλου, εικαστικό και μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
Ομιλητές
Φωτεινή Βασιλείου (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μυρτώ Βορεάκου (ΤΕΠΑΚ), Νίκο Κάρπεντιερ (Charles University, Vilnius Gediminas Technical University), Θεόδωρος Κούρος (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Έφη Κυπριανίδου (ΤΕΠΑΚ), Κατερίνα Μπαντινάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Βίκυ Περικλέους (ΤΕΠΑΚ), Αντρέας Σάββα (ΤΕΠΑΚ), Γιάννης Χρηστίδης (ΤΕΠΑΚ).
Καλλιτέχνες
Ράνια Εμμανουηλίδου (Ελλάδα), Κυριάκος Κουσουλίδης (Κύπρος), Φανή Μπουντούρογλου (Ελλάδα), Δημήτρης Σάββα (Κύπρος), Λία Ψωμά (Ελλάδα).
Το σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες, art managers, επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές ή εκπροσώπους εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ανάπτυξη. Έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων: για να συμμετέχετε, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε εδώ (με Chrome web browser).
Το σεμινάριο είναι δωρεάν.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.